chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:81/89)

Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 181

zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków słodkich(...)Występuje w trzech odmianach - grubo-, średnio- i drobno zmielonej. Atta jest bardziej higroskopijna niż inne mąki, dlatego wykorzystując ją w przepisach należy zwiększyć ilość płynów. Można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą (jak najdrobniej zmieloną) przesianą przez jak najgęstsze sitko mąką razową wymieszaną w proporcjach 1:1 z mąką pszenną Mąka kokosowa Można zastąpić mąką ryżową Mąka maida Mąka maida to drobno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 168

dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej wielkości, upieczone buraki  1 łyżka śmietany 18%  2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól(...)Podajemy skropione olejem.  10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem  100 g mąki pszennej  100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej  20 g drożdży  2 szklanki mleka 3.2%  1 żółtko i 1 białko  1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło klarowane do smażenia

SMYKWKUCHNI
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 286

dziennie a nie raz? Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni.   I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam(...)miski, miskę smarujemy lekko oliwą a ciasto formujemy na blacie bez podsypywania mąką w ciasną kulę, starając się nadać jej jak najwięcej napięcia, jak przy formowaniu okrągłego bochenka chleba – najwygodniej to robić ciągnąć kulę ciasta po blacie ruchem okrężnym, do siebie. Przykrywamy miskę folią i wkładamy ciasto do lodówki.   Taka długa zimna fermentacja w przypadku tego ciasta wzbogaca aromat

Karo in the Kitchen