wybijamy jedno jajo na mały spodeczek, lub małą chochlę. W wodzie robimy wirek łyżką i delikatnie i powoli wlewamy do niego jajo. Możemy w wodzie, w trakcie gotowania 'obrócić' jajko tak, aby go nie zniszczyć i pomóc owinąć go koszulką z białka.Gotujemy 2-3 minuty do ścięcia białka (trzeba uważać aby nie ścięło się także żółtko!), wyjmujemy łyżką cedzakową(...)dodatków.DodatkowoKiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione) Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczekGrzanka (rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji). Tak przygotowane poszczególne składniki naszego dania możemy ułożyć na talerzu według własnej fantazji i mile zaskoczyć domowników
Symfonia SmakówPo pracowitym tygodniu i wczorajszym świętowaniu moich urodzin w końcu znalazłam czas na podsumowanie pyszności z tegoż czasu :) Dzisiaj zapraszam Was na babeczki. U mnie był
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody GatitySą takie połączenia smakowe, które zapamiętuje się na całe życie. Drożdżowe i surówka z czerwonej kapusty mojej mamy czy szarlotka jaką piekła babcia Manisia, a może
Dzieje kuchennej WiewióryŚwięta, Święta :) Postaram się pokazać, co się tutaj świątecznego ostatnio działo :) W sobotę święconka, zakupy, wypieki :) Mazurki, makowce i baba wielkanocna. Przygotowań było co
chleba naszegofont:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Watykański chleb szczęścia Zaczyn przełożyć do plastikowej miski, przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu. Dzień 1 – dodać 1 ¼ szklanki cukru i wymieszać Dzień 2 – dodać 1 szklanki mleka i wymieszać Dzień(...)szklankę mleka, 2 szklanki mąki i wymieszać Dzień 6 – rozdzielić na 4 części -> 3 części rozdać Dzień 7 – do ciasta dodać ½ szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 3 jajka, ½ torebki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, garść orzechów, można dodać posiekaną czekoladę, 2 jabłka starte na tarce i razem wszystko wymieszać. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku około
Smaki NataliiMamy kochani Sobotę, a więc dziś święcimy nasze śniadanie Wielkanocne-powiedzmy. Taki oto koszyczek upiekłam, właściwie dwa mi wyszły. Jeden większy i jeden mniejszy.Każdego zachęcam
Różowa kuchniaciepłym smakiem i aromatem , niczym najcudowniejszą kojącą kołderką Składniki : 2 szklanki mleka 4 szklanki mąki pszennej 550 1 czubata łyżka masła 2 saszetki suszonych drożdży 5 łyżek cukru 1 jajko nadzienie : 2 kostki twarogu półtłustego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy 5 kropli aromatu waniliowego 6 łyżek cukru 5 łyżek gęstej, śmietanki 30 % W naczyniu o wysokich brzegach ,drożdże mieszamy(...)ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce ( kominek, kaloryfer , grzana podłoga itp.. ) Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło i pozostałe składniki . Wyrabiamy na gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut . Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg
Ogrodnik w podróżyplackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół(...)powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko szklanka mąki ziemniaczanej (w wersji bez jajka trzeba dosypać jej więcej) ok. połowy szklanki mąki pszennej (czasem więcej, czasem mniej - zależnie od wilgotności dyni) sól Dynię (ja robię ze skórą
Weekendy w domu i ogrodziesmaku, kasza gryczana 2 saszetki buraczki ugotować w łupinie i potem je obrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką odciśniętą z moczenia w wodzie, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą - nabrać porcje sporą mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, dać porcję ćwikły i zlepić na mocno gorącym oleju smazyc z każdej(...)drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos podać z ugotowaną kaszą gryczaną i resztą ćwikły...............SMACZNEGO!!! - smakuje i na obiad i na zimno do chleba
W Mojej Kuchni Lubięwianuszków i chlebek drożdżowy do koszyczka. Dzisiejszy dzień był ciężki, ale wygrałam dwie nagrody, więc zajączek się spisał! Składniki :* 1/5 kostki drożdży* łyżeczka cukru* łyżeczka ciepłej wody * 1 jajko* 1 żółtko * 75 ml ciepłego mleka * 2,5 szklanki mąki pszennej Przygotowanie :W miseczce rozpuścić drożdże z cukrem i wstawić do większej miski z ciepłą wodą(...)wodą na 20 minut. Ciasto pokroić na mniejsze kawałki, formować cienkie ruloniki. Z trzech wałeczków formować wianuszki- z podanych składników wychodzi 6 wianuszków. Z reszty ciasta uformować mały bochenek chleba, naciąć go nożem w dwóch miejscach. Wianuszki i chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, posmarować pozostałym białkiem. Wianuszki posypać czarnuszką bądź sezamem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić
Magiczne Życie Martypokazów kulinarnych, wymieniłyśmy z nim kontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż takiego gotowali? Na pierwszy rzut poszły faszerowane pomidory. Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora(...)pochodzi od Kasi. Jak i te inne niepodpisane. Następnie penne z orzechami. Kasia z W KRAINIE SMAKU, jak i ja, zachwycałyśmy się tym nietypowym i nietuzinkowym połączeniem bulionu, miąższu chleba, parmezanu i orzechów. Pewnie niedługo u Kasi się pojawi owy przepis ;] A na koniec – tiramisu, czyli sztamowy deser Włoch. Jednak czuć było w smaku, że poszli po najmniejszej linii oporu
W kuchni Karmel-itkiLubimy pasty rybne. Bardzo lubimy. Żarłoczek co prawda jeszcze bardziej lubi rozprawić się z samą wędzoną makrelką, ale kanapki wypastowane są niezwykle mile widziane. I na
Smaczna PyzaDzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w
Grahamka, weka i kajzerkabazylii sól pieprz Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i blanszujemy aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy całe jajka i mieszamy widelcem. Dodajemy serek, mleko, płatki jaglane i mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy wystudzony jarmuż. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość przelewamy do formy do tarty. Na wierzchu układamy(...)wyłączonym piekarniku, 10 minut. Podajemy jako danie główne. To także smaczna potrawa na lekką kolację. O wartościach odżywczych jarmużu można przeczytać w przepisie na pastę do chleba z jarmużem i pieczarkami
My Chcemy Jeść