Widać, że jak się chce i można, to warto spróbować :) Ania lubi robić bardzo różne rzeczy... tańczyć, rysować, uczyć się, podróżować, czytać, bawić się... i
chleba naszegochlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: • 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak • 4 jajka • 250 g pieczarek
To co kochamChoć to zima sprzyja mocnym w smaku, wilgotnym i esencjonalnym ciastom ja piekę je również w inne pory roku. Tym razem moc czekoladowego ciasta przełamałam
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio rzadko kupuję KUKBUKA. Jakoś zraziłam się do tej gazety ale we wrześniu zrobiłam wyjątek. Niestety znowu nie zachwycił ale i znalazłam też coś dla siebie
Dzieje kuchennej Wiewióryotarciu piekarnika jest już tylko lepiej :) Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z samymi orzechami, bo moi dzisiejsi goście nie przepadają za rodzynkami, wy możecie użyć dowolnych bakalii. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła 1 jajko 3 banany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
CiastkozercySkładniki : około 20 dag mięsa drobiowego; kurczak i indyk- razem 40 dag 50 dag boczku, może być tłusty cebula sól, pieprz, czosnek maggi, bułka tarta lub
Proste Potrawymące i rozbełtanym jajku. Smażymy z obydwu stron przez 1-2 minuty.Rybe dodaj do sosu ,następnie wlej okolo 150-200ml wody . Duś rybę w sosie przez 10-12 minut, aż ryba będzie gotowa,miękka . Podawaj posypaną,,posiekana zieloną kolendrą. Jeden z moich ulubionych przepisów. Podawać z kawałkiem chleba. Smacznego
w mojej kuchniżadnego produktu pochodzenia zwierzęcego, żadnych jajek, żadnego sera, a nawet lodów, nie za wiele też cukru i białej mąki. Przestał zabierać ze sobą snickersy i batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos, chlebkami pita faszerowanymi HUMMUSEM i oliwkami oraz kanapkami z wypiekanego domowym sposobem chleba, posmarowanego PASTĄ Z FASOLI ADZUKI i KOMOSY RYŻOWEJ
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJuż jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży. Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi do
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońcu mam idealne naczynko do takich wypieków Długo tu nie było pieczonej owsianki, a szkoda, bo ta wyszła genialna, chyba muszę robić je częściej.Upiekłam wczoraj najlepszy chleb ever. Lepszego nie ma, szkoda tylko, że nie zrobiłam zdjęć, a to co z niego zostało noo, dużo tego nie ma :P Ale niedługo będzie powtórka zdecydowanie. Szkoda tylko(...)kokosowejjajko1/2 zmiksowanego bananakapka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli, coś do posłodzenia, aromat rumowywiórki kokosowe do posypaniaPłatki zalewam wrzątkiem, solę, przykrywam i pozostawiam do całkowitego wchłonięcia płynu.*Banana, jajko i mąkę miksuję ze sobą, dodaję proszek, mleko, aromat, coś do posłodzenia i płatki. Mieszam ze sobą i przekładam do natłuszczonego naczynka żaroodpornego. Posypuję wiórkami kokosowymi i piekę w piekarniku
More food, love and dreamsSkładniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4
Proste PotrawyDorzuciłam kilka plasterków kiełbasy. Ugotowałam jajka na twardo w osobnym garnuszku. Przekroiłam na ćwiartki i podałam z żurkiem.***Jak szaleć, to szaleć! Nieraz zdarzało mi się jeść żurek w knajpkach, restauracjach (jak do tej pory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie. Dziś sama mogłabym Was zaprosić na taki żurek. Wypasik
bastalenakojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki na blachę ciastek: 160 g mąki żytniej typ 1850 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki miodu lub ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie
Ze smakiem i z pasjąmasłem. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzchu smarujemy nadzieniem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne. Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego z tych super potężnych, nowoczesnych robotów. W przypadku ciasta drożdżowego zadowolę się maszyną do chleba, która równie doskonale poradzi sobie
