 Ciastka pełnoziarniste 129
Ciastka pełnoziarniste 129Czas czytania: 2 min Ciastka w stylu doskonale znanych Wam ciastek digestive, które najczęściej wykorzystywane są jako spód do serników. Muszę przyznać, że od dawna nie
SprawdzonaKuchnia.pl Razowy chleb dyniowy 180
Razowy chleb dyniowy 180domowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree
wyzwania kuchenne Barszcz zabielany | wersja odchudzona/niskokaloryczna | 243
Barszcz zabielany | wersja odchudzona/niskokaloryczna | 243barszcz zabielany, który również uwielbiam! Z lekko podsmażonymi ziemniaczkami lub pełnoziarnistymi grzankami smakuje najlepiej :) Jeden z ulubionych smaków mojego dzieciństwa :) Składniki: 1l. wody 6 dużych buraków 1 łyżka mąki razowej 1 mały jogurt Kwasek cytrynowy/sok z cytryn Koperek (świeży lub suszony) Sól Pieprz czarny Opcjonalnie: ugotowane ziemniaki, grzanki z chleba Przygotowanie: Buraki obieramy, kroimy w platerki. Zalewamy
Czarnawisienka Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania 5865
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem bez wyrabiania 5865postaram się opublikować w jutrzejszym poście! :) Tymczasem dziś, przepis na chleb dla leniuszków, osób, które chciałyby upiec swój własny chlebek, a zawsze bały się, że brak wprawy w aktywacji drożdży zepsuje im cały wypiek oraz dla tych, którzy nie za bardzo chcieliby sobie pobrudzić i zmęczyć rączki :). Przedstawiam Wam pełnoziarnisty chlebek pszenno-żytni ze słonecznikiem. Składniki: - 400g mąki pszennej pełnoziarnistej
Be Fit Be Strong Chleb orzechowy 160
Chleb orzechowy 160„ Proponuję upiec taki chlebek na jutrzejsze, niedzielne śniadanie. Może trochę kaloryczny, ale za to jaki zdrowy. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną zwykłą, pszenną pełnoziarnistą
Wiem co jem Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 252
Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 252O rety, uwielbiam ten chlebek!! Zwłaszcza na śniadanie ze śliwkowym kremem czekoladowym :) Zobacz, jaki prosty przepis, a przy tym w zdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej i
Domowa Cookierenka Agi Vermont Sourdough wg Aleex 142
Vermont Sourdough wg Aleex 142chlebów w domu przygotowałam się, kupując kamień do pieczenia oraz koszyki do wyrastania chleba. Czy się przydały? Hmmm… posłuchajcie. Pierwszy raz upiekłam ten chleb bez żadnych dodatkowych akcesoriów. Chleb wyrósł, upiekł się znakomicie, ale nie chciał mi wyjść z naczynia. Cały spód mocno przywarł do dna i już myślałam, że nie wydostanę bochenka z formy. Postąpiłam wówczas z chlebem(...)razem dłużej wyrobię ciasto, chciałabym, żeby udało mi się przeprowadzić wyrastanie chleba w koszyczku, a potem pieczenie bez formy na kamieniu. Będę ćwiczyć – obiecuję, bo pieczenie chleba wciąga. Zależy mi na spektakularnym efekcie tym bardziej, że w smaku chleba na zakwasie zakochała się cała moja rodzina. Uwielbiam piec chleb i obdarowywać nim swoich bliskich, więc nie będzie brakowało mi okazji
W mojej kuchni Wegański quiche z suszonymi pomidorami 221
Wegański quiche z suszonymi pomidorami 221skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego
greenscarf Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 202
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 202cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba. Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością, ale i w marketach - teraz jest dużo bardziej popularna niż kilka, kilkanaście lat temu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik
Powiedz dietom nie Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy 341
Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy 341Lepiej zrobić jakiś konkretny dodatek , czyli w tym wypadku pełnoziarniste czosnkowo- cząbrowe bułeczki . Wszyscy je lubią , a już z zupą grzybową , czy z boczniaków to po prostu poezja . Co zostanie , będzie dobre na kolację lub śniadanie Zazwyczaj jednak żadna nie zostaje .. Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej , pełnoziarnistej typ 1850 1,5 główki czosnku – dużych główek(...)łyżeczka cukru Czosnek obieramy , wyciskamy praską . Na patelni roztapiamy całe masło ( 3 łyżki ) blanszujemy na nim przez minutę wyciśnięty czosnek ,żeby pozbyć się smaku surowizny . W maszynie do wyrabiania chleba ( lub w misce ) . Wyrabiamy mąkę, drożdże ( dodajemy bezpośrednio , suszone do mąki ) cukier, sól i mleko . Mleka , jeśli zajdzie potrzeba , można zawsze dolać więcej, ciasto ma być sprężyste i nie lepiące
Ogrodnik w podróży Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem 176
Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem 176Na drugie śniadanie polecam pyszne, mięciutkie, aromatyczne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem, twarogiem i serem Składniki: Ciasto: – 2 szklanki mąki pszennej, – 1,5 szklanki mąki
Smaki Armine Bułki pszenne na zakwasie żytnim 231
Bułki pszenne na zakwasie żytnim 231Małe pyszne cuda w postaci bułeczek na mym stole i dzielę się przepisem z Wami. Bułki są na zakwasie żytnim prowadzonym na mące żytniej pełnoziarnistej drobno
Moje Małe Czarowanie GRZANKI Z GORGONZOLĄ, GRZUSZKĄ , MIODEM I ORZECHAMI – idealne na śniadanie! 240
GRZANKI Z GORGONZOLĄ, GRZUSZKĄ , MIODEM I ORZECHAMI – idealne na śniadanie! 240Dziś mam dla Was kolejną propozycję na fantastyczne, pyszne, a zarazem zdrowe śniadanie! Tym razem będzie coś bardziej na słodko ( cyzli tak jak lubię najbardziej ;) ) Pełnoziarniste
Ostra na Słodko Chleb w doniczce pieczony 176
Chleb w doniczce pieczony 176było, ale były same duże. Kupiłam więc dużą, rodzinną. Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy. Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki. Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech(...)wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) po 5 minutach zwiększyć moc na 230 stopni i piec tak 40 minut. Pozostawić niech wystygnie. Przepis 180 g mąki pełnoziarnistej chlebowej 525 g mąki pszennej chlebowej 2 i 1/2 łyżeczki soli 10 g suchych drożdży instant (lub 20 g świeżych - trzeba zrobić rozczyn wcześniej) 75 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk Chleb z ziołami 251
Chleb z ziołami 251tylko to czekanie kiedy rośnie i rośnie i znów rośnie. Ja zaczyn staram się zrobić rano przed pracą i jak wracam to zabieram się do dalszej pracy. Pyszny prosty chleb na zaczynie. Potrzebujemy: Zaczyn: 150g mąki pszennej 130g ciepłej wody 5g świeżych drożdży Do miski wsypać mąkę. W wodzie rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Uwaga: woda(...)gorąca. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawić na 12 - 18 godzin. Zaczyn najpierw urośnie, a później opadnie. Zaczyn trzymamy w pokojowej temperaturze. Ciasto: 350g mąki pszennej 150g mąki pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ( może być smakowa lub olej kujawski smakowy) 350g ciepłej wody 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku albo
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/