Co uwielbiam przygotowywać (piec, gotować etc.) najbardziej??? Ktoś z Was wie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista choć moje dzieci zapewne by ja znały. CIASTECZKA!!! Piekę je
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż trzecia wersja ciasta (chlebka) bananowego. Był już bezglutenowy Chleb bananowo-pekanowy i Ciasto bananowe . Tym razem do ciasta dodałam jogurt, przez co jest bardziej wilgotne i miękkie. Smakuje, jak zawsze, wyśmienicie. Delikatnie słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym… pyszności! Ciasto jogurtowo-bananowe Danie Ciasto , Pieczywo Kuchnia Słodkości Porcje 14 Składniki(...)banan mocno dojrzały 2 szt jajko 100 g jogurt naturalny gęsty 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 garści orzechy włoskie lub inne orzechy, bakalie Sposób przygotowania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy na gładko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka, banany i jogurt mieszamy dokładnie. Dodajemy mąkę
KucharzycaProblem jaki miałam z tym chlebem,to że ciągle był dla mnie za kwaśny, ale gdy znacznie skróciłam czas wyrastania, to osiągnęłam zamierzony efekt. Przepis z książki Piotra Kucharskiego "Chleb" z moimi małymi zmianami :) Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 30 g zakwasu żytniego 100 g mąki typ 720 90 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą(...)się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 175g zaczynu 400 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 325 ml wody 1 łyżeczka soli Do zakwasu dodać pozostałe składniki. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2. godzin. Ciasto chlebowe zwiększy swoją objętość oraz oraz będzie miało
Delicious TitbitsCzas czytania: 2 min Przepis na masę serową jest dość klasyczny, choć wzbogacony o nutę aromatycznej świeżej skórki pomarańczy . Sernik po wystudzeniu dodatkowo dekorujemy dżemem z
SprawdzonaKuchnia.plTo wyjątkowe placki ziemniaczane bo wersji fit, pieczone i z jak się okazało GENIALNYCH ziemniaków, których odmiany już niestety nie pamiętam. Byłam pod ogromnym wrażeniem konsystencji
Dzieje kuchennej WiewiórySyncio zachorował. Wymioty i temperatura dawały mu się we znaki dwa dni. W czasie gdy spał mogłam spędzić trochę czasu w kuchni. Do
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj Światowy Dzień Chleba, co uświadomiłam sobie przed chwilką dzięki wpisom na obserwowanych blogach. Chleba dzisiaj nie piekę, póki co piekarnik okupują dyniowe rogaliki z orzechami, i na nich dzisiaj poprzestanę, ale na szczęście dogrzebałam się przedpotopowego przepisu, którym jeszcze się z Wami nie podzieliłam. Pewnie dlatego, że chlebek wprawdzie wyszedł mi bardzo smaczny, ale niezbyt piękny - do ciasta chlusnęło(...)się troszkę za dużo wody i po wsadzeniu do piekarnika nieco "usiadł". SKŁADNIKI: 30 dag jasnej mąki orkiszowej 30 dag orkiszowej mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 7 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu – u mnie nawłociowy 2 łyżki oleju z pestek winogron około 500 ml letniej wody - dodawać stopniowo czarny i biały sezam do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać
Kuchenne zapiski Edytyciasta najlepiej zjeść ok. 2 godzin po zjedzeniu obfitego posiłku zamiast ciast i ciasteczek lepiej sięgnąć po bakalie lub orzechy jeść dużo zielonych warzyw w święta najlepiej nie spożywać chleba, dwa dni można wytrzymać od węglowodanów złożonych jeść bardzo wolno i starannie przeżuwać należy pić dużo wody, herbat ziołowych, mięty i pozostałych ziół po obfitym obiedzie razem z rodziną należy(...)się ruszać, nie siedzimy cały czas za stołem! Jak odchudzić tradycyjne potrawy? zamiast cukru użyj: ksylolitu, cukru trzcinowego lub brązowego, miodu, stewi zamiast białej mąki użyj: gryczanej, owsianej, pszennej pełnoziarnistej majonez zastąp jogurtem greckim smaż na zdrowych tłuszczach masło w wypiekach zastąp jogurtem czy serem ricotta Pamiętaj! Pij dużo wody i się ruszaj
Truskawkowa Fiestainaczej. Moje ciasto choć luźne ładnie wyrosło, nawet pod koniec nieco za mocno i później nieco opadło, ale chleb wyszedł smaczny. Jest wilgotny, ma ciekawy smak i przyjemny zapach. Chleb pszenny z pomidorami, jabłkiem i czarnym sezamem. Na zakwasie. czas przygotowania : ok. 24 godzinskładniki : ZACZYN - 80 g aktywnego zakwasu żytniego ( w oryginale 55 g, ale mój był dawno nie używany(...)mąki pszennej typ 750 (w org. mąka orkiszowa t. 630 lub 700)200 g wody o temp. pokojowej1 średnie jabłko CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn 150g + 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej t.1850 (w ogr. 350 g mąki orkiszowej t. 630 lub 700)150 g + 100 g mąki pszennej typ 750 (w org. 300 g mąki pszennej t. 750)1 łyżka miodu
Smaczna Pyzajest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne(...)burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy nie kupicie sklepowych hamburgerów! Taki fast-food też może być zdrowy, a przy tym jaki pyszny! Dlaczego warto? Drożdże to bogactwo witamin z grupy B, na przykład kwasu foliowego oraz witaminy H. Regulują
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńKolejna odsłona chleba...korzystałam z tego prostego przepisu..tym razem zrobiłam chlebek z 1 kg mąki..zmieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią...dodałam również nasiona konopi . Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety. Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in(...)kasz, kanapek. Można używać jako składnik domowych wypieków. 75 dkg mąki 25 mąki żytniej pełnoziarnistej 5 dkg drożdży 1 l wody ciepłej 4 łyżki cukru 2 łyżki płaskie soli 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki nasion konopi Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować
Moje domowe kucharzeniecholesterolu. 100 g takiego chlebka dostarcza około 360 kcal, 13 g białka, 11 g tłuszczu, 54 g węglowodanów oraz 8,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 300 ml ciepłej wody 10 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli garstka pestek dyni garstka orzechów włoskich (drobno posiekanych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy(...)mąką. Przekładamy do niej chlebek i odstawiamy go w ciepłej miejsce, aby urósł ( tak mniej więcej, aby podwoił swoją objętość ). 5. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb w temperaturze 180°C przez około 30 - 45 minut ( w zależności od tego jak bardzo chcecie mieć spieczoną skórkę ). 6. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia
W kuchni KatieJesień i zima to czas ciepłych ciast pachnących korzennymi przyprawami. Sztandarowymi wypiekami tego okresu są marchewkowce, chlebki dyniowe i bananowe. Ta wersja ciasta
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio rzadko kupuję KUKBUKA. Jakoś zraziłam się do tej gazety ale we wrześniu zrobiłam wyjątek. Niestety znowu nie zachwycił ale i znalazłam też coś dla siebie
Dzieje kuchennej Wiewióry