Mia Cucina Sofietałyżkach oleju, aż zmięknie i się zeszkli. Studzimy i dodajemy do mięsa, razem z olejem na którym się smażyła. Do miski wrzucamy przyprawy, kaszę mannę, wbijamy całe umyte jajko. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy masę ręcznie, zagniatając ją jak ciasto, aż połączy się dobrze, utworzy jedną całość i zacznie odchodzić od dłoni – około 5-6 minut(...)zjeść z pajdą chleba. PS.: Kotlety na zdjęciach całego obiadu nie są popalone, tylko było już tak ciemno, że aparat zwariował :) SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 mała pszenna bułka namoczona w mleku 1 średnia cebula 2/3 płaskiej łyżeczki soli ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 1 jajko M olej
Karo in the Kitchenjakąś magię. Zapach pieczonego chleba działa na mnie kojąco. I wcale nie oszalałam ;) ;) Składniki: 550 g mąki pszennej chlebowej 180 g ugotowoanych i rozgniecionych ziemniaków 125 ml letniej wody 125 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 50 g masła roztopionego 1 jajko Wykonanie: Z ciepłego mleka, cukru i drożdży przygotować
zadanie-gotowaniewłożymy kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba. O powstaniu katarzynek krąży kilka legend, nie będę ich przytaczała, możecie o nich poczytać tutaj i tutaj . Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.): 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g płynnego miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 jajko 100 g cukru pudru
Domowa Cookierenka Agiodparować) i zezłocą, wylewam na patelnię jajka i smażę razem do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię lekko, ale wyraźnie ściętą. Podczas smażenia solę do smaku, kiedy już lekko się zetną - wlewam śmietanę, a w ostatniej chwili wrzucam siekaną pietruszkę i szczypiorek. Po chwili ściągam z ognia i podaję z plastrami pomidora i chlebem z masłem i twarożkiem lub łagodnym serem
Kuchnia Prezydentowejchoćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu. Kupując gotowe mieszanki przypraw unikam tych z "dopalaczami" ;) Wybieram to, co naturalne.Dzisiaj postanowiłam zrobić roladki z piersi kurczaka posypane obficie wspomnianą wyżej mieszanką. Składniki:piersi z kurczaka,mieszanka "Bruschetta",sól i pieprz,drobno utarty parmezan,jajko, mąka i bułka tarta - do panierki.Piersi z kurczaka
Codzienna kuchnia niecodziennamuffinki przecież można wrzucić na bloga w każdej chwili, bo zawsze jest na nie pora..:)! Ale ostatnio tak jakoś wyszło, że moja kolejka przepisów do opublikowania to głównie chleby… a przecież nie chciałabym zanudzać Was tą moją najnowszą obsesją..;) Postanowiłam jakoś przeplatać posty chlebowe innymi, żeby nie zrobiło się monotematycznie. Nie obiecuję, że w ogóle przestanę piec(...)orzechów włoskich110 g mąki pszennej110 g mąki razowej100 g cukru zwykłego70 g cukru brązowego2 jajka100 g roztopionego masła1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej45 ml maślankiBanany zmiksować. Dodać cukry i jajka i wszystko razem zmiksować. Do masy dodać roztopione, przestudzone masło, sodę, mąki i maślankę. Zmiksować wszystko. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około
UgotujmyTo.pldzieła..Zapraszam do glosowania i dziękuję ..https://www.facebook.com/DrozdzeBabuni/app_467939593270340 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 jabłko 1 opakowanie budyniu malinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 100ml wody + 6 łyżek wody(...)około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać
Moje domowe kucharzenieSłodko kwaśny smaczny obiad. Truskawki w pierogach, z kwaśną śmietaną posypane cukrem. Kto zamroził ten ma, kto nie zamroził niech biegnie do sklepu, bo
chleba naszegoKocham czekoladę i wszystko co jest czekoladowe. Im bardziej wytrawna tym bardziej mi smakuje, i delektuję się każdym kęsem. Tak też było z tymi
Dzieje kuchennej Wiewióry