chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:70/89)

Bułeczki pszenno-pełnoziarniste z migdałami 134

już w ogóle jeśli takie pieczywo przygotujemy samodzielnie w domu. Wiadomo, zawsze jest to bardziej czasochłonne aniżeli wyjście do pobliskiej piekarni czy sklepu. Jednak takie własnoręcznie przygotowane bułeczki czy chleb rekompensują wszystko. Ja postanowiłam nieco urozmaicić tradycyjny wypiek i do ciasta dodałam drobno zmielone migdały. Efekt wyszedł genialny. Bułeczki są pulchne, mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz(...)Tłoczni Karkonoskiej . Zyskujemy na smaku, jak i wartościach odżywczych, bo czarnuszka to zdecydowanie warta uwagi roślina.  Składniki (8 bułek): 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej  80 g migdałów (Karkonoska Tłocznia) 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego  1/2 łyżeczki soli 100 ml gorącej wody Przygotowanie: W rondelku podgrzej

Zdrowie na języku :P
Chleb miodowy 155

osobistej listy "ulubione" :) Najcudowniejsza jest w nim skórka. Mała zmiana, jaką wprowadziłam, to czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać(...)zakwasu, resztę przełożyć do słoika... będzie na następny chlebek. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 350 g zaczynu  500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml wody 4 łyżki płynnego miodu 100 g siemienia lnianego 20 g soli (użyłam soli morskiej ok. 2 łyżeczek) Wierzch 1 łyżka miodu 1 łyżka siemienia 1 łyżeczka wody Miód

Delicious Titbits
Sernik pomarańczowy na spodzie z figami 127

Czas czytania: 3 min Sernik pomarańczowy na spodzie z figami Dawno nie było przepisu na  sernik , a przed  Wielkanocą  warto wypróbować jakąś nowość

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka z winną gruszką i grillowanym kurczakiem 248

twarde gruszki 6 goździków 1 laska cynamonu butelka wina Casillero del Diablo 1 pierś z kurczaka 1 czerwona pomarańcza kilka plasterków mango 2 garści mieszanki sałat  2 tosty pełnoziarniste garść uprażonych orzechów sól czarny pieprz oliwa z oliwek EV sok z cytryny Wykonanie: Gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy delikatnie gniazdko, ogonek zachowujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy winem, dodajemy goździki(...)Pierś z kurczaka posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obydwu stron, aż mięso będzie gotowe. Pierś kroimy na plastry. W międzyczasie na patelni grillujemy także chleb tostowy. Pomarańczę bardzo dokładnie myjemy, jeśli wolicie możecie obrać ją ze skórki. Kroimy ją na plastry. Gruszki kroimy na plastry, starając się nie przecinać ich do końca, uzyskamy wtedy ładny

Kulinarne przygody Gatity
Szybki chleb lekko razowy 135

zwykle zabieram się za robienie chleba około północy :/ Eeehh... Zawsze tak jest. A potem rano zastanawiam się dlaczego taki niewyspany jestem. Dzisiaj cały dzień różne sprawy z Magdą załatwialiśmy. A że trochę sporo tego było to i do samego wieczora nam się zeszło. Potem w domu obiad jeszcze trzeba było zjeść (w porze późnej kolacji) i teraz właśnie, jak prawie(...)zegarze, mogę się za swój chlebek zabrać. Ale postanowiłem taki szybszy niż zwykle zrobić. Da mi to z godzinę snu więcej :) 230 g ugotowanych ziemniaków 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki zwykłej pszennej 50 g mąki żytniej razowej typ 720 200 g wody (tej w której gotowały się ziemniaki) 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru

Marder&Marder Manufacture
Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem na drugie śniadanie 148

czosnku, kaparów, oliwek oraz ziół. Ta oliwa jest idealna do wszelkich dań kuchni śródziemnomorskiej, jednak należy używać jej z umiarem, ponieważ jest mocno pikantna, gdy polejemy nią na przykład chleb czy makaron. W muffinkach jej smak łagodnieje pod wpływem innych dodatków i czujemy jej aromat w sposób subtelny. Oliwę Smaki Śródziemnomorskie kupicie między innymi w Biedronce, a także w sklepach(...)porcji: 158 kcal, B 8,0 g, W 12,4 g, T 7,8 g Składniki / na 12 sztuk: 200 g (1,5 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej (ewentualnie orkiszowej lub zwykłej pszennej)  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  4 łyżki oliwy Monini Smaki Śródziemnomorskie  3 jajka 1 szklanka kefiru (240 g) 1 opakowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki z puree marchewkowym w Listopadowej Piekarni 168

jest to! Kolejny raz już dołączyłam do grona pasjonatów Piekarni Amber i razem z innymi blogerami kulinarnymi mierzyłam się z przepisem wybranym do wspólnego wykonania. Poprzednio był to Chleb z garnka z jagodami goji . Tym razem "na tapecie" znalazło się pieczywo z dodatkiem warzyw . Gospodynią aktualnej Listopadowej Piekarni jest autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Zgodnie z jej wyborem piekliśmy wszyscy(...)Składniki na 12 sztuk średnich bułek - inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour ZACZYN: 3/4 szkl. wody - szklanka w tym przepisie, to 250 ml 1 i 1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej - u mnie typ 1850, graham drobna 5g świeżych drożdży CIASTO WŁAŚCIWE: 15g świeżych drożdży 3 średnie marchewki - wcześniej ugotowane do miekkości 2 szkl. mąki pszennej   - u mnie luksusowa

Grunt to przepis!
Bruschetta z pieczoną dynią i fetą 187

kanapkę bruschetta z pieczoną dynią i fetą. Użyłam dyni piżmowej, jedynej dyni dostępnej o tej porze roku. Bruschetta to włoska klasyka , przyrządzona z pszennego pieczywa. Odkryłam dawno, że pieczywo pełnoziarniste równie dobrze pasuje do przyrządzenia tej kanapki. Dynia jak zwykle powędrowała do piekarnika. Zawsze się namęczę jak ją obieram. Skórka jest taka twarda! No cóż uwielbiam dynię, więc muszę trochę(...)śniadanie. Kanapka jest bardzo pożywna i świetnie nadaje się na brunch czyli w moim wypadku drugie śniadanie… Bruschetta z dynią i feta Składniki: 1 porcja 2 kromki chleba 100 g pieczonej dyni 30 g sera feta kilka liści sałaty 1 łyżka oliwy, opcjonalnie Do pieczenia dyni 1 dynia piżmowa 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonych płatków

codojedzenia
Dieta na zdrowe jelita 102

Kiedy coś nie działa, trzeba włożyć sporo wysiłku, żeby nasze jelita wróciły do normy. Jak odbudować florę bakteryjną? Dobrą pożywką dla flory bakteryjnej jest błonnik, który znajdziemy w pełnoziarnistych  produktach zbożowych,  warzywach i owocach. Także fermentowane produkty mleczne i ocet jabłkowy mogą nam pomóc. Korzystne jest też ograniczenie cukru, jedzenie kiszonek i suplementacja. Kapsułki z probiotykami powinny(...)jest bardzo źle warto zacząć od diety lekkostrawnej. Lekkostrawne przepisy – co jeść przy problemach żołądkowych Kiedy śluzówka naszego przewodu pokarmowego się zagoi, będziemy mogli jeść kiszone warzywa, jogurty, chleb na zakwasie i bogaty w inulinę topinambur. Przepisy na takie zdrowe dla jelit dania znajdziesz poniżej. Tymczasem zostaje suplementacja. Ostatnio biorę Guut metabolism , który zawiera szczepy Lactobacillus rhamnosus, cynk, który

Ugotowane pozamiatane
Bułki owsiane extremalne 154

Te pyszne, mięciutkie bułeczki piekliśmy w ramach Lipcowej Piekarni Amber . Oryginalne bułki według pomysłu Adama Piekarza są tutaj . Bułki idealne na śniadanie, kolację, wypady piknikowe i

Moje Małe Czarowanie
Placki zamiast chleba 113

nazwałam, ponieważ powstały w odpowiedzi na brak chleba i chęci zejścia do piekarni. Którą, swoją drogą, mamy w bloku, w którym mieszkamy, a dodatkowo jeszcze dwie w bliskiej okolicy. Szczyt lenistwa. Żeby nie było, że ten szczyt taki wysoki. Placki są bardzo sycące. Z powodzeniem zastąpią pieczywo, nie tylko na śniadanie. Sprawdzą się na słodko i wytrawnie. Moje dzieci zjadły(...)łososiem. Kładąc więcej ciasta na porcje, placki wyrastają na tyle, by móc je traktować, jak płaską bułeczkę. 4 porcje: 1 szklanka naturalnego jogurtu, ok. 260 g 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, ok. 150 g 1 łyżka otrąb, dowolnych, 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Masa jest stosunkowo zwarta. Najlepiej nakładać ją przy użyciu dwóch łyżek

Kucharzyca
Pszenno-orkiszowe bulki i pomidorowy hummus czyli Niedzielne Sniadanie odc.87 193

Pieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis(...)suszone pomidorki z zalewy, zmiksować i będzie miał jeszcze wspanialszy smak i kolor! Pszenno-orkiszowe bułki i pomidorowy hummus 250 g maki pszennej typ 650 120 g maki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml mleka (może być roślinne) 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży po 1 łyżeczce soli i cukru łyżka masła rozbełtane jajko do posmarowania dowolne nasiona do posypania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 200

kcal więcej!). Jest to wynik, jak twierdzi Autor, genetycznych modyfikacji pszenicy przez co dzisiejsza pszenica nie jest już tym samym zbożem co 30 lat temu (orkisz również, a mąka pełnoziarnista niestety również zawiera gliadynę). Autor (sam zresztą jest kardiologiem) powołując się na wiele badań naukowych stwierdza, że eliminacja pszenicy sprawi, że znikną bóle stawów, miną dolegliwości skórne, wzrośnie poziom energii(...)produktów, w których znajduje się pszenica (czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jedząc dany produkt jemy również pszenicę np. ser pleśniowy roquefort hodowany jest na okruszkach chleba). Książka zawiera 150 przepisów tematycznie podzielonych na poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie posiłków na cały dzień (dodatkowo oznaczone są posiłki szczególnie lubiane przez dzieci). Dowiemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
BUŁKI GRAHAMKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 155

   Kolejne z pysznych bułek śniadaniowych- grahamki orkiszowe z ziarnami, obtoczone w płatkach, otrębach i mące. Pyszne, puszyste, bardzo konkretne, jak na domowe pieczywo przystało

Smaczne Zdrowe
Najzdrowsza dieta – śródziemnomorska , babcia Basia 137

kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie i w folii. Nie smaruje się chleba masłem, a do przyrządzania ciepłych dań używa się oliwy. Na włoskich i greckich stołach królują też soczyste owoce. Dostarczają cennych witamin, minerałów i …gaszą pragnienie. Jak przejść na zdrową dietę(...)używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj z nich sałatki, -pij wodę mineralną, świeże soki i czasem … lampkę wina. Treść zaczerpnęłam z gazety – -wypowiedź

Pysznosci Babci Basi