komponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej roszponki. Kompozycja została wzbogacona o miękkie rodzynki i chrupiące orzechy włoskie. A wszystko to zostało przyprawione białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb.Składniki:150 g roszponki1 fenkuł1,5 pomarańczy1 jabłkogarść orzechów włoskichgarść rodzynekbiały pieprzocet
Food SquareLetnia, kolorowa sałatka na bazie tuńczyka, świeżego bobu, czerwonej i żółtej papryki, chrupiącej kaszy i pachnącej natki z pietruszki. Całość polana sosem majonezowo - musztardowym smakuje rewelacyjnie i jest świetną propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 300g bobu 200g kaszy pęczak 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1/2 pęczka świeżej natki z pietruszki sól pieprz(...)zalewy. 4. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, a natkę z pietruszki grubo posiekać. 5. Sos: Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. 6. Sałatkę układać warstwami: 1/2 kaszy, 1/3 sosu, bób, żółta papryka, 1/2 tuńczyka, 1/3 sosu, czerwona papryka, sól, pieprz, pozostała ilość kaszy, pozostała ilość tuńczyka, pozostałą ilość sosu, posiekana natka z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinywiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią między zębami. Wędzony twaróg przypomina nieco świeży śnieg, który właśnie spadł na moją zieloną dolinę. A wyjątkowy smak oleju rydzowego, który jest jednym
Sajkofanka smakuprzepadam więc dla mnie idealna sałatka polana odrobiną sosu tak więc śniadanie, obiad i kolacje miałam już zaplanowaną (po pierwszym razie przez dwa dni na każdy posiłek jadłam tę sałatkę, teraz znowu planuję sobie zrobić tylko spróbuję z innym sosem i może jeszcze inne dodatki ale o tym w innym razem). Polecam, pychota!!!! Składniki: pierś 1 szt. (dwie połówki) kostka(...)nacieram tymi przyprawami. Najlepiej jakby mięsko poleżało trochę w przyprawach. Po tym czasie smażę pierś tak jak ja najbardziej lubię czyli spieczoną i delikatnie chrupiącą Wy możecie krócej smażyć aby pierś była soczysta. Jeżeli sałatka ma być na dwa dni to radzę popakować w cztery pojemniki: sałata porwana na mniejsze części z ogórkiem pokrojonym w plastry ugotowany ryż
Kuchnia Vikismażąc frytek w głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika: 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól(...)zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny ser solankowy) do posypania
Cooking Monstersmażąc frytek w głębokim tłuszczu i... udało się! Te frytki są nie tylko mega chrupiące, ale przede wszystkim zdrowe, gdyż przyrządzone z bardzo małą ilością tłuszczu w piekarniku! Chrupiące frytki z piekarnika: 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej, według uznania) 2 łyżeczki cukru wrząca woda 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju przyprawa do dań z ziemniaków (opcjonalnie) sól(...)zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny ser solankowy) do posypania
Cooking MonsterSałatka z zupek chińskich z kurczakiem...Słodkie ziarna kukurydzy i chrupiące kosteczki papryki.Kwaśne kawałeczki ogórków i ostre wiórki cebuli.Połączone makaronem i przyprawami z zupek Amino.Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem.Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków.Polecam! Składniki:250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś);1 kostka rosołowa;Odrobina oleju;3 zupki rosół pikantny Amino;Puszka kukurydzy(...)kostkę.Surowy makaron z zupek pokruszyć i wrzucić do miski.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu.Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki.Wystudzonego, pokrojonego kurczaka dodać do sałatki.Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.Do sałatki dodać przyprawy z wszystkich zupek
Gospodyni Miejskakuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z zapieczonym wewnątrz aromatycznym czosnkowo - ziołowym serem i kolorową sałatką to doskonały pomysł na odrobinę szaleństwa w kuchni. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 1 kg sera twarogowego typu bałkańskiego, 4 ząbków czosnku(...)chrupiąca. Kiedy więc ciasto osiągnęło pożądany stopień zrumienienia wyjąłem je z piekarnika i przełożyłem całość ostrożnie na dużą deskę. Banicę kroiłem ostrym nożem w sposób zbliżony do sposobu krojenia pizzy - w trójkąty. Można również odwijać poszczególne zwoje ślimaka, zaczynając porcjowanie od zewnątrz i stopniowo dochodząc do środka. Pokrojone porcje banicy nałożyłem na talerze i podałem z przygotowaną wcześniej sałatką
Wyprawy kulinarnesałatki z pomidorów, tej najprostszej - z listkami bazylii, skropionej oliwą, oprószonej solą i pieprzem. Czasem dorzucam kilka piórek czerwonej cebuli albo chrupiących grzanek razowego chleba, niekiedy bawię się kolorami na talerzu. Tak też było w przypadku przedstawionej poniżej sałatki Caprese. Ułożyłam na przemian żółte i czerwone pomidory, przekładając je plasterkami mozzarelli oraz listkami kolorowej bazylii. Posypałam prażonymi ziarnami, polałam oliwą
Obiad gotowysię dużym powodzeniem. Jeśli przygotowana jest z ziemniaków malutkich, ugotowanych w mundurkach z kolorowymi warzywami, nie ma nic lepszego! Taka sałatka to świetny pomysł na dodatek do mięsnego dania, a latem może spokojnie pełnić rolę dania głównego. Jest chrupiąca, soczysta, pełna barw i zdrowa. Nic mi więcej nie potrzeba, no może lampkę dobrego wina, pasującego do mojej kompozycji! Sałatka ziemniaczana
Moja smaczna kuchniaJakiś czas temu zostałam poproszona o zwiększenie ilości przepisów na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Dzisiejsza propozycja to chrupiąca sałata z pysznym tuńczykiem, krążkami cebuli, białą fasolą i kawałkami świeżego pomidora. Całość polana jest aromatycznym sosem winegret domowej roboty. Tak przygotowaną przekąskę możemy zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą w świat :) Sałatka
Chocolate Muffin BlogPyszna, chrupiąca surówka - sprawdzi się i do obiadu i do grilla. Składniki: pół główki sałaty lodowej, duża marchewka, 2 ogórki kiszone, 4-5 rzodkiewek, mała cebula, 2 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka olejku Przygotowanie: Sałatkę szatkujemy. Marchewkę obieramy i wraz z ogórkiem i rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach na tartce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy olej, szczyporek i wszystko razem
Lena Gotujesosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki500 g zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion sezamu3 ząbki czosnku, starte1 łyżka tartego
Stare Garysmak fety i suszonych pomidorów więc one tu grają główną rolę, a żeby nie było nudno dodałam pestki i migdały które będą chrupać i żurawinę która nada trochę słodyczy :) Mam nadzieję, że będzie pysznie ! Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą zielona sałata 1/4 opakowania sera feta 3 pomidory suszone w zalewie łyżka pestek z dyni
Kuchnia na wzgórzuponieważ idealnie pasuje do mięsa z grilla, to robię ją już od wiosny. Słodka gruszka, chrupiące orzechy, ostry żółty ser i goryczka cykorii doskanale ze sobą współgrają. Świetnie smakuje taka łódeczka cykorii nadziana sałatką. Składniki: • 4 gruszki • 100 g orzechów włoskich • 200 g ostrego sera żółtego • 3 małe cykorie Sos • 3/4 szklanki majonezu
To co kocham