chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:114/200)

Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi 266

Piekłem już wcześniej  te bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je

Przepisy na domowy ser i chleb
Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 128

W tym sezonie szparagowym niewiele do tej pory szparagów zjadłam. Cały czas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko... Przyszła jednak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta jajeczna curry z ziołami 206

Słoneczko za oknem, wiosna w sercu, powoli również na talerzach i w kulinarnych magazynach. Najnowszy KUKBUK jest w 100% wiosenny. Na pierwszy ogień z tegoż KUKBUKa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza 136

pachnieć. Wtedy czujemy, że żyje, że jest pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo mrozu za oknem .   Domowe, przepyszne chałki. Cudnie smakują na ciepło z masełkiem. Są pyszne z konfiturą lub dżemem. Małe co nieco na zimowy dzień. Z ciepłym mlekiem lub kawką 🙂     Składniki: 25 g świeżych drożdży(...)łyżki cukru waniliowego 200 ml ciepłego mleka 150 g roztopionego, letniego masła 500 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli cukier puder do posypania   Działamy Kochani, działamy 🙂   Drożdże kruszymy, dodajemy do nich cukier waniliowy, 1 łyżkę mąki i zalewamy to ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. To jest zaczyn

Niunioki
Pieróg biłgorajski 189

Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne(...)Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany 18% • 5 jajek • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree. • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. • Ziemniaki wymieszać z kaszą

To co kocham
Pasta kanapkowa z pieczonej dynii 160

dynii, zawsze zostają resztki, z którymi nie wiadowomo co zrobić. Wystarczy pudełeczko serka lub creme fraiche i domowe smarowidło gotowe. Świetna, jesienna alternatywa dla nieśmiertelnej pasty z makreli lub jajek. Syci, poprawia nastrój i przywołuje słońce. Jeśli lubisz dyniowe dodatki i szukasz urozmaicenia zapraszam również na  masełko dyniowe i smalczyk dyniowy. Składniki: puree z dynii - ilość dowolna serek - ilość(...)wytrawnie zielenina, np. szczypiorek miód, cynamon na słodko Wykonanie: puree z dyni ( z  tego przepisu) wymieszaj z serkiem i dodatkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podałam z chlebem upieczonym z dodatkiem sera pleśniowego (przepis tutaj ). Było pysznie. Także dodatek ostrego sera pleśniowego lub innego ulubionego zdecydowanie podniesie walory smakowe pasty           SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej 154

Wasi bliscy lubią kurczaka, to przygotujecie im chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej doprawiałam przyprawy(...)calorie needs. Does this look wrong? Składniki (duża miska nugettsów) 3 piersi z kurczaka Na gęstą panierkę 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek mleka 3 jajka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Skworcu* pieprz do smaku * jeżeli wolicie pikantniejsze nugettsy możecie dodać większą ilość przyprawy; te które ja preferuje są delikatne w smaku Do obtoczenia 10 łyżek

Słodkie okruszki
Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami 161

Podczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z kalafiora i ziol, ze smietana i czarnuszka czyli Niedzielne Mielenie odc.36 151

Lubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Proste ciasto bananowo-karmelowe czyli poWeeendowe Lakocie odc.89 137

To wspomnienie z ubiegłego weekendu. Recyklingowo potraktowałam sczerniałe banany i wg przepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 175

Idealne ciasto na sobotę. Wilgotne i pełne smaku. Specjalnie z myślą o nim zrobiłam zapas marcepanu z Lidla :) U nas wielka blacha ciasta znikła w jedno

Dzieje kuchennej Wiewióry
SEROWE PĄCZUSIE 190

Pączki uwielbiają wszyscy chyba, ja dziś zrobiłam moim dzieciakom mini pączusie, takie na jeden gryz :) Mięciutkie, pulchniutkie, rozpływają się w ustach, korzystajmy więc  z uroków

Z Majeczką w kuchni
Pasztet z soczewicy i fasoli 172

Składniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz

Proste Potrawy
Prosty sposób na gołąbki 166

Z podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków.  Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone

prawdziwe jedzenie
Drobiowa rolada z wodnej kąpieli 267

Zapowiadałam, że jeszcze coś zakręcę. Więc zakręciłam. Roladę drobiową z dodatkiem szczypiorku, kurkumy, suszonych daktyli. Wrzucona na wrzątek na niecałe dwa kwadranse, stanowi ciekawą alternatywę dla

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 151

najpopularniejszej tortowej też wyjdą 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 30 g cukru 2 płaskie łyżeczki soli 65 g masła 285 ml mleka 50 g sezamu + łyżka do posypania 1 jajko (może być samo białko, żółtko użyjemy do kotletów) Po przygotowaniu wszystkich składników łączymy najpierw wszystkie sypkie i mieszamy.   Masło rozpuszczamy na kuchence, a później łączymy z mlekiem. Jeśli(...)chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy

I tu będę miała takie te
Babeczki dyniowe 257

Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po upieczeniu dynię miksujemy lub rozgniatamy porządnie widelcem. Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, puree z dyni i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie jest zbyt gorąca dodajemy jajko i mieszamy.Łączymy masę dyniową z wyrośniętymi drożdżami i mąką. Dokładnie mieszamy - masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.Nakładamy po łyżce ciasta do foremek na babeczki (wyłożone papilotkami lub wysmarowane

Ciastkozercy
Chałka maślana z migdałami 176

mną już długi. Często an różnych blogach widziałam, że dziewczyny robią nie tylko chałki ale różnego rodzaju chleby, może też się kiedyś skuszę:) Na razi postanowiłam zrobić mój ulubiony chleb, którym się wręcz objadam po przyjeździe do Polski (chyba bardzo niż garahamem z pobliskiej piekarni)  Będąc dzieckiem często jadłam chałkę z miodem i mlekiem, uwielbiam ten smak więc możecie(...)jakim ekspresowym tempie chałka zniknęła po wyciągnięciu z pieca:) Składniki: 50 g drożdży 700 g mąki 50 g masła rozpuszczonego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka szczypta soli 3 jajka garść płatków migdałowych Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w  nim drożdże, przelewamy do do naczynia. Dodajemy masło,  sól, cukier  i jajka ( jedno białko zostawiamy aby posmarować

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jaki był ten rok? 230

sukcesów. Dobrze, że odszedł czas na budowanie czegoś nowego dużo lepszego - mam nadzieję. :) A teraz podsumowanie kulinarne. :) Co się działo na Brzuszkach? Oj troszkę się działo. Jadaliśmy śniadania: zapiekałam jajka z różnymi składnikami, a to w kokilce, a to kajzerce, a to smażone w bułce od hamburgera, zwykłe sadzone też się wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, dietetyczne zapiekanki(...)kanapkę cebulowo - serową (której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną kanapkę caprese. Troszkę piekłam zrobiła cudowną ciabattę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, chleb w 10 minut, a także 2 tarty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Mllllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto z morza (o jejku

Brzuszki Łakomczuszki
CIASTECZKA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, NA MĄCE ORKISZOWEJ 212

   Kolejne ciasteczka bez pszenicy i bez cukru i kolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania