Na podstawie obowiazujacej piramidy zywieniowej produkty pelnoziarniste stanowia wazna czesc wlasciwie zbilansowanej diety.Maka pelnoziarnista powstala z calego ziarna:luski ,jadra i kielka, jest cennym zrodlem blonnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś kolejny pomysł na jajeczne śniadanie. Szybka i smaczna pasta jajeczna. Doskonała do kanapek. Do pasty polecam dodać świeże kiełki, dobrodziejstwo składników
kolorowotorcikowoPasta z bobu, do tego chrupiące grzanki i jajko na wierzchu, czy to nie brzmi apetycznie? Nie tylko brzmi, ale i smakuje! Wyjątkowe śniadanie rozbudzi i
Apetyt na Zielonestarając się wykorzystać produkty, które miałam w lodówce. Takie przepisy zazwyczaj wychodzą najpyszniejsze, prawda? Ta sałatka to fajny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Na grzanki możecie zużyć zarówno biały chleb, bułki, jak i ciemne pieczywo. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać łodygi brokuła (do sałatki idą same różyczki), ponieważ w czwartek zrobimy z niej pyszne placki! Składniki / na 2 porcje: różyczki(...)czwartek) 100 g jarmużu pociętego na kawałki (ja kupuję taki od razu umyty i pokrojony) 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 opakowanie serka wiejskiego 4-5 kromek czerstwego chleba (może być białe lub z mąki żytniej) 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Zagotuj średni garnek wody. Najpierw wrzuć do niego różyczki brokuła i gotuj na półtwardo, ok. 6 minut. Wyjmij
Chilli Czosnek i Oliwapółkach ze zdrową żywnością w Rossmannach. Lecz nigdy ich nie próbowałam, więc w pewnym sensie była to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świeżego chleba i ciekawą propozycję na przekąskę. Uwielbiam w nich intensywną chrupkość, w końcu nie bez powodu nazwano je "chrupakami". Chrupaki mają dobry skład, choć wolałabym, aby na pierwszy miejscu znalazła się bardziej wartościowsza(...)tłustość, która została wzmocniona dodatkiem oliwy z oliwek. Chlebki mają jakby ciemniejszą, pomarańczowo-brązową barwę. Chrupak jest bardzo chrupiący i bardzo dobry. ORKISZ I SŁONECZNIK mąka pszenna * mąka orkiszowa pełnoziarnista (20%) * sezam (11%) * słonecznik (11%) * mąka pszenna graham * siemię lniane (8%) * mąka kukurydziana * gluten pszenny * drożdże * oliwa z oliwek * sól morska * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) * mąka słodowa jęczmienna
Zdrowie na języku :Ppłatki owsiane gotowane na mleku lub wodzie z dodatkiem sezonowych owoców i rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, goździków. Jeśli nie lubisz owsianki, zjedz jajka: jajecznicę lub omlet z dodatkiem żytniego chleba. Szukasz ciekawego i smacznego śniadania? Polecam Budyń proteinowy z karmelizowanymi owocami Stawiaj na zupy – to najlepszy sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego(...)oleje roślinne, kukurydza, brukselka, ryby i produkty mleczne) –wzmacnia odporność i ma pośrednie działanie antybakteryjne, witaminy z grupy B – (znajdziemy ją w: roślinach strączkowych, pestkach i orzechach, produktach pełnoziarnistych) – zwiększają odporność organizmu na infekcje i poprawiają nastrój, oddziałują pozytywnie na układ nerwowy. witaminę E – (awokado, oliwa z oliwek) – antyoksydant, opóźnia procesy starzenia i wspiera odporność, pozytywnie wpływa
365 dni dookoła kuchniziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny pieprzsólWłoskie dodatki:żółtka (1 żółto na jedną porcję)ok. 150 g tartego parmezanu2 pomidory2 ząbeki czosnku kilka gałązek tymiankukromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania)Złote zasady przygotowywania rosołu:1. najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs z kością (z wołowiny, indyka(...)oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu. Po tym czasie wrzucamy cebulę, pokrojone w kostkę pomidory oraz zioła (tymianek, lubczyk). Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko, delikatnie zalewamy rosołem,posypujemy parmezanem. Podajemy z tostami. włoski rosół
Bon Appetit MałgorzatyPita to popularne pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać do rozpuszczenia(...)majonez, pomidor – i mamy kieszonkową kanapkę. Bez nadziewania pita przyda się na przykład do tureckich jajek na jogurcie czy do pałaszowania shakshuki . SKŁADNIKI 3 szklanki po 250ml mąki pełnoziarnistej (około 430g) użyłam Lubelli 3 ziarna 320ml ciepłej wody (1 ¼ szklanki o pojemności 250ml) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży instant ( 1 opakowanie 7-8g) 1 łyżeczka cukru
Karo in the Kitchengruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta pieprzu 100 g słodkiej gorgonzoli ok. 50 g orzechów włoskich Do miski przesiej mąkę pszenną i orkiszową. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz(...)dnem służy mi głównie do przygotowywania ciast z kremem oraz ciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5. Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma
365 dni dookoła kuchnigruszki 3 jajka w temperaturze pokojowej 200 g mleka roślinnego lub krowiego 100 g oleju z orzechów włoskich lub oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta pieprzu 100 g słodkiej gorgonzoli ok. 50 g orzechów włoskich Do miski przesiej mąkę pszenną i orkiszową. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz(...)dnem służy mi głównie do przygotowywania ciast z kremem oraz ciast kruchych. Przeważnie używam takiej o rozmiarze 28 cm x 23,5. Keksówkę używam głównie do pasztetów oraz chleba. Czasem przygotowuje w niej również ciasta dla mniejszej ilości osób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma
365 dni dookoła kuchnikcal Foodbook 1600 kcal Foodbook 1200 kcal II Foodbook 1800 kcal Smacznego! Śniadanie (300 kcal) – płatki z truskawkami szklanka truskawek pół garści orzechów włoskich lub laskowych płatki pełnoziarniste (porcja) jogurt (pół szklanki) Nic dodać, nic ująć – pyszne śniadanie, gotowe w 3 minuty, które można jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki(...)długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz 10 minut i obieraczki do warzyw. Przepis krok po kroku znajdziesz tutaj. Zastosuj jednak podaną w tym menu ilość
Niedzielny kucharzJedną z wielkich zalet blogowania jest to, że poznajemy fajnych ludzi z podobnymi pasjami. Razem wpadamy na ciekawe pomysły, potrafimy się wspierać, służyć dobrą radą, a
Mienta blogpozwolicie jednak, że dalej będę pisała już normalnie? Więc wegański biszkopt wg Matki Weganki (z moimi uwagami w nawiasach) robi się tak: - 2 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej ale ciasto będzie ciemniejsze i nie wyrośnie zbyt wysoko, do tortów najlepsza jest jednak najzwyklejsza mąka tortowa) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru (ja daję zawsze max 3/4 szklanki(...)pięknego krojenia blatów tortowych służy taki przyrząd jak struna do tortów, której oczywiście w mojej prostej kuchni nie mam ;) Jakoś sobie radzę zwykłym dużym nożem, tym samym, którym kroję chleb i w ogóle wszystko inne. Praktyka czyni mistrza ale nawet jeśli blaty nie wyjdą Wam mistrzowsko równe to co? Ktoś odmówi zjedzenia ciasta? Nie przejmujcie się za bardzo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdrugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro go na bieżąco nie spożywamy? poniżej cytuję(...)znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz
moj przepis nadrugi dzień bułka jest tak twarda że nie da się jej ugryźć. Dlaczego nie zachowamy tej bułki i nie zrobimy z niej bułki tartej? Dlaczego nie upieczemy chleba, który zachowuje świeżość nawet 5 dni i nie zawiera żadnej chemii, dlaczego kupujemy za dużo produktów żywnościowych i w końcu dlaczego nie mrozimy pożywienia, skoro go na bieżąco nie spożywamy? poniżej cytuję(...)znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz
moj przepis na