Dziś przedstawiam przepis na pyszną sałatkę jajeczną. Jednak nie taką zwykłą typu jajka z majonezem, ale z ekstra chrupiącymi dodatkami takimi jak papryka, seler naciowy i korniszony, z dodatkiem aromatycznych ziół. Doskonale smakuje podana na chrupiących tostach, jestem przekonana, że przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest też bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English
karmelowyTaka piękna pogoda dzisiejszego poranka zainspirowała mnie do przygotowania na śniadanie pysznej sałatki w śródziemnomorskich klimatach. Bardzo kolorowa i syta. Skropiona olejem z orzechów włoskich, z czarnymi oliwkami i bazyliowym pesto. Chrupiące sałaty, wyraziste w smaku pesto i delikatna mozzarella to wymarzone śniadanie, także w tygodniu, można ją zabrać do pracy, a jej zapach roznosić się będzie po każdym zakątku(...)łyżki czarnych oliwek 3 łyżeczki bazyliowego pesto olej z orzechów włoskich do skropienia sałatki Przygotowanie: Sałaty układamy na talerzu. Rozrywamy mozzarellę i razem z oliwkami układamy na listkach sałat. Na kawałkach mozzarelli nakładamy bazyliowe pesto. Całość skrapiamy olejem z orzechów włoskich. Podajemy z grzankami czosnkowymi lub chrupiącą ciabattą. Zamiast oleju z orzechów włoskich możesz użyć dobrej jakości oliwy z oliwek
Moja smaczna kuchniaprawdziwie domowe ogórki mocno pachną koprem i czosnkiem, mają wyraźną chrzanową nutkę, są jędrne i chrupiące. Pyszne są i same, i na kanapce, w sałatce czy w chłodniku z botwinki. Nie ma wiosny bez małosolnych! Kto ich nie zna, kto nie lubi? Dla mnie początek sezonu na stojące w kuchni w pękatych słojach ogórki to – zaraz obok młodej kapusty(...)rozpuszczamy. Zalewę studzimy. Nigdy nie zalewałam ogórków wrzącą solanką. Niby ma to przyśpieszyć ich fermentację, ale jak dla mnie ogórki się zaparzają i stają się miękkie – mają być chrupiące i zwarte, a nie wiotkie i byle jakie. Przyspieszanie fermentacji jest kompletnie bez sensu. Kiszenie To jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Zasypywanie produktów solą lub zalewanie solanką hamuje
Karo in the Kitchenpyszna sałatka, polecam. Rukiew wodną coraz częściej można już kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ma lekko orzechowy smak i jest rewelacyjna, chrupiąca i pyszna. Jeśli tylko uda się Wam zakupić to nie zwlekajcie i róbcie sałatę. Sałatka z rukwi wodnej i sera lazur turkusowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię znudziły, i są po prostu "oklepane". Ten pomysł bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ sama praktycznie codziennie, bądź co drugi dzień spożywam sałatkę- zresztą chyba jak prawie każda kobieta, lubimy to co zdrowe, chrupiące i w dodatku mało kaloryczne ;-). Ale rzadko mam okazję przygotowywać posty i sesję fotograficzną z jej udziałem, i powiem szczerze sama nie wiem dlaczego. Dlatego
SMYKWKUCHNIkolejna sałatka. Kompozycja wręcz eksplodująca różnymi smakami i konsystencjami, bo jest i słodko, i pikantnie, do tego maślane, kremowe awokado i chrupiące chipsy z jarmużu. A przede wszystkim są pyszne, zdrowe buraczki, które lubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki
Fitsweet.mekolejna sałatka. Kompozycja wręcz eksplodująca różnymi smakami i konsystencjami, bo jest i słodko, i pikantnie, do tego maślane, kremowe awokado i chrupiące chipsy z jarmużu. A przede wszystkim są pyszne, zdrowe buraczki, które lubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki
Fitsweet.meoznacza, że będziemy jeść więcej kolorowych warzyw, które bardzo lubię, zwłaszcza w sałatkach . Dzisiejsza jest inspiracją na Wielkanoc, bo z jajkiem, oliwkami i kukurydzą oraz zieloną sałatą masłową, która ostatnio gości w moich codziennych posiłkach. Lubię zwłaszcza jej młode, najmniejsze listki, chrupiące i jasnozielone, zajadam się nimi dla zdrowia i urody. Jeszcze niedawno gościła tylko na kanapkach czy jako(...)wykorzystajcie takie, niestety nie potrafię przekonać do zielonch oliwek, jedynie smakują mi te z pestkami, które zajadaliśmy na promocji Cagliari w Krakowie . Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Składniki: kilka liści sałaty masłowej, tych wewnętrznych, jasnych i chrupiących 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżki konserwowej kukurydzy czarne oliwki, wydrylowane sól, pieprz do smaku
Moja smaczna kuchniabyć też sałatka. Dynia jest tak wszechstronnym warzywem, że z powodzeniem wykorzystamy ją w jesiennych miesiącach w kuchni. W połączeniu z chrupiącą, aromatyczną i ostrawą w smaku rukolą, delikatną quinoa, słodkimi daktylami i musztardowo-miodowym dresingiem otrzymujemy sałatkę na wskroś jesienną. Do przygotowania 2 porcji sałaty potrzebujemy: – kilka łyżek ugotowanej quinoa – 200 g upieczonej dyni – 2 garście
Szybko Tanio Smaczniezwykłymi burakami. O tej porze roku szczególnie polecam młode buraki kupowane razem z botwinką. ➤ Spróbuj także: pesto bazyliowe według metody włoskich babć sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią makaron z pesto pistacjowym i łososiem Pieczone buraki w połączeniu z pistacjowym pesto i serem smakują wybornie! Pistacje i buraki to połączenie, którego
Chilli Czosnek i OliwaDacie się skusić na sałatkę z mozzarellą, awokado i pomidorami? Kolorowa, w smaku delikatna, pachnąca bazylią, z chrupiącymi nasionami słonecznika i zaskakująca w smaku. A dzieje się tak za sprawą oleju dyniowego, którym ją doprawiłam. Olej dyniowy ma smak mocno orzechowy, dzięki czemu nadaje charakteru całej sałatce. Pachnie również dość intensywnie, jednak po zmieszaniu
Smak mojego domujeśli użyje się do przygotowania sałatki zbyt wielu składników, to traci ona ,,charakter", smakuje wszystkim po trochu, czyli niczym;) Zdecydowanie lepiej komponować smak sałatki wybierając 1-2 wyraziste składniki (u mnie suszone pomidory i oliwki), coś chrupiącego (świeży ogórek) i dodatek ziołowy (natka pietruszki i dymka). Z sosem najlepiej nie przesadzać wystarczy odrobina oleju i cytryny (dzięki tym dodatkom powstaje
Codziennik KuchennyKocham sałatki, kocham oliwki, ogólnie kocham Włochy ,ale tym razem poniosło mnie do Grecji..gdzie zamiast mozzarelli ...jest feta! Sałatka grecka jest prosta w przygotowaniu, istnieje kilka wariantów tej chrupiącej przystawki. Ważny jest sos.I zachowanie proporcji. Składniki sałata lodowa czarne oliwki zielone oliwki pomidory koktajlowe pomidory śliwkowe kolorowa papryka ser feta ogórek gruntowy oliwa z oliwek cytryna lub ocet czosnek(...)Czyli np.6 łyżek oliwy i 2 łyżki octu.Oliwy musi być zawsze trzy razy więcej niż soku. Oliwę z oliwek, sok, czosnek przeciśnięty przez praskę mieszam dokładnie, odstawiam. Składniki na sałatkę odpowiednio kroję na kawałeczki. Dodaję na koniec ser. Mieszam delikatnie. Przed samym podaniem dosmaczam sosem. Sałatka grecka gotowa. Takie kolorowe sałatki wspaniale prezentują się na stołach. Są radosne. Można podawać
Z Kuchni Do KuchniŚwieża, chrupiąca sałata, lekko pikantne kiełki rzodkiewki, jajko i awokado połączone wyrazistym winegretem. Pyszny, lekki i zdrowy posiłek! SKŁADNIKI: (na dwie porcje) mieszanka sałaty kiełki
Pyry na GazDziś zapraszam na bardzo smaczną i szybką sałatkę, którą przygotowuje się dosłownie z kilku składników. Sałatka fajnie smakuje jako dodatek do kanapek, dzięki ostrości chrupiącego pora, co mi bardzo pasuje, ale jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję to por przed pokrojeniem można sparzyć, wtedy stanie się delikatniejszy i zmięknie. Składniki: 4 duże jajka ugotowane na twardo 1 średni
Simply FoodBardzo łatwa i bardzo smaczna sałatka imprezowa z tuńczykiem i jajkami. Świetnie smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką :) 5 jajek 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 150 g startego sera żółtego mały słoiczek majonezu mała czerwona cebula sól, pieprz szczypiorek Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce osobno białka i żółtka. Rybę odsączyć i rozdrobnić
Smakołyki AsiPożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax
Codziennik KuchennyChrupiące grzanki to ciekawy dodatek do kremowych zup i sałatek, jednocześnie w pożyteczny sposób zutylizujesz czerstwe pieczywo. Jeszcze smaczniejsze są grzanki z dodatkiem ziół, a wykonane z chlebka upieczonego samodzielnie to ideał. Niby banał, a jednak trzeba widzieć jak je zrobić. Najszybciej zrobisz je na patelni, kompletnie bez dodatku tłuszczu, wówczas gdy przygotowujesz grzanki bez dodatku ziół. Możesz wtedy zrobić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Upieczone polędwiczki, po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 10 minut na desce. Podajemy pokrojone w grube plastry. Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington podałam z sałatką z kaszy bulgur, ale o tym następnym razem. Chrupiące ciasto, bogaty aromat grzybów i soczyste mięso. Nic dodać, nic ująć – to potrawa na wykwintny obiad, kolację… i nie tylko. Inspirację znalazłam
mojewypiekiinietylkosurowo, ugotowane, smażone lub pieczone. Urozmaici nie jedno danie i jeśli jeszcze go nie próbowaliście z pewnością Was zaskoczy. Pozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek, zup lub przygotować z niego frytki albo pyszne chrupiące chipsy. Składniki: bulwy topinamburu olej sól świeże lub suszone zioła Przygotowanie: Topinambur dokładnie szorujemy ostrą gąbką. Następnie osuszamy, kroimy w cienkie plasterki, mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnykapusty pekińskiej do dan obiadowych mięsnych czy rybnych. Ciekawostką jest tutaj dodatek nashi. Nashi to chińska gruszka. W smaku są kwaskowate a jednocześnie orzeźwiające i chrupiące z wyczuwalnymi maleńkimi ziarenkami. Są idealnym dodatkiem do sałatek i surówek. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni