chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:63/89)

Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami 141

zakwasu, tutaj przepis 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 800 g mąki pszennej, wysokoproteinowej 50 g zarodków pszennych 700 ml zimnej wody 1 łyżka melasy 1¼ łyżki soli 100 g pestek dyni 50 g nasion siemienia lnianego, całe 80 g suszonej żurawiny Dodatkowo 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 1 jajko Wyrabiam chleb przy pomocy miksera. Używam haka. Czas wyrabiania ciasta

codojedzenia
Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem 157

chleb na zakwasie. Nie bójcie się zakwasówców, one nie są tak straszne jak niektórzy o nich mówią. Czytałem kilka razy, że ludzie nie chcą ich robić, bo to czasu dużo, trudne są, nie wyrastają... Przygotowałem zatem dla was przepis najprostszy z możliwych, serio. Nie może się nie udać. Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej pełnoziarnistej(...)Jest sztuczka, która pomoże nam przyspieszyć proces wyrastania. Jeżeli mamy piekarnik z dość dokładną regulacją temperatury to możemy ustawić go na grzanie na około 40-45 stopni i wstawić chleb do wyrastania. W takiej temperaturze wyrośnie w ciągu kilku godzin. Gdy chleb wyrośnie do brzegów formy wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut. Studzimy

Marder&Marder Manufacture
Chleb wiejski III 124

podgrzała na patelni z papryką, jogurtem, ryżem i pewnie czymś tam jeszcze. Ogólnie niezłe całkiem. Ale jak już się ogarnęliśmy, zjedliśmy, odpoczęliśmy moment to zaczęła powoli dochodzić 22. A chleba na rano nie ma. Eeehhh, i znowu po nocy robić będę. W sumie powinienem się już przyzwyczaić... No to jaki chlebek zrobić? Zaglądam do szafki w kuchni, a tam właściwie(...)masakra po prostu, wszystko się skończyło! Mąka tylko, pszenna i żytnia, ocalała. No to nie mając zbyt wielkiego wyboru zrobiłem pszenno-żytni chlebek "wiejski" :) 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g mąki żytniej typ 720 (lepszy byłby typ 1400, ale nie miałem) 30 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Mąki wsypujemy do dużej

Marder&Marder Manufacture
Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką 239

Pyszny i zdrowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej ekologicznej z dodatkiem ziarenek czarnuszki. Najlepszy sam z masełkiem. składniki: 150 g  aktywnego zakwasu

Monia miesza i gotuje
Podwieczorkowe bułeczki 160

szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki wody-letniej 1/2 szklanki mleka -ciepłego 7 g drożdży suszonych 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon

Ogrodnik w podróży
Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym 165

Chleb piekę kilka razy w tygodniu. To już norma. Czasem zmieniam coś w przepisach, eksperymentując, żeby odkryć nowy smak. Ostatnio na przykład zamiast wody dodałam sok jabłkowy. To był dobry pomysł - chlebek wyszedł mięciutki, ładnie pachnący i miał ciekawy, taki świeży posmak.  Składniki: zaczyn: 100g mąki żytniej typ 1200 (mąka żurkowa) 120ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego ciasto(...)mąki żytniej typ 720 300ml soku jabłkowego tłoczonego 1 łyżeczka soli 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki maku olej do posmarowania formy otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W dniu pieczenia: wymieszać mąkę z solą, wlać

Obiad gotowy
Kruche ciasto śliwkowe 90

Czas czytania: 2 min Kruche ciasto śliwkowe z dodatkiem gruszki i płatków migdałowych. Kruche ciasto przygotowałam z mielonym imbirem, cynamonem i cukrem trzcinowym oraz mąką pszenną

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z soczewicą i grzybami 85

Czas czytania: 2 min Pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi w cieście z mąki gryczanej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz przygotowany z grzybów z dodatkiem aromatycznej

SprawdzonaKuchnia.pl
Krakersy/chlebki pomidorowe BIO - Raw & Happy 170

Bardzo lubimy chleb, ale nie jemy go zbyt często. Głównie ze względu na to, że na taki z glutenem nie możemy pozwolić sobie codziennie a ten nie zawierający tego białka robiony na skrobi po prostu nam nie smakuje. Dlatego często nam się marzą takie wypasione kanapki na pełnoziarnistym pieczywie, które jemy od święta. Kiedy wygrałyśmy w konkursie

Candy Pandas
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 228

lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie w pieczywie znaleźć się musiała. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy i zapraszam na pyszny chleb - wilgotny, miękki w środku, d ł ugo trzymający świeżość , ze skórką niesamowicie chrupką . A wszystko to za sprawą użytego do wypiekania garnka żeliwnego, bądź tak jak u mnie naczynia żaroodpornego(...)naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki) : 4 0 0g mąki pszennej - sielska, typ 650 15 0g mąki żytniej razowej - typ 200 , pełnoziarnista 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1-2 garście suszonych jagód goji Drożdże wkruszyć

Grunt to przepis!
Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 181

Dawno nie publikowałam przepisu na chleb według mojego pomysłu, więc dziś podsuwam pomysł na zielonkawy chleb z mielonym zielonym jęczmieniem. Oprócz koloru jęczmień nadaje też temu wypiekowi charakterystyczny zapach, który zanika po dwóch dniach. Jeśli dysponujecie większą ilością jęczmienia, wymieszajcie go z jogurtem naturalnym - zachowa wtedy swoje właściwości, które traci po obróbce termicznej. Składniki ( na keksówkę o wymiarach(...)zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 300 g mąki razowej pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 8 g soli 20 g mielonego zielonego jęczmienia łyżeczka mielonego ostropestu 300-350 ml wody ewentualnie łyżka ziaren do posypania (u mnie sezam) Rano Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 183

Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej typ 1050 (użyłam 720) 340 g wody 230 g mąki orkiszowej typ 630 (użyłam ciemnej, pełnoziarnistej(...)minutach obniżamy temperaturę do 230 °C i tak pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 220 °C i tak dopiekamy chleb przez ostatnie 30 minut. Studzimy chleb na kratce - Smacznego

Stare Gary
Chleb na jogurcie 100

Czas czytania: 2 min Chleb na jogurcie naturalnym z dodatkiem siemienia lnianego. Chleb jest oczywiście pyszny jak każde domowe pieczywo ! Środek jest miękki i delikatnie wilgotny o lekko kwaśnym smaku. Skórka jest delikatna i miękka z pysznymi ziarenkami siemienia lnianego. Chleb najlepiej smakuje z dodatkami wytrawnymi takimi jak, sery, pasztety , pasty, a mięsożercy chwalą sobie jego smak z plasterkiem domowej(...)kupić za 6 zł w sklepie, a jeszcze taniej na targu. Koniecznie zadbajcie, aby siemię zawsze było w Waszej kuchni! Print Chleb na jogurcie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty i bardzo smaczny chleb na jogurcie. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword jogurt Prep Time 20 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour

SprawdzonaKuchnia.pl
Orkiszowy chleb bez zagniatania i "Ironia losu" 202

Chleby drożdżowe piekę rzadko, gdy nie ma czasu na przygotowanie chleba na zakwasie. Tak też zdarzyło się jakiś czas temu. Wciąż zafascynowana postacią i osiągnięciami św. Hildegardy z Bingen  użyłam mąki orkiszowej, której nie może teraz zabraknąć w mojej kuchni. Składniki : 20 g świeżych drożdży 45 g zimnego mleka 10 g gorącej wody łyżeczka miodu 200 g  pełnoziarnistej

Weekendy w domu i ogrodzie
Śniadanie- zdrowo, lekko, kolorowo! 195

czas. Jeśli mamy wystarczająco dużo czasu rano powinniśmy starannie dobierać produkty. Zaczynamy oczywiście od wyboru odpowiedniego pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie, ze można jeść coś innego niż biały chleb czy białe bułki. Owszem dla kogoś, kto przez większość swojego życia był nauczony tylko na tych produktach może być nie lada wyzwaniem przekonanie się do zmiany w tym obszarze. Jednak(...)zachęcam do zmieniania nawyków etapami. np. gdy przez całe życie na śniadanie jesz białe bułki z czekoladą albo kremem orzechowym to w większości sytuacji nie będzie Ci smakowała kanapka pełnoziarnistego pieczywa z szynką, chudym serem, sałatą czy kiełkami. Ze swojego doświadczenia wiem, że zmieniając po jednym składniku z porannej kanapki można dojść do całkiem zdrowego sposobu odżywiania :) Nie jest łatwo

Tagebuch po polsku