chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:57/89)

Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka rad odnośnie pieczenia w zaparowanym piekarniku 117

parowany i dlaczego? 1.       Chleby pieczone bez foremek uformowane w bochenki, powinny być pieczone w naparowanym piekarniku przez pierwsze 15 minut. Wówczas wilgoć na powierzchni ciasta sprawia, że chleb maksymalnie wyrośnie w piekarniku a skórka chleba będzie po upieczeniu chrupiąca. Zaparowanie piekarnika, kiedy skórka chleba już się wytworzyła nie przyniesie żadnego rezultatu(...)pieczenia chleba nie jest wskazane. Skórka wówczas będzie gruba i mało chrupiąca. Dlatego pierwsze 15 minut pieczenia chleba jest najważniejsze, czyli para i odpowiednia temperatura. Ten czas jest ważny dla chleba. Pozostały czas to tylko dopiekanie w piekarniku bez pary i regulowaniu temperatury. 5.       Użycie pary ma jeszcze inne dodatkowe korzyści. Skórka chleba jest bardziej

Leśny Zakątek
Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami 232

około 300 g truskawek kruszonka: 50 g masła kokoswego 30 g zmielonych migdałów 30 g mąki pełnoziarnistej 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego (u mnie dark muscovado) opcjonalnie 20 g ziaren kakao Przygotowanie: Poszłam na łatwiznę i wszystko wrzuciłam do maszyny do pieczenia chleba, odczekałam 2 h i miałam gotowe ciasto. Jeżeli takiej nie macie, to musicie wszystko zrobić ręcznie

greenscarf
Rwany chlebek pomidorowy 109

Oczywiście. Idąc dalej tym tropem znalazłam przepis, który być może spełni oczekiwania tych, który nie lubią chleba na proszku do pieczenia. Nie jest to zwykły chlebek. Raczej imprezowy ;) Można go pokroić, ale znacznie lepiej jest rwać po kawałku. 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 7 g drożdży instant 1 jajko 3/4 szklanki mleka lub wody (ciepłe) 3 łyżki oleju rzepakowego

Kucharzyca
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 153

Prawidłowo upieczony chleb uderzony od spodu dłonią powinien wydać głuchy dźwięk. Po wymaganym czasie pieczenia nasz chleb wyjmujemy i studzimy na kratce, żeby nie zaparował od spodu i zachował swoją chrupkość. SKŁADNIKI 300g mąki pszennej razowej, typ 2000 (używam TEJ )+ 200g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubella 3 zboża – pszenica, żyto i orkisz) dowolna z powyższych mąka do podsypania przy formowaniu

Karo in the Kitchen
Chleb z płatkami owsianymi 121

chleb, który zawsze się udaje i chleb wychodzi pyszny, z bardzo chrupiącą skórą i mega delikatnym środkiem. Bardzo lubię ten chleb też za to, że można do niego dodawać ulubione nasiona i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Polecam Składniki: – 8 łyżek płatków owsianych górskich – 500ml ciepłej wody – 200g mąki orkiszowej (u mnie tortowa) – 200g mąki pełnoziarnistej(...)wysypanej bułką tartą. Posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut. Smacznego *Piekłam w silikonowej keksówce więc niczym nie smarowałam i nie sypałam. Chleb z płatkami owsianymi Chleb z płatkami owsianymi Chleb z płatkami owsianymi Artykuł Chleb z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach 59

się z Wami moimi przepisami na chleb, który co drugi dzień trafia na mój stół podczas śniadania. Parę lat temu pieczenie chleba wydawało mi się czymś niemożliwym, czymś czego na pewno nie będę robić. Z czasem zaczęłam piec chlebki, lecz tylko od czasu do czasu. Obecnie, kwarantanna poniekąd zmusiła mnie do pieczenia własnego chleba, którego wypiek sprawia mi ogromną radość(...)Już nie wyobrażam sobie śniadania bez domowego wypieku! Czy u Was również nastąpiła taka zmiana? Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm: – 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 250g mąki pszennej – 250ml ciepłego mleka – 150g ciepłej wody – 150g płatków owsianych – 30g świeżych drożdży – 25g siemienia lnianego – 25g słonecznika – 20ml oleju

Be Fit Be Strong
Chleb orkiszowy z sezamem 96

mamy pierwszy test. Zaliczony pomyślnie :) Baaaardzo pomyślnie :) Po prostu czuć w smaku, że chleb zrobiłem z innej mąki niż takiej "sklepowej". Bądźmy szczerzy, zwykle kupuję najtańszą mąkę. Co prawda chleb z niej i tak jest pierdyliard razy lepszy niż jakiś niejadalny zajzajer ze sklepu, ale ta mąką z naturo.pl miażdży. Czuć różnicę. Jednak "eko" to nie tylko pusty slogan(...)sezam łuszczony bio - mąka orkiszowa pełnoziarnista bio Zatem konkrety: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu nasiona sezamu do posypania odrobina mleka do posmarowania chleba Mąkę i sól mieszamy w dużej misce, wkruszamy drożdże. Mieszamy i robimy w środku

