Uwielbiam chrupiące rzeczy. Począwszy od dodatków w czekoladzie, poprzez panierki, a skończywszy na warzywach i owocach. Ale nie tym razem. Jest jeden wyjątek w postaci duszonej
gotować!Idealna na każdą okazję! Lekka, chrupiąca i pyszna… SKŁADNIKI 1 szt. brokułów 30 dag pieczarek (najlepiej drobnych) 1 duża papryka 1 puszka kukurydzy 4 jajka
zabawa smakiemSurówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny...Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka.Owoce suszonej żurawiny.A całość otulona olejem i sokiem z cytryny.Pyszny, słodko-kwaśny
Gospodyni Miejskaktoś będzie chciał jeść go w takiej formie? Takie poważne pytanie dręczyło mnie przed przyrządzeniem tej sałatki. Zadałem je też Marzenie, odrywając ją na chwilę od poważniejszych kulinarnych problemów. Powiedziała: zostaw surowe! No to są - zdrowe i z lekka chrupiące. ;) Bardzo dobre i bardzo zdrowe. Powtarzam się, ale przeczytałem ostatnio, że brokuły to być może najwartościowsze nawet warzywo - pod warunkiem(...)Różyczki brokułów zblanszować krótko na parze (2 - 3 minuty) lub pozostawić surowe. Wymieszać w misce z pomidorami, fetą, szalotką i słonecznikiem. Połączyć składniki winegretu i wymieszać dokładnie z resztą sałatki. Odstawić na 1/2 godziny
zadanie-gotowanietowarzystwie obłędnego gęstego sosu z policzków. Powiem szczerze, że miałam ochotę wylizać talerz. Kolejnym daniem jest troć wędrowna z chrupiącą skórką, podana z ogórkiem na ciepło, szpinakiem, ugotowanymi ziemniakami i sosem koperkowym (45 zł). Ryba jest bardzo soczysta, a sałatka z ogórka na ciepło idealnie się z nią komponuje. Na deser na naszym stole pojawia się czarna domowa
Kulinarne przygody GatitySłodki, zimnny i chrupiący arbuz w połączniu ze słoną i miękką fetą daje zaskakującą mieszankę smaków. Zamiast efektownych ale pracochłonnych szaszłyczków można zrobić sałatkę krojąc arbuza i fetę w kostkę. Sałatka taka nie wymaga przypraw! Składniki: • kilka plastrów arbuza • kilka plastrów sera feta lub typu feta Wykonanie: • Pomiędzy plastry schłodzonego arbuza włożyć plaster
To co kochamprawda? Dlatego też przejrzałam przepisy znajomych blogerek i przygotowałam własną wersję (własne proporcje) ogórków kanapkowych! Słodko-kwaśno-ostre, mocno chrupiące, idealne jako dodatek do kanapek, ale nie tylko - sprawdzą się też jako dodatek do grillowanych mięs (testowane!) czy obiadowa sałatka. Curry i kurkuma nie tylko nadają im ładny kolor, ale i wyjątkowy smak. Gorąco polecam Wam przygotowanie chociaż kilku słoików
Pora coś zjeśćmamy ochotę i co mamy w lodówce. Wczoraj po treningu zaczęłam smażyć taką bez dodatków którą zamierzałam zjeść z sałatką z sałaty lodowej, stwierdziłam jednak, że dlaczego nie dodać sałaty od razu do smażącego się tofu :) Wyszła pyszna, z chrupiącymi kawałkami sałaty i kwaśnym pomidorem. Składniki (dla 1 głodnej osoby): - 1 tofu naturalne (użyłam bio tofu firmy Polsoja) - pół małej
Co na wege obiad?Smaczna i bardzo szybka sałatka... surówka obiadowa, czy grillowa. Sałata lodowa w delikatnym sosie czosnkowym na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem papryki i zielonej cebulki dymki.. naprawdę smaczna, lekka i chrupiąca. Polecam :) Składniki - mała główka sałaty lodowej - połówka papryki czerwonej - zielona cebulka dymka, lub szczypiorek - szczypta cukru Sos - oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki), ząbek czosnku, pieprz ziołowy(...)minut. Paprykę i zielona cebulkę kroje drobniutko i dodaje do sałaty. Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz ziołowy dokładnie mieszam i powstałym sosem polewam sałatkę, całość delikatnie mieszam i podaję. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródTaka chrupiąca surówka świetnie pasuje do wszelkich mięs. Polecam!Składniki:1 sałata lodowa2-3 marchewki2 łyżki olejuprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:1. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.2. Sałatę kroimy na paseczki.3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej i przyprawę do sałatek.Smacznego
Kuchnia domowa AniPolecam niezwykle prostą i szybką w wykonaniu sałatkę, do zrobienia dosłownie w 10 minut. Może być dodatkiem do drugiego dania np. do mięsa, może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do wędlin, pysznie smakuje ze świeżych chrupiącym pieczywem. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: 20 dag sera żółtego w kawałku 6 twardych pomidorów 5 łyżek majonezu świeża natka pietruszki według uznania sól(...)Pomidory kroimy w małą kostkę, a natkę drobno siekamy. Ser żółty również kroimy w małą kostkę. 2. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy na kilkanaście minut, żeby się ,,przegryzła''. 3. Po tym czasie podajemy i smacznego życzę
IzabelawkuchniPrzedstawiam mój własny przepis na doskonałe chrupiące bezy, oczywiście bezglutenowe. Zaznaczam, że bezglutenowe, bo to takie oczywiste nie jest ze względu na niepewny skład kupnego cukru
Kawa z mlekiemSoczysta pierś z kurczaka w chrupiącej panierce-idealny obiad dla całej rodziny. Sznycle smakują przepysznie, podane ze świeżym Litewskim chlebkiem i pomidorkami koktajlowymi. Pycha! Serdecznie zapraszam
Kuchnia ŁukaszaSałatka ze szpinakiem, gruszką, jajkiem, warzywami i smażonymi śliwkami z migdałami. Moja wyobraźnia dzisiaj poszalała. Ale się opłacało! Wyszła obłędnie! Idealne połączenie aromatu śliwki z migdałem, gruszki, i świeżej i chrupiącej sałaty. Polecam! SKŁADNIKI: - sałata masłowa - szpinak świeży - gruszka - borówka amerykańska - pomidorki koktajlowe - pomidory malinowe - jajka ugotowane na pół miękko - śliwki - migdały - masło - oliwa z oliwek - ocet morelowy(...)maśle i oliwie z oliwek smażymy śliwki. Pod koniec jak się już rozpruszą dodajemy migdały. smażymy jeszcze 1 minutkę. Podlewamy octem włoskim morelowym. I polewamy gorącym sosem sałatkę. Podajemy od razu! Smacznego
SMYKWKUCHNIsuper smakuje w pracy na drugie śniadanie. Swoją sałatkę wzbogaciłam o zioła prowansalskie i przypadło mi to do gustu:) Polecam! Składniki: 1 brokuł; kilka suszonych pomidorów; 3-4 kabanosy; 1 krążek sera pleśniowego; 200 g makaronu; sól, pieprz, zioła prowansalskie; Wykonanie: Brokuły ugotować, aby były chrupiące. Suszone pomidory pokroić w plasterki, ser drobno pokroić lub pokruszyć, kabanosy pokroić
In my kitchentłuszczu i smażę partiami na dość silnym ogniu aż staną się mocno chrupiące.Gotowe przekładam na papierowe ręczniczki aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli podaję je jako dodatek do zupy, to przekładam je do miseczek i każdy nabiera sobie sam dodając bezpośrednio gorącej zupy. Przed dodaniem czipsów do sałatek najpierw należy je wystudzić :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród