Świeża, chrupiąca sałata, lekko pikantne kiełki rzodkiewki, jajko i awokado połączone wyrazistym winegretem. Pyszny, lekki i zdrowy posiłek! SKŁADNIKI: (na dwie porcje) mieszanka sałaty kiełki
Pyry na GazDziś zapraszam na bardzo smaczną i szybką sałatkę, którą przygotowuje się dosłownie z kilku składników. Sałatka fajnie smakuje jako dodatek do kanapek, dzięki ostrości chrupiącego pora, co mi bardzo pasuje, ale jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję to por przed pokrojeniem można sparzyć, wtedy stanie się delikatniejszy i zmięknie. Składniki: 4 duże jajka ugotowane na twardo 1 średni
Simply FoodBardzo łatwa i bardzo smaczna sałatka imprezowa z tuńczykiem i jajkami. Świetnie smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką :) 5 jajek 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 150 g startego sera żółtego mały słoiczek majonezu mała czerwona cebula sól, pieprz szczypiorek Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce osobno białka i żółtka. Rybę odsączyć i rozdrobnić
Smakołyki AsiPożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax
Codziennik KuchennyChrupiące grzanki to ciekawy dodatek do kremowych zup i sałatek, jednocześnie w pożyteczny sposób zutylizujesz czerstwe pieczywo. Jeszcze smaczniejsze są grzanki z dodatkiem ziół, a wykonane z chlebka upieczonego samodzielnie to ideał. Niby banał, a jednak trzeba widzieć jak je zrobić. Najszybciej zrobisz je na patelni, kompletnie bez dodatku tłuszczu, wówczas gdy przygotowujesz grzanki bez dodatku ziół. Możesz wtedy zrobić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Upieczone polędwiczki, po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 10 minut na desce. Podajemy pokrojone w grube plastry. Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington podałam z sałatką z kaszy bulgur, ale o tym następnym razem. Chrupiące ciasto, bogaty aromat grzybów i soczyste mięso. Nic dodać, nic ująć – to potrawa na wykwintny obiad, kolację… i nie tylko. Inspirację znalazłam
mojewypiekiinietylkosurowo, ugotowane, smażone lub pieczone. Urozmaici nie jedno danie i jeśli jeszcze go nie próbowaliście z pewnością Was zaskoczy. Pozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek, zup lub przygotować z niego frytki albo pyszne chrupiące chipsy. Składniki: bulwy topinamburu olej sól świeże lub suszone zioła Przygotowanie: Topinambur dokładnie szorujemy ostrą gąbką. Następnie osuszamy, kroimy w cienkie plasterki, mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnykapusty pekińskiej do dan obiadowych mięsnych czy rybnych. Ciekawostką jest tutaj dodatek nashi. Nashi to chińska gruszka. W smaku są kwaskowate a jednocześnie orzeźwiające i chrupiące z wyczuwalnymi maleńkimi ziarenkami. Są idealnym dodatkiem do sałatek i surówek. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam kalarepę. Przyznam Wam szczerze, że najbardziej zawsze lubiłam ją chrupać na surowo jak jabłko i ... dalej tak lubię ją jeść. Jednakże często też wykorzystuję ją w różnych sałatkach i surówkach. Dziś zapraszam Was na jedną z takich surówek. Prosto, smacznie i... oczywiście z kalarepą. Składniki: 1 kalarepa 2 małe marchewki por 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 2 rzodkiewki sól
Słodkie okruszkizawsze sprawdzają się podczas wszelkich imprez i spotkań w gronie znajomych czy rodziny. Warto czasem zaskoczyć bliskich czymś nowym i nietypowym. Taka właśnie jest ta sałatka:) Makaron wyglądem przypominający ryż, brokuł, wędzona szynka i chrupiące ziarna słonecznika tworzą wspaniałe połączenie. Za pomysł dziękuję Bożence! Składniki: 250g makaronu a'la ryż (użyłam Makaron Międzybrodzki ), 4 jajka, puszka kukurydzy
Z miłości do słodkościpołówki bakłażana są prawie miękkie, przykryć je pesto i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut, do czasu aż pesto zacznie się rumienić i być chrupiące. Podawać posypane pokruszoną fetą, lekko skropione oliwą, z sałatką z pomidorów. Smacznego
Stare GaryPyszna i chrupiąca surówka z tak lubianej przez wszystkich kapusty pekińskiej. Smaczny dodatek do obiadu, do grillowanych mięs, a dla nie mięsożerców - może stanowić pyszną
Walijskie PichcenieBruschetta to chrupiąca i pyszna przekąska z kuchni włoskiej. Grzanki natarte aromatycznym czosnkiem i do tego pachnące i aromatyczne pomidory. Przygotowanie trwa kilka minut a
Ala piecze i gotujePyszna kolorowa sałatka, idealna na wiosenne dni. Zielone listki szpinaku, różowy grapefruit, chrupiąca ciecierzyca, plasterki rzodkiewki, oblane czerwienią pomidory, orzeźwiający ogórek, pestki dyni, a to wszystko zanurzone w doskonałym pesto z liści rzodkiewki. Samo zdrowie i wiosna na talerzu :)!Składniki:kilka garści liści młodego szpinaku (typu baby)1 grapefruitszklanka prażonej ciecierzycy (z tego przepisu)pęczek rzodkiewkikilka małych ogórkówgarść pomidorków koktajlowychgarść(...)Przygotowanie:Szpinak umyć i wrzucić do miski. Grapefruit obrać i porwać na cząstki. Rzodkiewkę i ogórki pokroić na plasterki. Pomidorki poprzekrawać na połówki. Dodać ciecierzycę i podprażone pestki dyni. Sałatkę polać pesto (można je rozrobić z większą ilością oliwy jeśli jest za gęste) i wymieszać. Wcinać, ciesząc się z wiosny
Food Squarekomponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej roszponki. Kompozycja została wzbogacona o miękkie rodzynki i chrupiące orzechy włoskie. A wszystko to zostało przyprawione białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb.Składniki:150 g roszponki1 fenkuł1,5 pomarańczy1 jabłkogarść orzechów włoskichgarść rodzynekbiały pieprzocet
Food SquareLetnia, kolorowa sałatka na bazie tuńczyka, świeżego bobu, czerwonej i żółtej papryki, chrupiącej kaszy i pachnącej natki z pietruszki. Całość polana sosem majonezowo - musztardowym smakuje rewelacyjnie i jest świetną propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 300g bobu 200g kaszy pęczak 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1/2 pęczka świeżej natki z pietruszki sól pieprz(...)zalewy. 4. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, a natkę z pietruszki grubo posiekać. 5. Sos: Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. 6. Sałatkę układać warstwami: 1/2 kaszy, 1/3 sosu, bób, żółta papryka, 1/2 tuńczyka, 1/3 sosu, czerwona papryka, sól, pieprz, pozostała ilość kaszy, pozostała ilość tuńczyka, pozostałą ilość sosu, posiekana natka z pietruszki
Szalona Kuchnia Eweliny