chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:62/89)

Chleb pszenny na zakwasie z otrębami 102

Tylko czy czas pozwoli na ich realizację, zobaczymy. Na początek chleb z dodatkiem otrąb. Przypadł do gustu szczególnie dzieciom, które nie przepadają za żytnim pieczywem i ciągle by tylko jadły bułki. Staram się więc im ciągle coś gdzieś przemycić. A tu mają nie tylko otręby, ale i mąkę pełnoziarnistą.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Knekkebrød - chleb norweski 221

Po raz kolejny wzięłam udział w Piekarni Amber. Co prawda coś mi się poprzestawiało (chyba już ze zmęczenia:)) i dodaję nieco spóźniony wpis, bo powinien być

Z miłości do słodkości
Chleb razowy ze śliwkami 166

aromat żytniego razowca.  Chleb zachowuje długo świeżość i najlepszy jest moim zdaniem po 2-3 dniach. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1,2 kg.  Hydratacja ciasta :73 %. Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem zaczynu, dokarmić mąką i wodą. Zaczyn 50 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej(...)prawie do samych brzegów formy. Nagrzać piekarnik do temp. 220oC. Piec 10 min. w temp. 220oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 1 godzinę. Studzić na kratce. Chleb kroić po całkowitym wystygnięciu, najlepiej następnego dnia

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb owsiany 173

domu mówimy na owsiany chleb - chleb Jeremka, bo to jest jego ulubione pieczywo.  Ostatnio przyłapałam go jak zajadał się suchymi kromkami.  Chleb pieczony na zakwasie żytnim. Puszysty o regularnych dziurkach, bardzo lekki. Przyjemnie się go wyrabia i bardzo dobrze formuje. Możecie upiec go na kamieniu po uprzednim wyrastaniu w koszykach, lub w foremce.  Polecam(...)małe bochenki będziecie potrzebowali 120 g zakwasu żytniego (aktywnego) 150 g mąki chlebowej pełnoziarnistej  150 g mąki owsianej (możecie użyć mąki chlebowej, lub orkiszowej) 300 g mąki pszennej chlebowej 450 g wody 50 g płatków owsianych 1 łyżka soli 2 łyżeczki miodu 3 g suchych drożdży Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i wystudzić. Zakwas wymieszać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciastka pełnoziarniste 89

Czas czytania: 2 min Ciastka w stylu doskonale znanych Wam ciastek digestive, które najczęściej wykorzystywane są jako spód do serników. Muszę przyznać, że od dawna nie

SprawdzonaKuchnia.pl
Razowy chleb dyniowy 134

domowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb  z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree

wyzwania kuchenne
Barszcz zabielany | wersja odchudzona/niskokaloryczna | 192

barszcz zabielany, który również uwielbiam! Z lekko podsmażonymi ziemniaczkami lub pełnoziarnistymi grzankami smakuje najlepiej :) Jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa :) Składniki: 1l. wody 6 dużych buraków 1 łyżka mąki razowej 1 mały jogurt Kwasek cytrynowy/sok z cytryn Koperek (świeży lub suszony) Sól Pieprz czarny Opcjonalnie: ugotowane ziemniaki, grzanki z chleba Przygotowanie: Buraki obieramy, kroimy w platerki. Zalewamy

Czarnawisienka
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania 5812

postaram się opublikować w jutrzejszym poście! :) Tymczasem dziś, przepis na chleb dla leniuszków, osób, które chciałyby upiec swój własny chlebek, a zawsze bały się, że brak wprawy w aktywacji drożdży zepsuje im cały wypiek oraz dla tych, którzy nie za bardzo chcieliby sobie pobrudzić i zmęczyć rączki :). Przedstawiam Wam pełnoziarnisty chlebek pszenno-żytni ze słonecznikiem. Składniki: - 400g mąki pszennej pełnoziarnistej

Be Fit Be Strong
Chleb orzechowy 112

„ Proponuję upiec taki chlebek na jutrzejsze, niedzielne śniadanie. Może trochę kaloryczny, ale za to jaki zdrowy. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną zwykłą, pszenną pełnoziarnistą

Wiem co jem
Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 211

O rety, uwielbiam ten chlebek!! Zwłaszcza na śniadanie ze śliwkowym kremem czekoladowym :) Zobacz, jaki prosty przepis, a przy tym w zdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej i

Domowa Cookierenka Agi
Vermont Sourdough wg Aleex 100

chlebów w domu przygotowałam się, kupując kamień do pieczenia oraz koszyki do wyrastania chleba. Czy się przydały? Hmmm… posłuchajcie. Pierwszy raz upiekłam ten chleb bez żadnych dodatkowych akcesoriów. Chleb wyrósł, upiekł się znakomicie, ale nie chciał mi wyjść z naczynia. Cały spód mocno przywarł do dna i już myślałam, że nie wydostanę bochenka z formy. Postąpiłam wówczas z chlebem(...)razem dłużej wyrobię ciasto, chciałabym, żeby udało mi się przeprowadzić wyrastanie chleba w koszyczku, a potem pieczenie bez formy na kamieniu. Będę ćwiczyć – obiecuję, bo pieczenie chleba wciąga. Zależy mi na spektakularnym efekcie tym bardziej, że w smaku chleba na zakwasie zakochała się cała moja rodzina. Uwielbiam piec chleb i obdarowywać nim swoich bliskich, więc nie będzie brakowało mi okazji

W mojej kuchni
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 155

skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego

greenscarf
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 145

cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba.   Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach - teraz jest dużo bardziej popularna niż kilka, kilkanaście lat temu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik

Powiedz dietom nie
Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy 293

Lepiej zrobić jakiś konkretny dodatek , czyli w tym wypadku pełnoziarniste czosnkowo- cząbrowe bułeczki . Wszyscy je lubią , a już z zupą grzybową , czy z boczniaków to po prostu poezja . Co zostanie , będzie dobre na kolację lub śniadanie Zazwyczaj jednak żadna nie zostaje .. Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej , pełnoziarnistej typ 1850 1,5 główki czosnku – dużych główek(...)łyżeczka cukru Czosnek obieramy , wyciskamy praską . Na patelni roztapiamy całe masło ( 3 łyżki ) blanszujemy na nim przez minutę wyciśnięty czosnek ,żeby pozbyć się smaku surowizny . W maszynie do wyrabiania chleba ( lub w misce ) . Wyrabiamy mąkę, drożdże ( dodajemy bezpośrednio , suszone do mąki ) cukier, sól i mleko . Mleka , jeśli zajdzie potrzeba , można zawsze dolać więcej, ciasto ma być sprężyste i nie lepiące

Ogrodnik w podróży
Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem 123

Na drugie śniadanie polecam pyszne, mięciutkie, aromatyczne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem, twarogiem i serem Składniki: Ciasto: – 2 szklanki mąki pszennej, – 1,5 szklanki mąki

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania