chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:78/89)

Sałatka kreteńska 171

sałatce to wcale nie taki rzadki dodatek. Z wycieczki na Kretę przywiozłam oczywiście kilka kulinarnych pamiątek, m.in. pyszną oliwę oraz  paximadia , czyli tradycyjne kreteńskie suchary wypiekane z pełnoziarnistej mąki jęczmiennej. Czasem porównuje się je do włoskich ciasteczek  biscotti , ponieważ również są podwójnie pieczone. Są zdrowe, pożywne i oczywiście bardzo trwałe, dlatego dawniej greccy pasterze zabierali je ze sobą(...)dopraw solą do smaku, pamiętając że oliwki i ser są słone. Na koniec polej sałatkę oliwą i podawaj.  ➤ Wskazówki: Do sałatki kreteńskiej możesz wykorzystać po prostu kromki wysuszonego chleba lub bułki. Pokrój chleb lub bułki na kawałki i zostaw w przewiewnym miejscu, aby obeschły.  Możesz także wstawić kromki pieczywa do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i opiekać

Chilli Czosnek i Oliwa
Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności 207

zapoznania się z moją opinią. Poniżej znajdziecie dokładne recenzje wszystkich produktów, które zdecydowałam się zamówić - wartości odżywcze, skład, a także ocenę smakową. Obiecuję, że będzie pysznie i zdrowo 😊 Mieszanka chleba bezglutenowego z goji Składniki ⇾ mąka owsiana bezglutenowa, słonecznik, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, siemię lniane, suszone jagody goji 6%, płatki teff, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól himalajska Podobną mieszankę(...)innej wersji smakowej próbowałam już jakiś czas temu i byłam bardzo zadowolona ( więcej możesz poczytać tutaj ). Także wiedziałam, że z tą będzie podobnie i się nie myliłam. Wypiekanie chleba jest banalnie proste, bo wystarczy jedynie wymieszać mix z wodą i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Chlebek jest bardzo smaczny, delikatny, kroi się bez żadnych zastrzeżeń. Według mnie może

Zdrowie na języku :P
Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe 102

Czas czytania: 4 min Kuchni żydowskiej ciąg dalszy! Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie , czyli Krantz . Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego

SprawdzonaKuchnia.pl
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 166

zaś pozostałą ilość zużyjecie do przepisu na zupę ribollitę w czwartek. ➤ Kliknij - Przepis na tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Wariacje: Zamiast tagliatelle wykorzystaj papardelle lub spaghetti, także w wersji pełnoziarnistej. Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Środa - Pieczony łosoś na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi To ostatnio mój ulubiony sposób na kaszę. Przesmażona z cebulą, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami(...)dzień gdy jesteśmy w pracy), a następnie gotować przez 45-60 minut. Połowę dodajemy do ribollity, a połowę do fasoli z pomidorach. Fasulye pilaki podajemy ze świeżym chlebem. ➤ Kliknij - Przepis na fasolę gotowaną w oliwie i pomidorach Niedziela - Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Na niedzielny stół zaplanowałam danie, które pięknie wygląda. Pomidory faszerowane ryżem, ziołami i tuńczykiem z puszki. Prosto

Chilli Czosnek i Oliwa
Menu na tydzień – leftovers 215

Mieszanka sałat Grzyby mun Główka czosnku Cieciorka Pęczak Garść suszonych grzybów Koperek lub natka pietruszki Kiełki Jogurt grecki 400 g 7 jaj Drożdże instant Opakowanie makaronu pszennego Masło Mąka pełnoziarnista Razem: ok. 120 zł Przyprawy: Tymianek Lubczyk Sól Pieprz Sos piri piri lub ostra papryka Olej sezamowy Sos sojowy Sos rybny Spiżarnia: Olej Oliwa z oliwek Zwykła mąka Majonez (opcjonalnie(...)przyrządzenia – odrobiny mąki, drożdży, oliwy, soli i wody. A co najważniejsze – frajda z pieczenia pitty jest ogromna. Kto jeszcze nigdy nie robił samodzielnie pizzy czy chleba, może potraktować pieczenie pitty jako doskonałe przygotowanie do poważniejszych wypieków. Pittę upiekliśmy już w niedzielę, dlatego we wtorek czekało nas minimum pracy na rzecz wspaniałego, lekkiego lunchu na środę. Wieczorem przygotowaliśmy już

Niedzielny kucharz
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 204

zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków słodkich(...)Występuje w trzech odmianach - grubo-, średnio- i drobno zmielonej. Atta jest bardziej higroskopijna niż inne mąki, dlatego wykorzystując ją w przepisach należy zwiększyć ilość płynów. Można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą (jak najdrobniej zmieloną) przesianą przez jak najgęstsze sitko mąką razową wymieszaną w proporcjach 1:1 z mąką pszenną Mąka kokosowa Można zastąpić mąką ryżową Mąka maida Mąka maida to drobno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 203

dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej wielkości, upieczone buraki  1 łyżka śmietany 18%  2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól(...)Podajemy skropione olejem.  10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem  100 g mąki pszennej  100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej  20 g drożdży  2 szklanki mleka 3.2%  1 żółtko i 1 białko  1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło klarowane do smażenia

SMYKWKUCHNI
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 334

dziennie a nie raz? Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni.   I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam(...)miski, miskę smarujemy lekko oliwą a ciasto formujemy na blacie bez podsypywania mąką w ciasną kulę, starając się nadać jej jak najwięcej napięcia, jak przy formowaniu okrągłego bochenka chleba – najwygodniej to robić ciągnąć kulę ciasta po blacie ruchem okrężnym, do siebie. Przykrywamy miskę folią i wkładamy ciasto do lodówki.   Taka długa zimna fermentacja w przypadku tego ciasta wzbogaca aromat

Karo in the Kitchen