chilli - 4013 przepisów (strona:152/268)

Najprostszy dal z soczewicy 162

kawałek imbiru  pół opakowania kotletów sojowych (opcjonalnie)  1 łyżeczkę kurkumy 1 łyżkę ziaren kolendry 1 łyżkę ziaren gorczycy 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki cynamonu olej lub oliwa 2 szklanki wody sok z cytryny natkę kolendry/pietruszki pieprz i sól Przygotowanie:  Na początku soczewicę przepłukujemy zimną wodą. Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skórki

Bananowe Pole
Zielone szparagi z patelni 599

Błyskawiczne danie z zielonych szparagów, które może być pyszną chrupiącą przekąską lub ciekawym zielonym dodatkiem do dania głównego. Składniki: pęczek szparagów zielonych sól, pieprz chilli - ewentualnie tarty parmezan lub inny ser oliwa lub olej Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce.  Polać oliwą i oprószyć przyprawami. Wymieszać całość. Patelnię mocno rozgrzać i wrzucić na nią szparagi. Smażyć kilka minut, często

wyzwania kuchenne
Bezglutenowa pizza wegetariańska :) 172

Farsz: 650 g pieczarek  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerowna  1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy  1 łyżka oleju przyprawy: zioła prowansalskie, curry, chilli, papryka słodka, pieprz czarny i ziołowy, sól himalajska - po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji  Dodatki: tarty ser (opcjonalnie)  Przygotowanie:  ZACZYN  - w garnku

Zdrowie na języku :P
Krem z pomidorów 112

roku. Mam nadzieję, że też to poczujecie. Zatem zapraszam po przepis :) Składniki:  bulion  5 pomidorów  cebula  ząbek czosnku  bazylia przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryczka chilli, cukier  grzanki  Przygotowanie:  Rozgrzewamy oliwę na patelni lub w garnku  wrzucamy  cebulę, czosnek. lekko przysmażamy, parzymy pomidory, kroimy i łączymy z cebulą i czosnkiem

Kukuleczki
Pasta brokułowa 112

może służyć jako farsz do naleśników, lub jako dip. :) Składniki: jeden brokuł  3 łyżki wiórków kokosowych  1 łyżeczka soku z cytryny  pieprz  sól odrobina papryczki chilli  Przygotowanie  Brokuła umyłam, ugotowałam w lekko osolonej wodzie ( ważne aby nie był rozgotowany czas gotowania około 5-8 min)Wiórka delikatnie uprażyłam na suchej patelni. Wszystko dokładnie zblendowałam

Kukuleczki
Krem z papryki 104

Zapraszam po przepis.  Potrzebujesz    5 papryk  2 łyżki oliwy   2 ząbki czosnku  1 cebula  1 l bulionu   pół łyżeczki chilli   pół łyżeczki słodkiej papryki  Przygotowanie: Paprykę umyj,włoż do nagrzanego piekarnika 200 stopni piecz do czasu aż skóra zrobi się ciemniejsza. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż

Kukuleczki
Karkówka w ostrej marynacie 178

ostre smaki. Przygotowuje się ją bardzo szybko. 1 kg chudej karkówki Przyprawa do mięsa Marynata: 3 łyżki przyprawy do karkówki 1,5 łyżki Vegety z czosnkiem 1 łyżeczka chilli 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju 50 ml wody 3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą

VioletoweKucharzenie
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 197

płaskie łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka soli Nadzienie 1 200 g twarożku „Mój ulubiony” łyżka posiekanej trybuli 2 łyżeczki złotego siemienia lnianego pół małej papryczki chilli drobno posiekanej bez pestek sól i pieprz Nadzienie 2 200 g twarożku ” Mój ulubiony” 1 upieczona i obrana ze skórki czerwona papryka łyżeczka czarnuszki sól i pieprz Przygotowanie: Nadzienie

karmelowy
Nuggetsy z boczniaków 182

Przepis na 10-15 nuggetsów Potrzebujemy:  5 dużych boczniaków  3-4 łyżki mąki pszennej  1 łyżkę słodkiej papryki 1/2 łyżki wędzonej papryki  1 łyżeczkę sproszkowanego chilli  2 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego 1 łyżeczkę pieprzu  1 łyżkę sosu sojowego  olej do smażenia  panierka: bułka tarta / płatki kukurydziane / krakersy / chipsy

Bananowe Pole
Bułeczki z pieczarkami 215

ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam. W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową ze szczypiorkiem , którą moja mama zawsze przygotowywała

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z kukurydzy 224

czasie przygotowujemy bulion - u mnie najczęściej jest to bulion z kostki. Koniecznie warzywny, bo ten mięsny psuje smak zupy. Wszystko studzimy, bądźmy delikatni dla ostrzy :) Przekładamy do miksera, dodajemy chilli, cukier i mleczko kokosowe (lub robimy jego kleksa na koniec) i następnie całe towarzystwo miksujemy, na najwyższych obrotach, u mnie jest to około 2-3 minut. Żadna skórka kukurydzy

Pora na pora
Krewetki z suszonymi pomidorami w sosie winnym 166

tygrysich (u mnie mrożone) 1/3 słoiczka suszonych pomidorów 1 opakowanie "Mix sałat z rukolą" 200 ml białego wina półwytrawnego 1/3 natki zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli masło do smażenia (ok. 1/3 kostki) Przygotowanie: Krewetki rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Sałatę rozłożyć na talerzach. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy i drobno pokroić. Rozgrzać

Alutka-Gotuje
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 152

pozostałości po natce od pietruszki - łodygi skórka od limonki olej i woda pieprz i sól Marynata: 4 łyżki oleju - pozostałość po suszonych pomidorach w oleju 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Obierki to pozostałości po obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki

Bananowe Pole
Łosoś z salsą mango w aromatycznym sosie pomarańczowym 202

gustu ;) SKŁADNIKI  ( 2 porcje) 2 filety z łososia ze skórką, każdy po około 150 g-200 g 1 dojrzałe mango, pokrojone w kosteczkę (około 1/2 cm) 1/4 papryczki chilli 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki sok z 1 limonki sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 małe cebulki szalotki pokrojone w kosteczkę

Calzonella.com
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym 191

łososiem wędzonym 30 dkg szpinaku rozmrożonego 3 ząbki czosnku 4 jajka  20 dkg serka śmietankowego  20 dkg wędzonego łososia sól do smaku pieprz do smaku odrobina chilli olej   Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do szpinaku wraz z odrobiną chili do smaku. Do naszej masy dodajemy żółtka. Białka ubijamy

Kuchnia na wzgórzu