Marder&Marder Manufacture
Chleb szwarcwaldzki z garnka 126

Chleb szwarcwaldzki to aromatyczny i pyszny domowy chleb pieczony w garnku żeliwnym. Doskonały w smaku. Bardzo pachnący. Dobrze się kroi i długo pozostaje świeży, co dla mnie jest ważne, bo u nas bochenek zwykle starcza na dobrych kilka dni. A ten chleb szwarcwaldzki wraz z upływem czasu, nie traci nic na smaku. Skórka jest chrupiąca, ale nie twarda, a miąższ(...)wzorek na nim, ale to chyba kwestia zbyt małej ilości mąki, jaką posypałam wierzch chleba. Zdecydowanie nad tymi chlebowymi wzorkami muszę jeszcze popracować. Jeśli lubicie tego typu chlebki, to koniecznie zajrzyjcie po przepis na chleb orkiszowo-żytni . Drukuj Chleb szwarcwaldzki z garnka Pyszny, aromatyczny chleb, który długo pozostaje świeży. Składniki 350 ml wody 15 g świeżych drożdży 40 g ciemnego

Mieszam w Garnku
Keks wytrawny 161

Keks wytrawny Keks zazwyczaj kojarzy się z bakaliami. Jednak nie bardzo wiedziałam jak nazwać dzisiejszy wypiek. Ciasto wytrawne, chleb naszpikowany dodatkami... Został więc keks. Przyrządza się go szybko. Ciasto jest trochę muffinkowe, ale pieczone w jednej formie. A do czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę(...)Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Pomidory i salami pokroić w paski, mozzarellę w kosteczkę, oliwki na plasterki. Wymieszać razem w misce. Do drugiej miski przesiać mąki. Jeżeli po mące pełnoziarnistej na sitku zostaną otręby - dodać je z powrotem do obu mąk. Maki wymieszać z ziołami, solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać z mlekiem i kefirem. Do mąki dodać

Pełny talerz
Chleb wileński i fotki z Wilna 163

moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński z dodatkiem żurawin i suszonych śliwek . Dziś prawdziwa klasyka! Polecam :) A jeśli dotrwacie do końca przepisu, w nagrodę czeka Was fotograficzna wycieczka po Wilnie. Zapraszam :) Składniki : 200 g aktywnego zakwasu żytniego 0,5 kg pełnoziarnistej mąki żytniej 8 g soli 8 g mielonego kminku 20 g płynnego miodu(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką lub włożyć do foliowej torebki i szczelnie nią owinąć formę z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę - dwie. Piec chleb w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb ProBody - low carb 771

się z Wami produktem, którego poznałyśmy już bardzo dawno temu. Nie jesteśmy systematyczne w pieczeniu chleba, ponieważ nie zawsze chcemy jeść kanapki. Przebywając też w mieszkaniu bez piekarnika domowy chleb ma małe szanse zaistnieć, dlatego zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody . Ma on szereg właściwości a możecie przeczytać o nich tutaj (nie jest to post(...)sponsorowany!). Naszym zdaniem warto poświęcić mu chwilę uwagi ;) Nazwa: Pieczywo o wysokiej zawartości białka ze składnikami pełnoziarnistymi i ziarnami. Firma: ProBody Skład: woda, białko pszenne, mąka sojowa, siemię lniane brązowe, śruta sojowa, nasiona słonecznika, siemię lniane żółte, pełnoziarnista mąka pszenna orkiszowa, sezam, błonnik jabłkowy, otręby pszenne, drożdże, suszony zakwas z ziaren pszenicy orkisz, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, przyprawy. Masa netto

Candy Pandas
Pszenica - wady i zalety. 217

Baton Mars 60 g 68 27 Chleb gryczany 30 g 67 13 Daktyle suszone 60 g 50 22 Suszone jabłka 60 g 29 11 Arbuz 120 g 80 5 źródło: http://care.diabetesjournals.org/content/suppl/2008/09/18/dc08-1239.DC1/TableA1_1.pdf KWAS FITYNOWY Występuje nie tylko w pszenicy, ale też w innych zbożach (głównie produkty pełnoziarniste), orzechach czy nasionach roślin strączkowych. Kwas fitowy wiąże ważne składniki mineralne(...)wpływu na nasze zdrowie, problem pojawia się przy większych ilościach. Na szczęście moczenie i wysoka temperatura neutralizuje większość kwasu fitowego. Podobnie działa naturalny zakwas, dlatego warto zawsze właśnie taki chleb wybierać w piekarni (choć to niełatwe zadanie). TYCIE I PROBLEMY Z UTRATĄ MASY CIAŁA To nie pszenica sama w sobie powoduje tycie, tylko jej nadmiar, w dodatku w najmniej korzystnej

Powiedz dietom nie
Focaccia z oliwkami 168

Przy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy. Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie. Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3  sztuki: (wg. J. Hamelmana)Zaczyn płynny30 g aktywnego(...)chlebowe360 g płynnego zaczynu360 g letniej wody90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850630 g mąki pszennej chlebowej 6502 łyżeczki soli200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na półWykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zsiadłym mleku 104

mleka 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 3/4 szkl mąki owsianej 3/4 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka oliwy keksówka duża chia do posypania Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, oliwę oraz wsypujemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na chleb i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po tym czasie przekładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Orkiszowe bułki na zakwasie żytnim pełnoziarniste 199

sama chciałam spróbować jak to jest z tym zawijaniem. Udało się. Są pyszne. Mąż wypieka żytnie chleby a ja żeby moja rodzina jadła zdrowo (nie muszą jeść bezglutenowo) wypiekłam dla nich orkiszowe bułki na zakwasie żytnim z mąki jasnej z domieszką mąki orkiszowej pełnoziarnistej. 450 gram mąki orkiszowej jasnej  + do podsypania 50 gram mąki saszetka zakwasu np: żytniego

AZgotuj!
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 147

minut. Czas do wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin. Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa) 2 łyżeczki drożdży 1,5 łyżeczki soli (można dodać śmiało 2 łyżeczki

potrawyregionalne