Powiem szczerze, że zupa krem na bazie dyni i soczewicy jest syta..bardzo syta. Jeżeli chcemy, żeby rozgrzała zmarzluchów dodajmy do niej odrobinę chilli. Będzie sycie i pikantnie. Soczewica jest bogata w białko, więc dodatek mięsa jest zbędny. No i ten kolor! - od razu się poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby
kawawszklanceminced meat (pork and beef) 1 onion 2 cloves of garlic 3-4 champignons ¼ of a mozzarella ball (25g) 2 x ½ tsp olive oil ½ tsp of harissa/sambal or a chilli of different sort salt and pepper Prepare: grill pan non-stick pan baking dish Serve with: a salad of your choice Start with the aubergine. We need long slices, about
Bazując na smakugarnka wlej olej dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek dodaj kumin i podsmaż je. Dodaj sos pomidorowy i wodę, imbir zagotuj. Odcedź soczewicę, dodaj do zupy, dodaj chilli i zamieszaj – Gotowe ! Pyszna rozgrzewająca, nie potrzebne tu wywary i inne przyprawy. Szybka zupa z soczewicą
Kuchnia na wzgórzususzonego w płatkach 2 łyżki oliwy sól sposób przyrządzenia Do miski wsypujemy pieprz bałkański, ziarna czarnuszki, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli i suszone pomidory. Całość mieszamy dolewając oliwę i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte uda kurczaka. Odstawiamy je następnie w chłodne miejsce, na co najmniej godzinę. Po godzinie wyjmujemy
Miód i pieprzfrom a Polish blogger Jadłonomia. Looking for more inspiration, click here . Ingredients: a few tablespoons oli 1 red or white onion 2 cloves garlic 1 ts sweet paprika ½ ts chilli or cayenne pepper ½ ts cumin 1 tin black beans or ½ glass dry black beans, soaked overnight and cooked the next day lemon or lime juice salt Finely chop onion
Qlinarnie i Qlinarniebyć czysta i bez żadnych niespodzianek. Gotowanie golonki Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona. Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy golonkę. Do miseczki wlać
Kuchnia Pokoleńświeżo mielonym pieprzem. Użyłam do gotowania elektryczny garnek do wolnego gotowania, ale można gotować gulasz w głębokiej patelni na barzdo małym ogniu. Wlać wywar wołowy, dodać czosnek, papryczkę chilli, wędzoną papryczkę w proszku, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ostrą paprykę w proszku, słodką paprykę w proszku, kurkumę w proszku, majeranek. Zamknąć naczynie i bardzo wolno gotować do miękkości. Doprawić
Kuchnia Pokoleńokoło 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone, a szparagi miękkie. Podawać z ulubioną surówką, u mnie sałatka z zielonego ogórka z jogurtem z dodatkiem sosu sweet chilli (pychotka). Smacznego
Codzienne Gotowanieznalazłam na stronie eCurry . Składniki : 1 średnia cebula 1 marchewka 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta płatków chilli (do smaku) szklanka czerwonej soczewicy (150g) 1 łyżeczka soli 750-1000ml wody 1,5 łyżki suszonej mięty pieprz szczypta sumaku (do smaku) kilka listków świeżej mięty do przybrania Przygotowanie
Codzienne Gotowanieświeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zioła. Chwilę podsmażać. Posypać bazylią. Dodać do gorącej dyni. Dla lubiących trochę ostrzej polecam do sosu dodać odrobinę papryczki chilli. Smacznego :) Zapraszam do komentowania :) i dzielenia się swoimi pomysłami na dynię
Jemy Pijemyciecierzycy(dobrą kupisz w KLIK ) 50 dag wędzonki ( schab lub żeberka) 2 łyżki suszonej włoszczyzny 2 listki laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek chilli imbir pieprz czosnkowy magi lub sól wg smaku grzanki czosnkowe (poleca z KLIK ) natka pietruszki Ciecierzycę przepłukuję , zalewam zimną wodą i zostawiam na noc, do namoczenia. Na drugi dzień gotuję
Takie tam pichcenieSkładniki : 1 cebula 3 duże bataty lub zwykłe ziemniaki 2 szklanki startej na małych oczkach dyni piżmowej sól, pieprz , szczypta chilli do smaku 2 jajka 1.2 łyżki mąki w zależności od jakości ziemniaków Olej kokosowy do smażenia Kawałek pora 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Ziarenka do posypania , siemię lniane , słonecznik
Sama słodycz i szczypta chilibitą śmietaną, a wierzch posypuję cukrem pudrem. Wypiek bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Prawo do gotowania z pasją Sama słodycz ze szczyptą chilli Kulinarna Maniusia
Kuchnia co dniaryżu basmati 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 puszka pomidorów 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki 1 szklanka mrożonego groszku szczypta chilli w proszku 1/4 łyżeczki kuminu sól, pieprz świeża kolendra Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać ryż, smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pomidory w puszce
Moja Galeria Smakupotrzebujemy: – 1 kubek czerwonej soczewicy – 3 szklanki wody – 1 cebulę – garść posiekanej pietruszki – garść nerkowców (namoczonych w wodzie) – sól, pieprz, curry, kminek, chilli, słodką paprykę Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą ok 10 minut dopóki woda nie będzie czysta. Możecie również namoczyć na chwilę soczewicę po czym umieścić ją w garnku razem z 2 kubkami
Szybko Tanio Smacznie