chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:43/134)

Sałatka warstwowa z soczewicą i tuńczykiem 164

będzie winegret. Zawsze przyda się coś pożywnego np. soczewica, jajka i tuńczyk. Coś smacznego np. kukurydza z puszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek, ale robimy ją przede wszystkim po to, żeby pobawić się jedzeniem.   Składniki: szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy sos winegret

Ugotowane pozamiatane
Sałatka warzywna zimowa 96

sałatka jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Jako dziecko nie lubiłam jej, a będąc nastolatką jadłam ją na pajdzie pieczonego w domu chleba ze smalcem. Teraz sama ją robię i wykorzystuję do dań obiadowych, ale zdarza się(...)też chleb ze smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty

To co kocham
Sałatka brokułowa 238

pierwsza sałatka brokułowa na moim blogu i z pewnością nie ostatnia tego typu kompozycja. Sałatki z brokuła są naprawdę proste w przygotowaniu, bo warzywo wystarczy lekko sparzyć wrzątkiem. Pozostaje wtedy pyszne chrupiące i tylko lekko mięknie. Oczywiście należy w takim przypadku brokuła pokroić dość drobno, duże kawałki pozostałyby surowe. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także

nietylkopasta.pl
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 157

kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki 1 łyżka oliwy

Moja Delicja
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 275

możemy ugotować i użyć w potrawach, gdzie normalnie jedlibyśmy ziemniaka np. w zupie czy z zapiekance. Dużo lepszy jest jednak na surowo, bo jest chrupiący i pyszny, więc można przerobić go na surówkę i sałatkę. W każdej będzie miłą niespodzianką. Jeśli nie lubimy, gdy coś się marnuje (albo kupiliśmy bardzo drogi topinambur na jakimś biobazarze) możemy wykorzystać nawet obierki

Ugotowane pozamiatane
SURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD 105

olive oil (2-3 tablespoons), add the juice of half of the lemon, chopped dill, salt, pepper, sugar at your taste. Mix everything thoroughly. Sałatka jest najlepsza na świeżo, jak warzywa są jędrne i chrupiące. Następnego dnia, jak się przegryzie jest pyszna, jednak warzywa tracą na chrupkości. Smacznego! The salad is best at once, when the vegetables are still fresh

Martyna Cooks
Ogórki konserwowe z papryką 571

zapasy na zimę, a później mieć w zasięgu pyszne domowe  przetwory.  Ogórki z papryka to kolejny przepis na uzupełnienie spiżarki. Chrupiące o  lekko  kwaśnym smaku będą idealnym  dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu.  Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych 1,5-2 kg papryki czerwonej 3-4 cebule na każdy słoik

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka z tortellini i koperkiem 167

Lekka i szybka w przygotowaniu sałatka z makaronem tortellini o smaku szynki, aromatycznym koperkiem i chrupiącymi warzywami. Znika błyskawicznie! 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 pęczek koperku 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Rzodkiewki oraz obranego zielonego ogórka kroimy w kosteczkę. Kukurydzę

VioletoweKucharzenie
Lekka sałatka z jajkiem i roszponką 131

Przygotowanie tej bajecznie prostej sałatki to maksymalnie 15 minut, a jej bogaty smak, przełamany chrupiącymi orzechami sprawi, że zasmakuje nie tylko osobom dbającym o dietę. Składniki: (na 2 porcje) 200g roszponki pól szklanki orzechów włoskich 2 jajka ogórek wężowy kilka dużych rzodkiewek czarnuszka oliwa z oliwek sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Roszponkę, ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy

Pyry na Gaz
Sałatka z ogórków i papryki do słoików 234

Przetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg ogórków 3 średnie marchewki 4 duże czerwone lub kolorowe papryki 6 cebul 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego Ogórki

kuchnia doski
Sałatka z truskawek, wędzonego tofu, orzechów i sałaty w sosie miodowo-musztardowym 120

swój smak). Orzechy dodają sałatce chrupkości - tak samo jak świeża sałata. Uzupełnieniem całości jest słodko-ostry sos musztardowy. Pamiętajcie, że sos warto wlać do sałatki tuż przed podaniem, inaczej sałata namoknie i przestanie być chrupiąca

Milion Smaków
Wegańskie kotleciki ze słodkich ziemniaków i fasoli 251

Wegańskie kotleciki ze słodkich ziemniaków i fasoli z wyraźnie wyczuwalnym smakiem cytryny i imbiru. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie pasują do sałatki lub hamburgerów. Kotleciki ziemniaczane nadają się również do upieczenia na grillu. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 450 g ugotowanej białej fasoli * 200 g słodkich ziemniaków (nieugotowanych) * skórka otarta z połowy cytryny * 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Mohiella
SURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD 113

olive oil (2-3 tablespoons), add the juice of half of the lemon, chopped dill, salt, pepper, sugar at your taste. Mix everything thoroughly. Sałatka jest najlepsza na świeżo, jak warzywa są jędrne i chrupiące. Następnego dnia, jak się przegryzie jest pyszna, jednak warzywa tracą na chrupkości. Smacznego! The salad is best at once, when the vegetables are still fresh

Martyna Cooks
Sałatka ziemniaczana z jajkiem 338

Dziś będzie bardzo kaloryyycznie, bo prezentuję sałatkę ziemniaczaną z jajkiem! Taka sałatka to coś niesamowitego, smakuje po prostu pysznie. Jest bardzo zbilansowana w smaku, z chrupiącymi grzankami, mięciutkimi ziemniakami, z dodatkiem marynowanej cebulki. Uwielbiam ją! Lecz nie polecam robić ją zbyt często, ponieważ jak już wspomniałem, jest to prawdziwa bomba kaloryczna, ale czas od czasu można sobie pozwolić na ucztę

Kuchnia Łukasza
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 162

Pyszna sałatka z lekko słodkawych pieczonych buraków, złamanych smakiem jogurtu naturalnego, chrupiących orzechów i wyrazistego szczypiorku. Świetna jako dodatek do dań rybnych i mięsnych lub jako lekki posiłek. Składniki: 1 kg buraków 250g jogurtu greckiego pęczek szczypiorku 50g łuskanych orzechów włoskich sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i każdy osobno zawijamy w folię aluminiową. Pieczmy w 180 stopniach

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania