chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:129/200)

Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.153 200

Pistacje mają to do siebie, ze gdy zaczynam je jeść nie mogę skończyć dopóki nie rozłupie ostatniej skorupki. Mówię tu oczywiście o takich solonych i prażonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 257

domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy.   Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku. Ta strucla(...)pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie i bardzo lepi się do rąk, dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę śmietany i znowu

Karo in the Kitchen
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 185

-Robiłaś kiedyś takie ciasto... ciemne było... z jabłkami. - A kiedy je robiłam? - No kiedyś... inne było od wszystkich, może kakaowe? ale nie wiem... - Może powiesz coś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z wędzonej ryby - bez majonezu i oliwy 217

Pasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bułki dwusezamowe 217

Bardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni

Grahamka, weka i kajzerka
541. Tosty i takie tam leniwe... kluski? 178

cynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*)* z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest mieć(...)choć przez chwilę znów czuję się jak 5-latka. LeniwePrzepis:(1 porcja)100g ugotowanych ziemniaków80g sera z kostki15g mąki ziemniaczanej20-25g mąki żytniej/pszennej+ do podsypaniażółtko (lub ok.1/2 jajka)szczypta  soliUgotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. To samo robię z serem(zrobiłam to dwa razy). Dodaję żółtko, sól, mąkę i zagniatam na jednolite ciasto. Rozwałkowuje ciasto

More food, love and dreams
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 162

Połączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 196

Zalewamy dwoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 min. Mąkę mieszamy z cynamonem i szczyptą soli. Wlewamy letnie mleko z masłem, dodajemy rozkłócone jajko oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto się połączy, zagniatamy rękami na blacie podsypanym mąką. Gdyby było zbyt klejące – dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie(...)owalny kształt. Układamy na środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Dociskamy (można odwrócić łączeniem do dołu) i formujemy na kształt chleba. Zostawiamy na godzinę na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Po tym czasie pieczemy ok. 30-40 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Stollen jest dobre zarówno od razu

Poezja smaku
Bagietki z sezamem na zaczynie poolish 191

który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb , bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość. Bagietki z sezamem na zaczynie poolish Składniki: 10 bagietek Poolish 350 ml zimnej wody(...)zaczyn 400 ml wody 15 g drożdży około 800 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 100 ml nasion białego sezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól

codojedzenia
Chałka 180

jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez  autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka w sosie koperkowym oraz(...)również smakowała wyśmienicie, zniknęła błyskawicznie. Polecam!  Składniki : 500g mąki pszennej 20g suszonych drożdży lub 40g świeżych 4 łyżki masła 4 łyżki cukru 0,5 szklanki wody 1 jajko 1 białko 1 łyżeczka soli Przygotowanie : Zaczyn - drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i połową szklanki wody. Gdy powstanie jednolita masa, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około

Codzienne Gotowanie
kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 196

Składniki: filety rybne 1,5 kg/płotki filety, boczek wędzony 20 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 2 duże, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka pszenna 1 kromka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy(...)łyżeczki, woda 2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet 10 % 1/2 łyżeczki filety płotek opłukać, wędzony boczek pokroić na kawałki, cebulę pokroić na cząstki, odkroić z bułki paryskiej kromkę chleba w maszynce na średnich oczkach zmielić filety ze skórką, boczek cebulę i na koniec kromkę paryskiej do masy dodać pozostałe składniki w tym bułkę odciśniętą z mleka, natkę pietruszki zmiksowaną

W Mojej Kuchni Lubię
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 180

trzymał na murku, jakiś napój wysokoprocentowy. Prawie każdy człowiek, który był w tym czasie to przed lokalem, to w środku, musiał coś przekąsić - czy to galaretę, czy to pasztet, chleb ze smalcem. Takie proste zagrychy generalnie. I nic by nie przykuło mojej uwagi jak fakt, że wódka, piwo i wino (odpowiednie pojemności) były w tych samych cenach. To samo(...)Faktem jest to, że większość z tych lokali jak np. lubelska Tancereczka czy Wesoły Romek nie mają odpowiedniego zaplecza gastronomicznego, w którym to można byłoby choćby wyparzać/naświetlać jajka aby wydzielić z nich żółtko do tatara. I tak niestety serwowany jest tatar bez żółtka, a jak wiadomo taki tatar to nie tatar, co tu filozofować

Right Behind The Kitchen
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 192

   Nie wiem czy Wy,ale ja uwielbiam mieć w zapasie słoiczki domowej konserwy. Pracy trochę jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc

Niespełnione zdolności kulinarne
CHAŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ 249

Przygotowanie domowej chałki zajmuje trochę czasu, ale warto i gwarantuję, że w niczym nie przypomina tej na sklepowych półkach. Pyszna, lekko słodka, puszysta... to tylko kilka

Zrób to smacznie
Pasztet rybny 238

Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny

Codziennik Kuchenny
Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 175

Nadal w koszyku z owocami i warzywami króluje u nas rabarbar!  Ciasta z tym warzywem są orzeźwiające i tak sezonowe, że czas gdy mogę go

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulpety w sosie grzybowym 160

Dzisiaj chcieliśmy przedstawić proste obiadowe danie, czyli pulpety. Staramy się na blogu zamieszczać dania proste, tak żeby każdy miał możliwość je zrobić. Potrawy rodem z francuskiej

Marder&Marder Manufacture
Ciasto straciatella czyli poWeekendowe Lakocie odc.92 192

Pada, świeci słońce, znowu pada, dzień niepodobny do dnia, ubrania chowam do szafy i wyjmuje z powrotem. Lato nie podobne do lata... Cieszą truskawki, smakują czereśnie

Dzieje kuchennej Wiewióry