Pierogi bez mięsa z piekarnika. 680Pyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszego
Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym 178Formę wysmarować masłem i wysypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki mniej więcej wielkości jeżyn. Do miski wlać kefir, dodać jajka, olej i cukier. Wymieszać trzepaczką. Masę posypać mąką, na to równomiernie wsypać proszek do pieczenia, sodę, proszek budyniowy i sól. Wymieszać do momentu, kiedy składniki się połączą i ciasto będzie(...)Ciasto po przykryciu ściereczką zachowuje świeżość do 5 dni. *często w kuchni wykorzystuję ściereczki, które służą mi do innych celów niż wycieranie naczyń. Przykrywam nimi ciasta, zawijam w nie chleb, czy rosnące ciasto drożdżowe, kładę na sicie odsączając serwatkę. Tych ściereczek nie piorę w pralce, lecz ręcznie szarym mydłem. W ten sposób unikam zapachu proszku przedostającego się do jedzenia
Posadzone i zjedzone
Zapiekanka z pieczarkami bez sera 172Zapiekanka z pieczarkami Składniki: pieczywo żytnie pieczarki cebula sól oregano oliwa z oliwek Cebulę i pieczarki obrałam i pokroiłam na drobno, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej
nietadieta
Kotlety ziemniaczane z farszem z twarogu 216Dzisiaj trochę inne kotlety ziemniaczane. Kotlety z twarogowym farszem. Idealne na bezmięsny obiad. Tak samo dobre jak mięsne i tak samo syte. Z początku może być
Marder&Marder Manufacture
Gryczano-jogurtowe placki z pigwą i jabłkiem 170łyżeczka cukru szczypta soli ewentualnie: pół łyżeczki mielonego kardamonu małe obrane jabłko pigwa (umyta z meszku i pozbawiona gniazd nasiennych) olej do smażenia konfitura Mąkę wymieszać z solą, cukrem, jajkami i jogurtem, i ewentualnie z kardamonem. Dolać mleko. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę, by uzyskać gęstą, ale ciągnąco-lejącą konsystencję. Dorzucić kawałki pigw i jabłka. Wymieszać. Na powierzchni ciasta powinny pojawić(...)teraz zatrudnijcie kogoś do posprzątania kuchenki. Wy się napracowaliście przygotowaniem śniadania, więc ktoś inny powinien w podzięce posprzątać ;) ------ Podobne: Pijane owoce z pęczakiem Placki z kwiatami robinii akacjowej Chleb pszenno-gryczany na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 241najmniejszych. Przez maszynkę także przepuszczamy chleb żytni na naturalnym zakwasie - 2-3 kromki wraz ze skórką, który uprzednio moczony był w mleku lub po prostu w zimnym rosole (chleb można zastąpić zwykłą bułką pszenną). Średniej wielkości seler obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy go rosołem (ewentualnie osoloną wodą) i gotujemy do miękkości. Odcedzamy seler i zachowujemy rosół ale już(...)się miękkie. Pomidory, grzyby i garść orzeszków ziemnych oraz 2-3 łyżki koperku siekamy niezbyt drobno i dorzucamy do miski ze zmielonym mięsem. Dokładamy do tego dwa żółtka jajek, sporo świeżego pieprzu, doprawiamy odrobiną soli - mieszamy całość w misce i próbujemy - wiem, wiem, to jest surowy drób ale trzeba odrobinę spróbować - nie zginiecie od tego raczej : ) Zachowane
Right Behind The Kitchen
Tosty francuskie na słodko 210cytryny * łyżka miodu lipowego Przygotowanie : Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 4 - 5 plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę(...)wytrzeć ręcznikiem papierowym i powtórzyć smażenie z reszty bułki. Tosty podawać ze świeżymi owocami skropionymi sokiem z cytryny. Można polać syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem. Razem ze mną chleb przygotowali : Bernadetta , Ewa , Renata
Magiczne Życie Marty
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 213Kolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji
Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 222piekarni Amber - wytrawne drożdżowe bułeczki. Przepis Piekarni wybrała Ala z bloga nie-ład mAlutki . a przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie . Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało. Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być może(...)twarogu (dałam jogurt grecki) 2 łyżeczki cukru (dałam jedną) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Na wierzch: dodatki dowolne, np. gruszka, ser pleśniowy, sezam, rozmaryn Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Drożdże zasyp cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połącz z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypuj mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem
Stare Gary
Jesienny chlebek bananowy z jablkami, orzechami i czekolada czyli (po)Weekendowe Lakocie odc.95 208Znalazłam banany... może to dziwnie zabrzmi ale naprawdę zapomniałam, że położyłam je na szafce a im były ciemniejsze tym bardziej zlewały się z blatem :) i cóż
Dzieje kuchennej Wiewióry
Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami czyli Niedzielne Sniadanie odc.61 230Wy wiecie, że ja już tak mam, że kocham skandynawskie wypieki i uwielbiam blog Pistachio prawda??? Nie umiem zrezygnować z upieczenia bułeczek jeśli tylko
Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 193Ta babka jest niezwykła z kilku powodów. Po pierwsze smakuje wybornie z kawą czy też herbatą, choć w tym wypadku ja wybieram ten pierwszy napój
Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki na zakwasie, z pieczonym czosnkiem 268nadzwyczaj przyjemnie prowadzi się ciasto. Obojętnie co jest powodem, chętnie się wraca do takiego przepisu, niekiedy dokonując drobnych zmian. Jednym z takich ulubionych przez mnie przepisów jest chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana . Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku(...)czosnkowym smakiem i zapachem, który szczególnie wyrazisty był bezpośrednio po upieczeniu. Skórka cienka, ale jednocześnie delikatnie chrupiąca. Bułki są z gatunku wytrawnych - zdecydowanie się przyjaźnią z wędlinami, serami i jajkiem na twardo, trochę mniej z dżemem i miodem. Ale to już kwestia gustu... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#24) . Zaczyn
Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 243Z niedawno zakończonej podróży do Szkocji, pierwszej zresztą, przywiozłem wspomnienia, kilkaset zdjęć, szkocki beret Tam o'shanter (w kilcie nie odważyłbym się wyjść na ulicę, ale
Grahamka, weka i kajzerka
Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Moja opinia nt. patelni kamiennej Delimano Stone Legend. 239można zostawić kilka plasterków na wierzch). Patelnie wstawić na średni palnik. Najpierw podsmażyć szpinak i czosnek, z dodatkiem soli, następnie dodać szynkę i pomidory. Gdy składniki się połączą wbić jajka, pomieszać, zmniejszyć palnik i zostawić na 7 minut. Wsypać na wierzch ser feta, nakryć pokrywką. Gdy danie się zagrzeje, wyłączyć palnik i zostawić na kilka minut pod przykryciem, by całkowicie(...)kolejne i nigdy nie wrócę do tych, które miałam wcześniej). Wszystkie te produkty zachowują się tak samo jak opisana wyżej patelnia. W najbliższym czasie możecie się spodziewać przepisu na chleb z gara, a także na fajne mięsa
Poezja Smaków - blog kulinarny