chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:121/200)

Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 192

dziecka, tej radości, wspomnienia beztroski. Nasze wakacje w górach takie były, niezliczona ilość szlaków do przejścia. Przystanki w schroniskach, które mają piękną nazwę (moje ulubione schronisko to Strzecha Akademinka), chleb z masłem, który smakował inaczej, fioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem(...)zbierałam jagód, zawsze je kupuję. Składniki: – 250 g mąki tortowej; – 250 g mąki pszennej typ 650; – 100 ml oleju; – 1 szklanka mleka; – 1 jajko; – 1/2 szklanki cukru; – 8 g cukru wanilinowego; – 25 g drożdży; – 2 łyżki tłustego twarogu; – szczypta soli: Nadzienie: – 350 gram jagód; – 350 gram twarogu

dom-agi.pl
.898. lekkie jak piórko 160

ufff! Po szkole od razu do ortodonty - mam nadzieję, że będę już mogła się pożegnać z retencją... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~100-120g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia do smaku ~50g dżemu jako nadzienie (u mnie domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce(...)dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Smacznego! :) A na chili&sugar przepis na pyszny, bezglutenowy chleb!  To mój pierwszy i muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się, że wyjdzie tak smaczny :) *klik na zdjęcie

breakfast of dreams
Mielone kotlety rybne 152

cebulę i czosnek obieramy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką.  Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju(...)lekkie i bardzo delikatne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również do kolacji – z pajdą świeżego chleba. Nie jest to może potrawa wyszukana, można ją przygotować nawet z gorszego gatunku ryb, ale na pewno będzie urozmaiceniem  jadłospisu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Mielone kotlety rybne appeared first

mojewypiekiinietylko
Schabowy ..ciut inaczej 248

zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała..   schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem.Bułkę tartą wymieszać z ziołami(...)imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni:•    Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw.Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.Lubczyk pochodzi z Iranu i Afganistanu

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami czyli poWeekendowe Lakocie odc.146 150

Nie mogłam nie ulec pokusie... gdy zobaczyłam te kruche ciasteczka na blogu addio pomidory wiedziałam, że pojawią się jako chrupiąca słodkość do kawy w weekend. Nietrudno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowe Magdalenki czyli Slodki Czwartek odc.100 237

Dla tych, którzy pędza jak ja ostatnio i nie mają jeszcze upieczonych świątecznych łakoci. Magdalenki kokosowe. Delikatne ciastka, błyskawiczne, smaczne choć, tak jak i  Sosny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 233

słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz : 8-10 średnich pieczarek 1 mała cebulka 1/2 małej cukinii 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki 2 szklanki wody(...)pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się

Ogrodnik w podróży
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 198

Dzieci zażyczyły sobie naleśników. Jak zwykle dżem truskawkowy poszedł w ruch ale ja nie miałam na niego ochoty. Wolałam wymyślić coś na wytrawnie i tak powstały

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki kokosowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.85 176

Miały być słodką przekąską w ubiegły czwartek, nie miałam jednak sposobności ich upiec. Dopiero w piątek po basenowym wypływaniu postanowiłam to zrobić. W połowie udane, musiałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślane rogale z kruszonką 156

rogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem zastąpiła mi masło jak też można je przekroić i posmarować margaryną postanowiłam zgłosić swój wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady   Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam  W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się(...)wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części.   Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 40 g cukru 50 g masła lub margaryny   ( dałam margarynę „Smakowita”) 1 jajko 240 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka olejku waniliowego Szczypta soli 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych. Składniki na kruszonkę 50 g miękkiego masła 50 g mąki 50 drobnego

Na słodko lub wytrawnie
Chałka 121

Pamiętam jak byłam mała, i razem z dziadkiem chodziłam po pieczywo do piekarni, mieszczącej się niedaleko naszego domu. Już kilkadziesiąt metrów przed nią, czuć było fantastyczne zapachy świeżo wypiekanych chlebów i bułek. A gdy się weszło do środka wypieki te prężyły się na półkach i kusiły już nie tylko samym zapachem ale również i wyglądem. Ja jednak skupiałam swoją uwagę(...)powrocie do domu, babcia kroiła mi ją i smarowała masłem. Tak najbardziej mi smakowała i smakuje po dzień dzisiejszy... Potrzebujemy (na dwie mniejsze lub jedną dużą chałkę):- 1 jajko- 2 żółtka- 100 g masła - 50 g cukru- 1 łyżka cukru waniliowego- 40 g świeżych drożdży- 150 ml mleka- 500 g mąki pszennej- łyżeczka soli- jajko do posmarowania chałki

W mojej holenderskiej kuchni
Serniczki czekoladowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.147 160

Lubię serniki choć nie uwielbiam. Podobne odczucia ma reszta rodziny.  Kiedy zobaczyłam przepis na mini serniczki na Moich Wypiekach nie mogłam się im oprzeć i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z bialą czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.86 145

