chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:109/200)

Irlandzki chleb sodowy 103

Chlebek na Dzień Św. Patryka... Składniki; 510 g mąki pszennej razowej, 170 g mąki pszennej tortowej, 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100

Anioły w kuchni
PIERÓG BIŁGORAJSKI 191

smarujemy jajkiem.  Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji

Ciastka - domowe słodkości
Chleb z dynią i imbirem 267

niektórym chlebom nie wypada. Ten po prostu jest delikatny i taki ma być :) Miąższ jest konkretny, skórka chrupiąca, posmak cytrynowy, środek nie kruszy się przy krojeniu. 300 g. pokrojonej w kostkę i ugotowanej dyni 1 cm kawałek startego świeżego korzenia imbiru ( lub 1/2 łyżeczki suszonego) mąka - 400 g. sól - szczypta drożdże - 1 łyżeczka instant cukier - 2 łyżeczki jajka - 1 żółtko

apetytnapieczenie
Proziaki 164

samego chleba nie było kiedy upiec, gospodynie przygotowywały jedzenie z tego, co w domu zawsze się znalazło. Proziaki pieczone były na rozgrzanej blasze kuchni, których teraz już nawet nie idzie spotkać. Podawane ze świeżym wiejskim masełkiem i szklanką mleka są według mnie najlepsze!  Składniki: 5 szklanek mąki pszennej 600g zsiadłego mleka 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 1 jajko

Kuchnia w czekoladzie
Krupiak (pieróg biłgorajski) 175

obok chleba. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jeśli chcemy to ponoć można go przysmażyć, czego sama nigdy nie praktykowałam, bo jak dla mnie i bez dodatkowego obsmażania jest pyszny. Smacznego! Składniki: 2,5 kg ziemniaków 3 szkl. kaszy gryczanej suchej 130 g słoniny 400 g sera białego 1 szkl. śmietany 1 jajko sól

psgotujemy
Jakie produkty wybierać, żeby nie odczuwać głodu? 169

index) to wskaźnik informujący o tym, jak sycący jest dany produkt, w czasie ok. dwóch godzin po spożyciu. Wyrażany jest w procentach, przy czym punktem odniesienia jest tu jasny chleb pszenny, dla którego indeks ten wynosi 100%.  Krótko mówiąc im większa wartość wskaźnika, tym pokarm bardziej syty.     Wg badania przeprowadzonego przez UP w Poznaniu spośród 6 grup(...)żywności (wyroby cukiernicze, owoce, produkty śniadaniowe z mlekiem, produkty wysokotłuszczowe, produkty wysokobiałkowe oraz produkty wysokowęglowodanowe),   najwyższym indeksem sytości charakteryzowały się płatki owsiane z mlekiem, ser typu Gouda oraz jajka gotowane na twardo .  Z tego samego badania wynika, że nasz głód zaspokajają najlepiej produkty: 1. Wysokobiałkowe, np. jajko czy ser Gouda 2. Z dużą zawartością wody i błonnika

Powiedz dietom nie
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 138

chleba w ogóle nie ma mowy.  Szkoda mi było całego słoiczka, więc znalazłam przepis, w którym mi nie przeszkadza. Pyszne i szybkie do przygotowania ciasteczka, które wypatrzyłam na Moich Wypiekach . Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka masła orzechowego (około 300 g) 60 g  miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 2 jajka

Pasja Smaku
Bogracz. Tańsza wersja. Smaczny wieprzowy gulasz z papryką. 185

chleba :) Polecam :) Składniki - łopatka wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki 4 szt. - papryka mielona  słodka - papryka mielona  ostra - kminek mielony - sól, pieprz, ( ew.domowa wegeta ) - czosnek 2 duże ząbki - majeranek - cebulka w kostce 1 szt. - sos sojowy ciemny - olej na lane kluseczki: - jajko - mąka

Kuchnia z widokiem na ogród
Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66 172

Wspomnienie sprzed tygodnia, powtórzone, któregoś popołudnia późnego. Zdjęcia niedzielne tych trochę mniej smacznych bo ze starej, tosterowej gofrownicy.  Lekkie i chrupiące. Podpatrzone w Moich wypiekach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 188

bazar w dni targowe wiejskie kobiety. Twaróg zawinięty w rożek, w chustę z bawełny – miękki ale jędrny, delikatnie słodki i odrobinę tylko kwaskowaty.   Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się(...)minut jeśli zrobiliście ich 8, lub 30-32 minuty jeśli jest to 6 większych bułek. Bułka puknięta dłonią od spodu powinna wydawać głuchy dźwięk, jak dobrze upieczony chleb. Idealne na śniadanie – robi się je szybko, nie wymagają wiele uwagi, jeszcze ciepłe smakują wyśmienicie. Góra jest apetycznie przypieczona i złota od żółtego sera, środek miękki, wilgotny i puszysty dzięki twarogowi. Jeśli

Karo in the Kitchen
Goździki, rajstopy i muffiny cytrynowe 147

polski chleb ..stawiając go ponad wszystkie łakocie ) Przepis na pasztet wkrótce znajdziecie w tym blogu. Mufinki są bardzo łatwe do przygotowania -jak to mufinki..... a że uwielbiam połączenie cytryny i maku wiec taki właśnie mają smak. Pomysł zaczerpnięty z blogu "Moje Wypieki": Ciasto na muffiny 150ml. oleju rzepakowego 230g mąki 1/2 łyżeczki sody 190g cukru pudru 1 duże jajko

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
drożdżówki z serem 144

Domowe drożdżówki :) na pewno dobre i smaczne :)  Robimy klasyczne ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, pół kost. drożdży, kostki masła, szklanki cukru, szklanki ciepłej wody

chleba naszego
Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe 265

Po zawrotnej popularności poprzedniego posta z Pączusiami w roli głównej aż nie śmiem proponować Wam skromnych gofrów :)  Ale są to wyjątkowe gofry! delikatne, pachnące, wierzchu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie racuchy jogurtowe 180

Uratowały kolację w czwartkowy wieczór. Szybkie w wykonaniu placuszki, delikatne i puszyste. Idealnie pasował do nich dżem malinowo rabarbarowy, który robiliśmy na poniedziałkowych warsztatach KUKBUKa z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki tureckie 157

Chlebek już robiłam i przepis jest bardzo podobny ,jednak lubię skórkę z pieczywa a w chlebie jest jej mało :) dlatego zrobiłam bułki trochę modyfikując przepis . Składniki na 20 sztuk średnich bułeczek : - 500 g maki pszennej typ 650 - 750 - 40 g masła - 2 duże łyżki cukru trzcinowego - 5 g soli ( 1 mała łyżeczka ) - 25 g świeżych drożdży - 4 łyżki kawy(...)Inka - 330 ml mleka letniego - 100 ml melasy - 150 g rodzynek - 1,5 jajka (reszta do posmarowania bułek) - kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania : Drożdże ,łyżkę cukru i kilka łyżek mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, mleko,melasę i masło rozpuścić na małym ogniu nie oprowadzając do gotowania,tylko podgrzać, wszystko wymieszać mikserem , ciasto będzie dość

Wypieki Rene

Proponowane wyszukiwania