Halloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaNajlepsze naleśniki tak jak i u wszystkich robią babcie. Miękkie wewnątrz, ale lekko chrupiące zewnątrz. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, a z konfiturą lub śmietaną są
Kuchnia Łukaszaekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :). Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem. Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji(...)minuty, przełożyć do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane. Quinoe i ryż przełożyć na talerz, obok rozłożyć warzywa, dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem. Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą. Tkaniny lniane
SzczyptaSmaQpaprykową s.Marii?;) Jeśli nigdy takiej nie jedliście, zachęcam Was do jej przygotowania. Sałatka jest inna niż wszystkie ryżowe jakie jadłam do tej pory. Kolor i smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i zalewy z ogórków. Jak można się domyślać jest lekko kwaśna. Za sprawą papryk i ogórków jest chrupiąca, a dzięki ryżowi właśnie i kiełbasie krakowskiej również bardzo sycąca. Najlepiej smakuje(...)sobą w misce. Do garnuszka przekładamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy zalewę z ogórków konserwowych. Doprawiamy solą, pieprzem i 1-2 kroplami sosu tabasco (lub wg smaku). Mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy do schłodzonej sałatki. Całość raz jeszcze dokładnie mieszamy. Wierzch możemy posypać posiekaną natką pietruszki. Sałatkę podajemy schłodzoną. Najlepiej smakuje
Smaki Na Talerzujeszcze nie jadłem" - usłyszałam od mojego Męża, gdy zrobiłam (wymyśloną przez siebie) sałatkę po raz pierwszy do wieczornego domowego seansu filmowego;D Muszę przyznać, że połączenie obu serów z pieczonymi pomidorkami, papryką, zalewą z suszonych pomidorów i przypraw dało wyśmienity smakowy efekt. Polecam do świeżej i chrupiącej bagietki, grzanek, tostów czy domowych kanapek. Polecam ją nie tylko na domowe(...)200C na środkowej półce bez termoobiegu przez około 15-20 minut. Puszczą pyszny sok i będą zawsze zdrowsze, bo nie surowe. Gdy się podpieką lekko wystudź i dodaj do sałatki. Wymieszaj, przypraw świeżo startym pieprzem oraz - w razie potrzeby - bazylią. Smacznego
Zasmakuj Kuchnismaruję masłem. Na część "bez masła " kładę kolejno : Plaster sera, plaster wędliny, łyżeczkę sałatki, odrobinę ketchupu i majonezu. Przykrywam kolejną kromką chleba tak by część z masłem była na zewnątrz. Tosty piekę w tosterze albo w piekarniku do chwili aż pieczywo będzie chrupiące. Smacznego
Gotowanie Patkikażdym razem tak samo zachwycają mnie te piękne, słodkie kulki... Najczęściej przygotowuję z nich sałatki albo dodaję do dań miesnych, z którymi świetnie się komponują, a już obowiązkowo robię z nich kanapeczki lub grzanki, takie malutkie, na dwa - trzy kęsy 😋 Dzisiejsza propozycja to chrupiące grzanki posmarowane grubą warstwą aksamitnego koziego serka, z plasterkami soczystych fig, siekanymi orzechami włoskimi, odrobiną
Słodko-Słony Świat Ilonywalorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży batat • garść
To co kochamChrupiąca i lekko ostra rukola, miękki i słodki buraczek, kremowy i słony kozi ser, orzechy laskowe i miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa
Słodko-Słony Świat Ilonyszparagi, więc oto kolejna propozycja. Połączenie spring rolls i szparagów, wszystko pieczone, więc bardzo zdrowo :). Chrupiące z zewnątrz, wilgotne pomidorki w środku, razem z ryżem tworzy ciekawe danie obiadowe. Przepis z tamtego roku, nie załapał się na tamten sezon szparagowy. W kolejce czeka jeszcze sałatka, sprawdzajcie bloga w najbliższym czasie (i nie tylko) ;) Składniki (4 porcje): - pół pęczka szparagów
Corner With Recipesjakiejś miseczki nalewamy wody i wkładamy naszą sałatę. Korzeni nie puści, ale będzie świeżutka i chrupiąca, a małe nierozwinięte w środku listki (u mnie były bardzo jasno zielone) zaczną rosnąć. Co prawda chyba nie do rozmiarów normalnych ale to nawet fajniejsze do ozdoby czy sałatek. Moje 2 zdjęcia były robione 04.02 i 12.02 przy jednoczesnym podjadaniu większych liści. Widzicie
W kuchni bez szafekprzepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry.Ale najmocniejszą stroną książki oprócz samych przepisów jest
WojnaNaSmaki.plkońcu są! Kto taki? Oczywiście, że długo wyczekiwane dynie! Postanowiłem wykorzystać je do przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony(...)chorizo. Przysmaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się chrupiąca. Chorizo wyjmij z patelni i dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Smaż przez 5 minut, często mieszając. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i kontynuuj smażenie, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj jarmuż i smaż jeszcze chwilę. Sałatkę dopraw wg uznania cząbrem, papryką, płatkami chili i solą. Wyłóż
Food Squaregofrów) 340 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g serka kremowego 2 jajka 50 g cukru 375 ml mleka 30 ml oleju sałatka: 125 g jeżyn 125 j malin 200 g truskawek 50 g czerwonych porzeczek 100 g borówek amerykańskich kilka listków mięty 30 g miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu(...)Smażyć gofry w gofrownicy, aż będą chrupiące. Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki. Jeżyny, jeśli są duże, przekroić na pół. Wszystkie owoce przełożyć do miski, dodać posiekane listki mięty. Miód, sok z cytryny i ekstrakt dokładnie wymieszać. Polać owoce, delikatnie połączyć, odstawić. Ciepłe gofry podawać z lodami i sałatką owocową, polane powstałym sosem. Smacznego! Moje
Pożeraczka, czyli raz adobrze