Nic dodać, nic ująć. LATO! Przyszedł czas poziomek i jagód a z nim pora na JAGODZIANKI!!! Tym razem w formie ślimaczków. Trochę zdrowsze, orkiszowe i pełnoziarniste

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pączusie łyżką kładzione. 153

oleju  cukier puder do posypania Wykonanie: Na dnie miski rozkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru oraz łyżką mąki, zamieszać i pozostawić aż zaczną pracować (około 10 minut).  Jajka roztrzepać. Masło rozpuścić w rondelku, dolać do niego mleko. Teraz wszystkie składniki na ciasto umieścić razem z rozczynem w dużej misce i wyrabiać kilka minut, na jednolitą masę. Posypać wierzch mąką(...)kilka pączusi na pomocą łyżki i smażyć na ładny, brązowawy kolor (z obu stron).  Rada dla początkujących: Gotowość tłuszczu można sprawdzić następująco: wrzuć na tłuszcz mały kawałek chleba, powinien wypłynąć na wierzch i zrumienić się w ciągu 45-50 sekund. Trzeba jednak pamiętać ze temperatura tłuszczu obniża się kiedy wrzucamy na niego świeżą partię tłuszczu, temperaturę trzeba kontrolować. Jeżeli

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zdrowe orkiszowe placuszki z syropem daktylowym i rodzynkami 145

dobrym samopoczuciu. Znajdziecie w nim produkty spożywcze najwyższej jakości. Oferta obejmuje: produkty bez glutenu/latozy/cukru, wegańskie, zdrową żywność dla najmłodszych, zioła, przyprawy, pestki, suszone owoce, suplementy diety, a nawet chleb wiejski. Zapraszam Was na stronę w celu zapoznania się z ofertą: https://e-sloneczko.com/ Już niedługo na blogu pojawią się moje kolejne propozycje na zdrowsze/lżejsze dania. Zaglądajcie. A dziś zaprasza(...)porcje) 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g 1 kubeczek mąki orkiszowej BIO (u mnie typ 1850) 1 łyżka syropu daktylowego + do polania placuszków ze sklepu eSłoneczko 2 małe jajka 11/2 łyżki pokrojonej rodzynki królewskiej olej kokosowy do smażenia * do odmierzenia ilości mąki używam kubeczka po jogurcie 180 g Przygotowanie: Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, następnie dodajemy 1 kubeczek (używając

Słodkie okruszki
Słona pasta z fasoli z makiem 150

Najprostsza, najszybsza pasta jaką robię do chleba, kiedy już chcę sobie zrobić przerwę od czosnku. Składniki (na mały słoik): trzy garści ugotowanej fasoli (lub z puszki), 3 łyżki oliwy, sól do smaku, ale to słona pasta z założenia, dwie łyżeczki maku, szczypta soli Fasolę, oliwę, trochę maku, sól i pieprz blendujemy na gładką masę, z tym że pod koniec dodajemy(...)resztę maku. Wszystko pakujemy do słoika i do lodówki. Pasta jest idealna do pieczywa zamiast masła, szczególnie ją lubię na kanapce z jajkiem, ogórkiem kiszonym  i majonezem. Ideał. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem 156

prawda jesień już dawno za nami, jednak wiem, że wiele osób zamraża sobie puree z dyni, a i w sklepach jeszcze czasami można ją dostać. Postanowiłam więc zrobić dyniowy chleb i muffiny. Na chlebek musicie jeszcze poczekać, przepis dodam późno wieczorem. Póki co mam dla Was przepis na muffiny. Co prawda jestem na diecie, ale coś słodkiego raz w tygodniu(...)chce się jeść. Potrzebne nam: - 2 pełne szklanki  pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1 pełna szklanka cukru trzcinowego - 1 pełna łyżeczka cynamonu - 2 jajka - 1 szklanka  puree z dyni (ja użyłam zwyczajnej) - 1/3 szklanki mleka - 4 łyżki oleju - 100 g posiekanych orzechów włoskich (pominęłam)  * Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki cynamonu

W poszukiwaniu inspiracji
Ciotka Nina i bułeczki 128

wyskokami C., w ogóle nie mam nikogo, kto by mi przygotowywał pieczywo. Muszę sobie radzić sama. Na szczęście - sprawia mi to ogromną przyjemność, i chociaż dzieciństwo wypełnione zapachem świeżego chleba w kuchni mamy, babci czy ciotki to wspaniała sprawa - nie narzekam. Moje pachniało inaczej.Któregoś dnia w Ciastach za grosik, nr 7/2012 znalazłam przepis na kajzerki ciotki Niny. Hmm... Wygląda(...)małej miseczki wkruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody. Dodać łyżkę mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić na 10 minut.Zaczyn wlać do mąki, dodać sól, resztę wody, jajko i rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 10 minut. Jeszcze raz dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 10 podłużnych bułek

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania