chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:135/200)

Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie czyli poWeekendowe Lakocie odc.134 197

Przypadkowe ale nie do końca.  Planowałam upieczenie ciasta na pewien konkurs.  Upiekłam brownie i doszłam do wniosku, że idealnie byłoby udekorować je pyszną kremową

Dzieje kuchennej Wiewióry
Khobz - marokanskie chlebki 241

Tradycyjne marokańskie chlebki podawane do każdego posiłku. Używane często zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W

Gotuj z Rumcajsem
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 176

Nie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady.  Dla mięsożerców ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczyste na kanapki 213

 Mięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek.Składniki:500g mięsa wieprzowego i/lub wołowegodwie-trzy cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek kilka pieczarek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól

prawdziwe jedzenie
Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami 394

goście oczy w słup. Czasem warto trzymać zapasowy kubeczek śmietany kremówki i opakowanie serka mascarpone Składniki na tortownicę 20-23 cm (ja robiłam w formie 20 cm): 6 jajek (u mnie rozmiar S) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie z Biedronki) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać(...)formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek

moj przepis na
Crème brûlée 199

czasów studenckich gdy mieszkałam w Polsce, pracowałam w jednej z lepszych restauracji w Poznaniu. Na początku wiadomo, zmywak, a później zajmowałam się pomaganiem w cukierni, czyli pieczenie ciast, chleba, deserów. Stamtąd też mam ten przepis na Crème brûlée, którym chciałam się dzisiaj podzielić. Nie jest to wcale takie skomplikowane jakby mogło  się wydawać ;) Składniki na około(...)mieszając, aż wszystko zacznie się gotować. Następnie należy całość przecedzić i wyrzucić ugotowaną laskę wanilii. Pozostawiamy na około 15 minut do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu aż jajka zaczną zmieniać kolor. Powoli dodajemy śmietanę, delikatnie mieszając, nie należy już nic ubijać. Całość przelewamy do małych kokilek, które układamy w naczyniu żaroodpornym albo głębokiej blaszce. Wlewamy zimną wodę

Delusional Trine
Bułeczki z cukinią 173

Dawno nie było u mnie bułeczek ani chleba domowego wypieku..niestety czasu jakoś ciągle brak..no, ale jak zabrakło pieczywa w domu, a leniłam się iść do sklepu więc zrobiłam bułeczki...teraz akurat trwa sezon na cukinię, więc postanowiłam dodać ją do bułeczek..przepis na takie bułeczki znalazłam tutaj ..u mnie mała zmiana z braku odpowiedniej ilości mąki pszennej..mąkę(...)świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Cukinię umyć, wydrążyć pestki (z młodej cukinii nie trzeba) i zetrzeć razem ze skórką na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito. Posolić [ zapomniałam] i zostawić

Moje domowe kucharzenie
Bułki śniadaniowe III 112

ostatnim wpisie chwaliłem się, że wstałem o 5 rano i zrobiłem 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek (tak jak na zdjęciu na dole wpisu). Zatem właśnie w nawiązaniu do tego teraz pora na przepis na owe bułeczki. Powiem wam zupełnie szczerze, że wyszły tak puszyste w środku i tak fajnie chrupiąca skórkę miały, że nie wyobrażam sobie teraz(...)bułek: 600 g mąki tortowej (typ 450) 350 ml mleka 2 łyżeczki suchych drożdży 75 g cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego masła Wszystkie składniki za wyjątkiem jajka łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Musimy wyrabiać 15-20 minut. Następnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czacie dzielimy ciasto na 12 części

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na żur 220

wyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania bez domowego żurku z kiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać po sklepach w nadziei, że trafimy na taki, który będzie pasował naszym podniebieniom. Możemy też zrobić własny zakwas. Wiele osób mówi, że to zbyt pracochłonne, wymaga planowania itd. Owszem, zakwas trzeba przygotować(...)wybierzecie na te święta? Kupny żurek w proszku bądź płynie, czy przygotowanie zakwasu samemu? Ja już wybrałam, teraz pora na Was. Potrzebne nam: - szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa

W poszukiwaniu inspiracji
Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem. 207

Zawsze dobre cebularze, tym razem z czarnuszką. Przygotowujemy ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, 1 kostki/ 100 g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, dwóch szklanek ciepłej

chleba naszego
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 212

Bardzo nie lubię mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu.  Ciągle nie lubię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rumsztyk z siekanej wołowiny 271

wody olej rzepakowy do smażenia cebula do usmażenia- 2-3 sztuki Przygotowanie: Cebulę białą i czerwoną drobno siekamy i podsmażamy, studzimy. Mięso wołowe drobno siekamy, dodajemy wodę, jajko, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, podsmażoną cebulkę, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Układamy je na przygotowaną deskę i delikatnie naciskamy je tępą stroną(...)pokrojoną cebulę, solimy je aby puściła sok, podsmażamy aż stanie się złota, często ją mieszamy, aby się cebula nie przypaliła. Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Rumsztyki serwujemy np. z chlebem, czy ziemniakami.   The post Rumsztyk z siekanej wołowiny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tosty francuskie! 181

Zaskoczyło mnie smakiem, nie sądziłam, że będzie aż tak dobre! Warte grzechu! ;-) Zapraszam! Tego typu smakołyki pamiętam jeszcze dobrze z czasów dzieciństwa, ale wtedy smażyło się w ten sposób chleb lub bułki, podawało z miodem lub dżemem mamy roboty. A piwnice w tamtych czasach były pełne takich dżemów. Każda mama czy babcia w wakacje siedziała w domu i robiła weki(...)koloru i smaku na zimę. Bo w sklepach raczej były tylko półki i panie sprzedawczynie ;-). A dżem truskawkowy mojej mamy do dzisiaj to mistrzostwo świata! SKŁADNIKI: - chałka - masło - mleko - jajko - ulubiony dżem - ewentualnie cukier puder Chałkę kroimy na grube kromki. Maczamy z każdej ze stron w mleku, następnie w roztrzepanym jajku. Smażymy na gorącej patelni na maśle. Tak aby chałka

SMYKWKUCHNI
Wytrawna chałka buraczana 86

Pomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno (przy okazji robienia tego calzone ), taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z

Kolorowy Przepisownik
Domowa Chałka 229

wszystkim :) Ten przepis można swobodnie modyfikować w zależności od potrzeb. Jeśli ktoś chciałby zrobić chałkę bardziej 'chlebową' tzn. lepiej pasującą do wędliny, sera i innych wytrawnych rzeczy, zastępującą normalny chleb to polecam zmniejszenie ilości cukru (lub w ogóle nie dodawanie go), a zwiększenie ilości soli (można dodać również inne przyprawy). Ja jako, że raczej mało słodzę, mało solę i ogólnie(...)świeżych drożdży 400 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 6 łyżek cukru (osobom które wolą słodsze chałki polecam zwiększenie liczby cukru) 1/2 łyżeczki soli 1 kg mąki 3 jajka (lekko roztrzepane) 100 g masła (roztopionego i ostudzonego!!) Na początek roztapiamy masło i studzimy (nie może być ono gorące bo poparzymy sobie ręce przy zagniataniu). Drożdże wkładamy do miski (najlepiej

Jedzeniomania
Strudel z jablkami (Apfelstrudel) czyli Slodki Czwartek odc.107 219

Jak mijają Wam pierwsze dni wakacji??? U nas pracowicie. Wczoraj miałam przyjemność razem z koleżanką prowadzić w Ogrodzie wycieczkę dla Little Chefa na temat roślin jadalnych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 187

Wyszłam z domu kiedy było już jasno. Co za ulga! Niebo bez chmur, przebłyski słońca... W pewnym momencie trasy coś jednak się zmieniło... mleko zalało Stolicę

Dzieje kuchennej Wiewióry