naszych siatkach, trzema gigantami w tradycyjnym, pomarańczowym kolorze; tak słodkimi, że nie potrafiliśmy się im oprzeć, pomidorami różnej wielkości, pigwami, które były miłym zaskoczeniem, czosnkiem, nieziemsko ostrymi papryczkami chilli i... Parchatymi ogórkami . Wiem, wiem, to niezbyt eleganckie słowo, w ogóle do bloga kulinarnego niepasujące. Ale co zrobić - nie mam pojęcia, jak te dziwactwa się nazywają. C. kupił je jakoś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeintensywny smak. Radzę, aby samemu go doprawić i lekko przesolić, gdyż zbyt mało solony serek w połączeniu z olejem i papryką będzie mdły. Można też użyć większych papryczek chilli. Wtedy należy przygotować więcej nadzienia i zalewy
Di gotujetrzy części i smarujemy wcześniej przygotowanymi masami. Na koniec oblewamy lukrem. Smacznego !!! Źródło Inspiracji Tutaj Z cyklu "Ciasto na niedzielę" wspólnie wypiekałam z: Joanną Sama słodycz i szczypta chilli Pauliną Smaczne przepisy Joanną Może coś zjemy Joanną Różowa Kuchnia Dorotą Esmeralda Ze Smakiem Joanną Grunt to przepis Małgorzatą Kuchnia i podróże Bożeną Moje domowe kucharzenie Dorota Moje Małe Czarowanie
Gotowanie...to proste !minutkę. Piersi kurze pokroić w podłużne paski, osolić lekko. Wrzucić mięso do woka i smażyć mieszając, aż mięso straci kolor surowizny. Wlać mleko kokosowe i sos rybny oraz suszone chilli. Wymieszać i gotować 2 minuty, Wyjąć i wyrzucić trawę cytrynową . Na koniec dodać kilka listków bazylii i posiekaną kolendrę
Kuchnia Pokoleńząbki czosnku * 400 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki) * 2 puszki po 400 g całych pomidorów (najlepiej bez skórki) * 2 łyżeczki czerwonej pasty curry * 1 papryczka chilli * 1 ½ łyżki garam masala * 200 ml wody * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 ½ łyżeczki soli * pieprz Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt. WYKONANIE: Bakłażana kroimy na mniej więcej
Mohiellasoli farsz: 50 dag mielonego mięsa 1 duża cebula 4 pomidory 2 garście rodzynek 3 ząbki czosnku słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 2 szczypty chilli szczypta cukru sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy.Rodzynki sparzamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy kostkę. Szklimy na patelni. Dodajemy
Pobite gary Barbarysznycle z piersi indyka 1/2 ananasa 50g ryżu jaśminowego 1 łyżka oliwy z oliwek roszponka nitki chili kiełki buraka czarny sezam Przyprawy : trawa cytrynowa pieprz czarny pieprz biały spray chilli - ekstrakt papryczek chili w oleju słonecznikowym Pierś z indyka polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem czarnym, białym oraz trawą cytrynową i spryskujemy ekstraktem papryczek chili. Ananasa obieramy i kroimy
Parowar Facetaoliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć na niezbyt dużym ogniu przez około 2 minuty , aż czosnek lekko się zarumieni (nie przypalić, bo będzie gorzki) . Wlać pomidory, wsypać chilli w płatkach i przyprawić 1/3 łyżeczki soli. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień tak, aby sos lekko bulgotał i gotować tak z 30 minut bez przykrycia
Moja Delicjakaszą. Składniki: kilka niedużych marchewek 4 gałązki selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego) 2 papryki (zielona i czerwona) bakłażan cukinia passata - około 400 ml przyprawy: łyżeczka pieprzu łyżeczka chilli łyżka kurkumy 2 łyżki tymianku łyżka oregano łyżka lubczyku łyżeczka kolendry opcjonalnie łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub zimnotłoczonego oleju rzepakowego sól Przygotowanie: Bakłażana pokroić w kostkę, zasolić
pyszne zdrowościSteki z indyka z sambal oelek – czyli filet z indyka w ostrym wydaniu. Danie zainspirowane książką „One pot stop”, gdzie właśnie ostry sos chilli połączony został z syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na sambal oelek – gęstą, indonezyjską pastę na bazie ostrych papryczek. Wyrazista marynata sprawia, że nijaki indyk nabiera ognistego charakteru. Danie przygotowuje się błyskawicznie
Poezja smakugrilla oprószamy go z obydwu stron solą i zostawiamy na około 5 min aby mięso odpoczęło. Smacznego !!! Antrykot nacieramy olejem z obydwu stron Mięso oprószamy świeżo zmielonym pieprzem Pokrojone chilli kładziemy na antrykocie całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12h Nagrzewamy grilla i kładziemy Antrykot Grillujemy do wybranej soczystości Po wyciągnięciu z grilla solimy obficie i owijamy folią
Sprawdzone przepisy kulinarnewolałam uformować kilka większych tofu klopsy z masłem orzechowym, kuskus, warzywa (vegan) inspiracja tortilla z tofu smażonym z ananasem, ryżem, marchewką i sałatą, z ostrym sosem chilli (vegan
More food, love and dreamsSkładniki: 1 papryczka chilli 1 mały por 1 marchewka 4 średnie ziemniaki 2 filety z mintaja (około 500 g) papryka słodka mielona, czosnek granulowany, sól 1 litr wody Papryczkę przekrawamy na pół i pozbywamy się nasionek, następnie kroimy w półkrążki. Pora kroimy w krążki, marchewkę i ziemniaki w kostkę. Pora razem z papryczką podsmażamy na odrobinie tłuszczu (używałam oliwy
Moje-pitraszenieprzecieru pomidorowego 4 kabanoski z piersi kurczaka (Konspol Natura) 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu prawdziwego 1 łyżeczka curry 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (Targroch
Zdrowie na języku :P