spodzie słoika, składniki w sałatce nie namakają i nie robią się rozmoczone i wodniste. Numero due : tak przygotowane sałatki można przechowywać zdecydowanie dłużej w lodówce, niż w plastikowych pojemnikach, nawet po 7 dniach były dokładnie tak samo świeże i chrupiące jak pierwszego dnia. Do tego wyglądają bardzo apetycznie i zdrowo, więc kuszą nas już samym swoim wyglądem Numero
PaleoLifePorcja zdrowej surówki to nieodzowny składnik naszego obiadu. Taka sałatka zawsze mieści w sobie nasz domowy superfood - kiełki. Dorzucamy do nich warzywa, jakie aktualnie posiadamy, polewamy ulubionym sosem i chrupiemy na zdrowie. W dzisiejszej propozycji tylko 4 składniki: por, kiełki słonecznika, seler i daktyle suszone. To wszystko polane wyrazistym dressingiem z musztardy, octu balsamicznego i oliwy. Od razu odpowiem
Jeść, by żyć w zdrowiukoperku 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem sól i pieprz do smaku kilka szczypt przyprawy korzennej 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy świeża zielenina do dekoracji chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie(...)szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy. Krok 3. Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną
Moja Książka Kucharskazawodzą, a składniki są zawsze pod ręką. Jednak co by nie mówić, trochę wieje nudą... Ostatnio złapałam jednak natchnienie i wymyśliłam sałatkę, która nas zachwyciła! Jest elegancka, przepyszna i na pewno nie jest nudna. To połączenie chrupiących sałat, soczystych grejpfrutów i słodkich gruszek z aromatycznymi kuleczkami z kremowego serka i pistacji. Wygląda bosko i tak też smakuje. Musicie jej spróbować(...)Składniki: mieszanka sałat (np. radicchio, rzymska, lodowa, rukola, endywia) 2 dojrzałe czerwone grejpfruty 1 gruszka (chrupiąca) 150 g serka twarogowego (takiego na kanapki) - może być dobry, nie kwaskowy twaróg półtłusty o kremowej konsystencji garść pistacji bez łupinek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sambal oelek albo innej pasty z ostrej papryczki (może też być świeżo posiekana chilli
Kulinarne Inspiracjemałe żółtko 70 ml śmietany szczypta soli Dodatkowo: białko do posmarowania marchewek pomarańczowy barwnik spożywczy ulubiona sałatka warzywna nać pietruszki lub kolendra Jeżeli chcemy zaserwować naszą ulubioną sałatkę warzywną w dosyć nietypowy sposób, to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne(...)pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim każdy stożek z ciastem. Piec w temperaturze 190˚C, do momentu aż urosną i będą z zewnątrz chrupiące. U mnie zajęło to 12 minut w piekarniku z termoobiegiem. Do wystudzonych marchewek ponakładać sałatkę warzywną. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą. Źródło: glinianytalerzyk linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniZdrowe połączenie w sałatce kaszy pęczak z warzywami. Jest dość ostra za sprawą sosu, a właściwie musztardy i czosnku. Chrupiąca papryka i kukurydza nadaje jej ciekawą teksturę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Składniki: • 2 torebki kaszy pęczak • 1 puszka kukurydzy • 1 czerwona papryka • garść pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku Sos • 3 łyżki oliwy(...)pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. • Połączyć kaszę, paprykę, kukurydzę, pomidorki i posiekany szczypiorek. • Wymieszać płynne składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. • Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę
To co kochamProsta ale sycąca sałatka to świetna propozycja dla osób zabieganych.Doskonała na obiad ale też wczesną kolację.Wspaniale chrupiąca,lekko pikantna....po prostu pyszna,warta wypróbowania.Jedna z naszych ulubionych z przyprawą gyros. Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka(lub indyk) dwa-trzy ogórki zielone 1/2 szklanki prażonej cebulki 4 łyżki oliwy z oliwek przyprawa gyros(...)usmażonego fileta i mieszamy składniki. Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem,dokładnie wymieszać.Polać nim wierzch sałatki.Całość posypać obficie prażoną cebulką.Sos można zrobić bardziej dietetyczny tylko na bazie jogurtu greckiego,wtedy dodajemy go ok 8 łyżek.Sałatkę podajemy z grzankami lub czosnkową bagietką.Smakuje obłędnie
Niespełnione zdolności kulinarneSałatkę już mamy – teraz czas na bułki! Byłam niesamowicie zaskoczona jak proste jest ich domowe wykonanie. Ciepłe, chrupiące , wypełnione świeżymi warzywami i kurczakiem – super gratka dla wielbicieli kebabów Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)świeżych drożdży 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki cukru Wnętrze: kapusta pekińska kurczak smażony w przyprawie kebab – gyros pomidor kukurydza sos lub Sałatka kebab Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki . Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mąki, sól , olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy ciasto w ciepłym
Za drzwiami kuchnipodudzia. Kurczaka natarłam dobrze solą i pieprzem, a następnie piekłam przez 1,5 godziny, dzięki czemu skórka wyszła rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie, z łatwością odchodzące od kości. Do kurczaka i ziemniaków wystarczy dodać zieloną sałatę z winegretem, sałatkę z pomidorów i ogórków lub sałatkę szopską i obiad w stylu greckim gotowy.Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki przepis
Chilli Czosnek i Oliwaniekalorycznej) i zdrowej panierce z migdałów. To danie świetne na elegancki obiad, ale też idealne jako przekąska do piwa. Zasmakuje i dorosłym i dzieciom. Spokojnie może stawić czoła nawet chrupiącym kurczakom z fast foodów, bo jest równie „crunchy”, ale przyrządzone bez smażenia w głębokim tłuszczu. W ogóle bez tłuszczu! Udka to absolutny hit tego menu, ale nie jedyny. W jadłospisie(...)kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur . My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki. Zamiast fast food – chrupiące udka w panierce z migdałów. Przepis pochodzi z bloga brytyjskich sióstr Hemsley . Naszą wersję znajdziecie tutaj. Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i pieczonego selera Na poniedziałek przygotowaliśmy jedną z szybkich sałatek z czasów kiedy jeszcze gotowaliśmy
Niedzielny kucharzFajna sałatka na domowe spotkania, imprezy. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Smaku i wyrazistości nadaje sos czosnkowy i chrupiący ogórek. 250 g makaronu kolanka 2 zielone ogórki 5 jajek 200 g fileta z piersi kurczaka 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, kroimy w kosteczkę(...)jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do miski przekładamy makaron, jajka oraz ogórki. Zalewamy sosem czosnkowym i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu sałatki rozkładamy kurczaka oraz pokrojony w kosteczkę ser feta
VioletoweKucharzeniesera ( parmezan, grana padano ) 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy do sałatki: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych sól Przygotowanie sałatki: 1. Przygotować sos czosnkowy. Ząbki czosnku drobno posiekać i rozetrzeć z solą, ewentualnie czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce połączyć majonez z jogurtem, czosnkiem i ziołami. W razie potrzeby(...)kosteczkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzanki i dobrze wymieszać. Smażyć grzanki na małym ogniu, aż staną się chrupiące. 4. Sałatę porwać, przełożyć do salaterki/miski. Dodać ostygniętą ciecierzycę. Lekko przemieszać. Ser zetrzeć na wiórka, posypać sałatkę. Na koniec wsypać grzanki. 5. Tuż przed podaniem, polać sałatkę sosem czosnkowym lub podawać sos czosnkowy oddzielnie. Smacznego
kolorowotorcikowoSzaszłyki z kiełbasek do doskonała propozycja na grill party czy do upieczenia w piekarniku. Mogą być doprawiane na różne sposoby wg upodobań, i podawane z różnymi dodatkami, ulubioną sałatką lub grillowym dipem. Potrzeba do tego kilu składników które na pewno znajdziecie w swojej lodówce. Ziemniaki należy krótko podgotować w mundurkach, żeby mieć pewność, że będą wystarczająco miękkie, pozornie składniki(...)szałwią. Posypuję obficie ziołami do grilla oraz sola, rozmarynem i pieprzem, grilluję z każdej strony aż kiełbaski i boczek będą chrupiące lub piekę w piekarniku przez 20 minut w temp 180*c. Podaję z ulubioną sałatką lub dipem grillowym. Smacznego
Wanilia i KardamonSałatka z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo – koperkowym orzeźwiającym dressingiem. Składniki: 450g fileta z dorsza 150g mrożonego zielonego groszku 150g mrożonego bobu 300g zielonego ogórka 100g świeżego szpinaku 4 łyżki słonecznika sok z cytryny sól pieprz Dressing 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku
Szalona Kuchnia Ewelinytaki miks orzechowy. Niekiedy dodaje jeszcze suszone owoce, ale tym razem omlet na śniadanie wystarczająco mnie osłodził, więc postawiłam tylko na chrupiące orzechy. Jak widać poniżej są to pekany oraz migdały i kilka nerkowców. OBIAD ⇨ Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, papryką i awokado Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako danie nie wymagające podgrzania, ponieważ bardzo dobrze smakuje
Zdrowie na języku :PDelimano postanowiłam zrobić coś właśnie na wzór pasty do kanapek, ale jak się okazało po fakcie może ona też posłużyć jako sałatka. Jest wyśmienita! Prosta, szybka w przygotowaniu, lekka i bardzo bardzo smaczna. Ze świeżym, chrupiącym pieczywem smakuje genialnie 😋 Składniki: 3 jajka 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy
Zdrowie na języku :Pciemnozielone i kształtne. Muszą być świeże — jędrne i twarde, niepoobijane, nie podziurawione. Odmiany o dużych, pękatych owocach zostawcie raczej na mizerie i sałatki, tutaj postawcie na ogórka kompaktowego. Ma mniej pestek i na pewno zostanie przyjemnie chrupiący. Ogórki dokładnie myjemy – najlepiej zanurzyć je w garnku z dużą ilością zimnej wody i odrobiną sody oczyszczonej (1 łyżeczka sody na 2 litry
Karo in the Kitchensyta i pyszna. Dodatek jabłka (szara reneta) jest tutaj konieczny. Sałatka nabiera niezwykłości, smaki uzupełniają się , są lekkie i wyraźne. Zapraszam na sałatkę wiosenną, rzodkiewkową, pyszną! Składniki liście rzodkiewki- te muszą być ze sprawdzonego źródła, soczyste, chrupiące, nie oklapnięte ser koryciński- u mnie z czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem, suszonym pomidorem czarne oliwki IndexFood suszone pomidory u mnie Ponti IndexFood
Z Kuchni Do Kuchniszafy, by zmotywować się do jedzenia tylko zieleniny ;) Bardziej chciałabym Wam podrzucić kilka smacznych przepisów, których szukacie najczęściej na blogu. Kolorowe sałatki, coś do kanapki i jakieś dobre ciacho idealne do niedzielnej kawy. Jeżyny i chrupiący boczek ZOBACZ Ciecierzyca i feta ZOBACZ Jajko i awokado ZOBACZ Focaccia z pomidorami i pietruszką ZOBACZ Muffinki z kremem czekoladowym ZOBACZ Pesto z rukoli
Pink Envelopedipie został wykorzystany szczypiorek i jogurt, oraz świeże warzywa pokrojone w słupki do maczania w sosie. To Fit danie jest idealne do chrupania na śniadanie! Można warzywa i sos zapakować aby zabrać do pracy, podobnie jak sałatkę w słoiku. Danie jest lekkie, kolorowe, zdrowe i bardzo smaczne! Wystarczy chudy twaróg (1/2 op.) utrzeć z posiekanymi 3-4 rzodkiewkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcję sałatki. Z pomocą przyszedł mi półmisek Evolution White od PORCELANA BOGUCICE . Półmisek świetnie się sprawdza, jest idealny do serwowania tego typu sałatek delikatnie warstwowych. Wystarczy kilka składników , by stworzyć bogatą, pełną lata kompozycję- zdrową i chrupiącą, kolorową! Załata niejedną dziurę w żOłądku i zaspokoi niejden głód! Składniki -sałata lodowa -tuńczyk w zalewie naturalnej u mnie GRAAL -pomidor -papryka
Z Kuchni Do Kuchnisiedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie prosta sałatka z surowej cukinii, mozzarelli i granatu ze świeżą bazylią :). Można podać z ulubionymi chrupiącymi dodatkami (grzanki, grissini, wasa...).Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 2 Składniki:1 żółta cukinia3 łyżki ziaren granatu2 średnie mozzarelle1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek
SzczyptaSmaQ