Bardzo smaczne i proste do przygotowania skrzydełka w aromatycznym ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem chilli, ze słodko kwaśnym posmakiem. Skrzydełka przygotowałam z sosem Madziarów, który otrzymałam do przetestowania od FIRMY FOLWARK . 1 kg skrzydełek 50 ml oliwy z oliwek Przyprawa do kurczaka (pikantna) 3 łyżki liścia lubczyku 0,5 szklanki sosu Madziarów (link do firmy) Skrzydełka dokładnie myjemy
VioletoweKucharzenieróżnych smaków i składników odżywczych. Bazą tej sałatki jest mięso z piersi kaczki i wędzone tofu. Do tego szeroka gama warzyw, orzechy i pyszne azjatyckie sosu - hoisin i słodki chilli. Pycha
Milion Smakówkanapki, upieczona z przyprawami i czosnkiem. Idealnie smakuje również na ciepło. Do tego świeży chlebek i masełko – rewelacja! 1,2 kg szynki wieprzowej 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka płatków chilli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek Szynkę w całości dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy (majeranek, czosnek
VioletoweKucharzenieszklarniowego 1 mała czerwona cebula 1/4 czerwonej papryki 1 filet z kurczaka olej sól, pieprz, ostra papryka Sos tysiąca wysp: 8 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki chilli 1 płaska łyżka cukru (lub innego słodzidła, u mnie ksylitol) 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1. Sałatę lodową drobno siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórka, cebulę i paprykę kroimy
Szefowa kuchnismaków, bo moc przypraw i mleczko kokosowe zrobiło swoje. Jadło się znakomicie i żałowało, że już koniec. Paszko wziął danie dnia, ryż z warzywnym curry z dipem ostrym z chilli i drugim z kawałkami cytryn. Danie było przeciętnie, a o ile warzywa w curry były dość smaczne, o tyle było ich mało, a sosy nie rekompensowały smaku. Ostry całkiem całkiem
Bananowe Polepiekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie
W Mojej Kuchni Lubięschabu (kotlety), 5 plastrów boczku, 10 – 15 szparagów zielonych w zależności od grubości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego, świeży tymianek, olej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: batat, seler, marchew, cukier brązowy, masło. Przygotowanie: Szparagi myjemy, suszymy i przez wygięcie w łuk odrywamy stwardniałą końcówkę
Moniki Smakołykimielonej ostrej papryki ( dla wersji łagodnej) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry ( utartej w moździerzu ) 2 łyżeczki brązowego cukru 1 duży jogurt naturalny Powinno się jeszcze dodać ostrą papryczkę chilli , niestety nie mogłam jej użyć :( Warzywa umyć i oczyścić z nasion. Dynię obrać ze skóry, pokroić na grube kawałki w włożyć do nagrzanego na 180* piekarnika na około
Jemy Pijemyposiekanej drobno cebuli 1/2 pęczka posiekanej natki piertuszki 1 ząbek czosnku sól pieprz Dodatkowo do wersji po arabsku : i łyżeczka ugniecionych w moździerzu ziaren kolendry, mała papryczka chilli , kilka ziaren kuminu, szczypta cynamonu. Wszystkie pierwsze składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso podzielić na pół i do jednej części dodać pozostałe przyprawy. uformować kotleciki i obtoczyć
Jemy Pijemykurkumą, i pieprzem cytrynowym i cukrem. Ok 5 minut przed końcem gotowania dodać szmaciaki. Posypać posiekaną kolendrą ( tu natka pietruszki). Dodałabym tutaj jeszcze świeżą papryczkę chilli ale nie miałam ;) Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa
Jemy Pijemywędzonego boczku 2 małe śmietanki 30% 2 duże garści suszonych pomidorów 1 mały ser lazur błękitny garść tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka łyżek oleju sól pieprz ( bądź chilli ) dowolny makaron Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na dużej patelni, aż będzie lekko chrupiący. Pomidory suszone pokroić na małe kawałki i zalać wrzątkiem , aby zrobiły się miękkie.Do smażącego
Jemy Pijemypomidorami. Bakłażany włożyć ponownie na około 15 min do nagrzanego na 180*C piekarnika. Już po wyjęciu można polać sosem z pomidorów i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Dobrze smakują z sosem czosnkowo-jogurtowym. Samo zdrowie na talerzu :) Czekam na wszelkie komentarze i sugestie
Jemy Pijemybazylią. Na wierzchu ułożyć cebulę i oliwki.Udekorować nasturcją. Polać oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ja dodatkowo spryskuję swoje caprese oliwą chilli :) lub zamiast bazylii dodaję pesto. SMACZNEGO
Jemy Pijemypodsmażania, na sam koniec, aby się nie rozpadło. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu. Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących "na ostro" proponuję świeże chilli :) SMACZNEGO
Jemy PijemyJeszcze chwilę wszystko razem poddusić aby smaki się przeszły. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu. Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących "na ostro" proponuję świeże chilli :) Wyszło pysznie ! ! ! Piękna porcelana od http://e-kwk.pl/ Serdecznie polecam
Jemy Pijemy