chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:127/200)

Razowe kopytka smażone z kapustą 180

Trochę się zawieruszyłam. W normalnym życiu umyka mi to i tamto a potem jakby znikąd się pojawia. Tak było tez z tym kopytkami. Zjedliśmy je już

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu 246

cebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow , który robiłam tutaj - klik , tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli z chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy(...)drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3  łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia Składniki placki: 6 większych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 jajko mąką (to już na oko) sól pieprz olej do smażenia Gulasz: Cebulę kroimy w piórka i smażymy na roztopionym maśle, przekładamy do garnka, tak samo smażymy pokrojone pieczarki, które solimy

kruche babeczki
Świąteczny pasztet z selera i jarmużu 194

Potrzebne składniki:  2 średnie selery    4 łodygi selera naciowego garść jarmużu 1 cebula 5 ziare n pieprz u kolorowego 3 l iście laurowe

Łycha smaków
Chleb który odmienia życie, bez glutenu, bez laktozy 99

Chlebek z ziaren, bez mąki zrobiłam na podstawie przepisu  My New Roots . Przepis tej wspaniałej blogerki Sarah Britton jest  jak objawienie:) Widziałam już wiele

nietadieta
Ciastka z melasa czyli Slodki Czwartek odc.97 193

Padał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 211

Sylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką.  Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 211

Sylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką.  Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki z dżemem aroniowym 177

Kochani na dzisiaj proponuje pyszne rogaliki . Pasują do kawy jak i na przekąskę . Delikatne i bardzo smaczne .   Składniki na ciasto rogalik-owe na 24 szt

Różowa kuchnia
Chałka z miodem 131

Drugi z moich przepisów które zgłaszam na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita".  Tym razem coś na słodko, czyli chałka z miodem. Jest niesamowicie puszysta i za razem bardzo delikatna.. W jest nieco inna niż ta z dodatkiem cukru, według mnie o wiele lepsza :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie chałki(...)łyżka margaryny lub masła ( dałam smakowitą) 4 łyżki miodu szczypta soli 1 opakowanie cukru pudru 400 ml ciepłego mleka 14 g suchych drożdży Dodatkowo do smarowania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka maku  Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie jednolite ciasto ( nie będzie to łatwe gdyż ciasto jest bardzo klejące) a następnie pozostawić do wyrośnięcia

Na słodko lub wytrawnie
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 230

białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu balsamicznego, 250 ml białego wytrawnego(...)chwilę z patelni i zlałem z niej wytopiony tłuszcz do miseczki - świetnie nadaje się do dalszego wykorzystania - po przesmażeniu go z pokrojonym drobno jabłkiem stanowi świetny dodatek do dobrego chleba - chleb z gęsim smalcem jest po prostu super. Nie myjąc patelni, na której pozostała niewielka ilość gęsiego tłuszczu umieściłem na niej ponownie filety - tym razem skórą do góry i smażyłem

Wyprawy kulinarne
bułki z bananami... 205

Trudno opisać, to trzeba upiec i spróbować :)  Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki, z bananami i czarnym bzem, do wyboru. Ciasto od wczoraj czekało w lodówce, przykryte

chleba naszego
Klasyczna sałatka jarzynowa 177

Klasyk w kategorii sałatek. Wszyscy ją znają i kochają ;) Można by rzec: Ile gospodyń tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Idealna nie tylko jako samodzielny posiłek, ale

Tagebuch po polsku
Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane 117

Któż nie kocha zapachu świeżego pieczywa? Nie potrafiłabym zaufać komuś, kto nie darzy tego aromatu taką miłością jak ja. To idealnie nęcąca woń, zwłaszcza o poranku

Życie zamknięte w smaku
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 181

Ja nie urok to sraczka, wiadomo jak to przy dzieciach. Syncio był chory a teraz choruje Córcia. Synio uporał się raz dwa a tu się ciągle

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 332

Przeglądałam ostatnio rożne blogi. Jak zwykle w takich przypadkach tworzyła mi się lista co i kiedy przygotować, jak zaplanować posiłki, co kupić.  Rogaliki maślane w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami 150

szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze układamy maliny, nie wciskamy(...)początku roku i zdaje egzamin na szóstkę z plusem ! Jako blogerka kulinarna dużo czasu spędzam w kuchni i dobry piekarnik to dla mnie podstawa. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale i  z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 188

Święta Wielkanocne kojarzą się z jajkami i z żurkiem lub barszczem białym. Wstyd się przyznać, ale do tej pory nie przyrządzałam samodzielnie zakwasu na żurek, lecz zaopatrywałam się w takowy w sklepie. Postanowiłam to zmienić i zobaczyłam jakie proste jest przygotowanie zakwasu. Wszystkie składniki są zawsze u mnie w domu, więc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam(...)łatwy sposób, a smak zupy… wyjątkowy. Składniki: - 5 łyżek mąki żytniej razowej; - 4 ząbki czosnku; - 3 listki laurowe; - łyżka majeranku; - 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu; - kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego ; - 0,5 l letniej przegotowanej wody; Wykonanie: Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz

dom-agi.pl
Pierniczki 136

się rozpuściły i odstawiamy w chłodne miejsce. Na stolnicy mieszamy mąkę z sodą, przyprawą oraz cukrem pudrem i robimy dołeczek, w który wlewamy schłodzony miód z masłem. Dodajemy też jajko rozkłócone z żółtkiem. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wycinamy dowolnymi foremkami. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)około 7 dniach powinny zmięknąć, jednak należy je przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku. Jeśli po upływie tego czasu pierniki będą przypominać suchary, można położyć kilka kromek świeżego chleba w pojemniku w którym je przechowujemy. Efekt powinien nastąpić już w ciągu kilku godzin. Chleb stanie się czerstwy, a nasze pierniczki miękkie :). Smacznego

KasiekGotuje

Proponowane wyszukiwania