Sałatka z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo – koperkowym orzeźwiającym dressingiem. Składniki: 450g fileta z dorsza 150g mrożonego zielonego groszku 150g mrożonego bobu 300g zielonego ogórka 100g świeżego szpinaku 4 łyżki słonecznika sok z cytryny sól pieprz Dressing 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku
Szalona Kuchnia Ewelinytaki miks orzechowy. Niekiedy dodaje jeszcze suszone owoce, ale tym razem omlet na śniadanie wystarczająco mnie osłodził, więc postawiłam tylko na chrupiące orzechy. Jak widać poniżej są to pekany oraz migdały i kilka nerkowców. OBIAD ⇨ Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, papryką i awokado Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako danie nie wymagające podgrzania, ponieważ bardzo dobrze smakuje
Zdrowie na języku :PDelimano postanowiłam zrobić coś właśnie na wzór pasty do kanapek, ale jak się okazało po fakcie może ona też posłużyć jako sałatka. Jest wyśmienita! Prosta, szybka w przygotowaniu, lekka i bardzo bardzo smaczna. Ze świeżym, chrupiącym pieczywem smakuje genialnie 😋 Składniki: 3 jajka 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy
Zdrowie na języku :Pciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże — jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Odmiany o dużych, pękatych owocach zostawcie raczej na mizerie i sałatki, tutaj postawcie na ogórka kompaktowego. Ma mniej pestek i na pewno zostanie przyjemnie chrupiący. Ogórki dokładnie myjemy – najlepiej zanurzyć je w garnku z dużą ilością zimnej wody i odrobiną sody oczyszczonej (1 łyżeczka sody na 2 litry
Karo in the Kitchensyta i pyszna. Dodatek jabłka (szara reneta) jest tutaj konieczny. Sałatka nabiera niezwykłości, smaki uzupełniają się , są lekkie i wyraźne. Zapraszam na sałatkę wiosenną, rzodkiewkową, pyszną! Składniki liście rzodkiewki- te muszą być ze sprawdzonego źródła, soczyste, chrupiące, nie oklapnięte ser koryciński- u mnie z czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem, suszonym pomidorem czarne oliwki IndexFood suszone pomidory u mnie Ponti IndexFood
Z Kuchni Do Kuchniszafy, by zmotywować się do jedzenia tylko zieleniny ;) Bardziej chciałabym Wam podrzucić kilka smacznych przepisów, których szukacie najczęściej na blogu. Kolorowe sałatki, coś do kanapki i jakieś dobre ciacho idealne do niedzielnej kawy. Jeżyny i chrupiący boczek ZOBACZ Ciecierzyca i feta ZOBACZ Jajko i awokado ZOBACZ Focaccia z pomidorami i pietruszką ZOBACZ Muffinki z kremem czekoladowym ZOBACZ Pesto z rukoli
Pink Envelopedipie został wykorzystany szczypiorek i jogurt, oraz świeże warzywa pokrojone w słupki do maczania w sosie. To Fit danie jest idealne do chrupania na śniadanie! Można warzywa i sos zapakować aby zabrać do pracy, podobnie jak sałatkę w słoiku. Danie jest lekkie, kolorowe, zdrowe i bardzo smaczne! Wystarczy chudy twaróg (1/2 op.) utrzeć z posiekanymi 3-4 rzodkiewkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcję sałatki. Z pomocą przyszedł mi półmisek Evolution White od PORCELANA BOGUCICE . Półmisek świetnie się sprawdza, jest idealny do serwowania tego typu sałatek delikatnie warstwowych. Wystarczy kilka składników , by stworzyć bogatą, pełną lata kompozycję- zdrową i chrupiącą, kolorową! Załata niejedną dziurę w żOłądku i zaspokoi niejden głód! Składniki -sałata lodowa -tuńczyk w zalewie naturalnej u mnie GRAAL -pomidor -papryka
Z Kuchni Do Kuchnisiedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie prosta sałatka z surowej cukinii, mozzarelli i granatu ze świeżą bazylią :). Można podać z ulubionymi chrupiącymi dodatkami (grzanki, grissini, wasa...).Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 2 Składniki:1 żółta cukinia3 łyżki ziaren granatu2 średnie mozzarelle1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek
SzczyptaSmaQRewelacyjny kurczak w marynacie musztardowej z dodatkiem miodu. Kruchy, z chrupiącą skórką, o smaku słodko- ostrym. Myślę , że stanie się hitem . Kurczaka podałam z sałatką. Pyycha...:) Polecam.Zaczynamy: Składniki:8 szt podudzi kurczakaMarynata:3 łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka miodu5 łyżek oliwy z oliweksól Wykonanie:Wszystkie składniki marynaty mieszamy.Kurczaka myjemy. Wycieramy kurczaka ręcznikami papierowymi- dodajemy marynatę- nacieramy marynatą kurczaka. Idealnie- gdy odłożymy
Smaki EdytyAbsolutnie przepyszna sałatą z chrupiącą, świeżą sałata, fasolką szparagową, aromatycznym kurczakiem, i chrupiącymi grzankami skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać! Składniki: 2 garście fasolki szparagowej 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g) sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek 5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku(...)Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni. Na talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia, fasolka, płatki startego parmezanu, kurczak, grzanki. Całość skrapiamy sosem. Na górze sałatki układamy chipsy z szynki
Pyry na Gazdanie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe in English Polędwiczka zapiekana w kremowym(...)wytrawnego cydru 300 ml bulionu drobiowego ½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej) 75 ml śmietany 18% 2 jabłka, pokrojone w ósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki: 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego
karmelowyDlaczego trzeszcząca ? Ano dlatego, że ma w sobie dużo soczystych składników, które chrupią i trzeszczą w zębach podczas jedzenia. Świeża, pyszna i całkiem szybka do przygotowania
Smaczna PyzaJedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. Każdy chyba ma swoją ulubioną wersję. Klasycznie składa się oczywiście z soczystych i dojrzałych pomidorów, chrupiącego ogórka, pysznej zielonej sałaty, czarnych oliwek i oczywiście sera feta. Genialnie dopełnia ją oliwa z oliwek z dodatkiem soli i suszonego oregano. Jako że składniki dostępne są przez cały rok, możemy cieszyć się jej przepysznym smakiem praktycznie(...)tylko za smak, ale i za to, że jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Genialnie sprawdza się na przyjęciach, czy grillu. Stanowi równie idealny dodatek do obiadu. Sałatka grecka z sałatą i grzankami Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta
PatiGotujeJedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. Każdy chyba ma swoją ulubioną wersję. Klasycznie składa się oczywiście z soczystych i dojrzałych pomidorów, chrupiącego ogórka, pysznej zielonej sałaty, czarnych oliwek i oczywiście sera feta. Genialnie dopełnia ją oliwa z oliwek z dodatkiem soli i suszonego oregano. Jako że składniki dostępne są przez cały rok, możemy cieszyć się jej przepysznym smakiem praktycznie(...)tylko za smak, ale i za to, że jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Genialnie sprawdza się na przyjęciach, czy grillu. Stanowi równie idealny dodatek do obiadu. Sałatka grecka Składniki: 1/2 główki sałaty pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy
PatiGotujeporze roku są słodkie, soczyste i pełne smaku. W sezonie letnim można zastąpić je pokrojonymi pomidorami malinowymi. Do tego chrupiąca czerwona cebula i świeże listki bazylii. Całość skropiłam lekkim winegretem na bazie miodu i soku z limonki. Ta prosta sałatka jest jedną z moich ulubionych. Pięknie wygląda na stole, wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje. SKŁADNIKI/ 2-4 porcje
cool and mintyJest, już jest na straganach bób, pyszne, chrupiące nasionka a tak krótko możemy cieszyć się świeżymi. Jeśli bób jest świeżutki, młodziutki to wystarczy gotować go 5 minut i jest wtedy najlepszy. Masełkiem polany smakuje jak najdroższe delicje. Ja dziś proponuję sałatkę śródziemnomorską z samymi pysznościami, zresztą zobaczcie sami, zapraszam. Śródziemnomorska sałatka z bobem i oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie