chilli - 4013 przepisów (strona:159/268)

Placki mięsno-warzywne czyszczące lodówkę. 177

tylko macie ochotę. Składniki: -> 200g mięsa – ja użyłem udźca indyczego, lecz może być pierś -> 1/3 bakłażana -> 1/3 cukinii -> 1/3 puszki kukurydzy -> ½ papryczka chilli -> 8-10 pieczarek -> 2 jajka -> pomidor -> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej -> Sól, pieprz, oregano, bazylia,  Wykonanie:   Mięso kroimy w drobną kostkę przyprawiamy odstawiamy. Warzywa kroimy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rolowane mięso mielone w panierce z czosnku niedźwiedziego nadziewane serem 249

auto'); ga('send', 'pageview'); ROLOWANE MIĘSO MIELONE Składniki: - 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 50 gramów żółtego sera - 1 jajko - 2 łyżki bułki tartej - papryka ostra - papryka słodka - chilli - pieprz kolorowy - sól - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Mięso mielone doprawiamy: paprykami, pieprzem i solą. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Ser kroimy w grube słupki. Matę do sushi wykładamy folią spożywczą. Na niej

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczki wieprzowe w glazurze gruszkowo-żurawinowej z orientalną nutą i mozzarellą 246

korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy duża szczypta chilli na czubku noża - mielonego kardamonu, białego mielonego pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki mała płaska łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu suszone gałązki tymianku do dekoracji Polędwiczkę płuczemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 154

łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli cayenne 400 g puszka krojonych pomidorów 5 liści curry 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z 1 limonki 900 g fileta

karmelowy
pikantna pieczona szynka 240

marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy mięso. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, ziarna gorczycy, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk, oliwę i suszone pomidory. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną szynkę. Następnie mięso układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni

Miód i pieprz
Czekolada na gorąco! 143

połączy z mlekiem, garnek ściągamy z palnika. Następnie kilka minut miksujemy czekoladę, aż uzyskamy puszystą piankę. Przelewamy do filiżanki, kubka lub szklanki z grubego szkła. Do czekolady możecie dodać chilli (tabasco), syrop smakowy, wódkę, pomarańczę lub przyprawy korzenne. Również bitą śmietanę z adwokatem. Albo po prostu delektować się czystą, czarną i gęstą czekoladą. Idealnie sprawdza się z ciekawą, wciągającą książką

Kuchnia Pani Wiosny
Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 127

połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem itp. To już zależy od upodobań. Pociąć ciasto w 1 cm paki, każdy pasek zwinąć tworząc spiralkę. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Zupa dyniowa krem z kluseczkami serowymi 182

zmiękną. Następnie dodać pokrojoną dynię, wlać wino i smażyć, aż dynia lekko zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodać dynię i cebulkę do wywaru,jeśli lubicie na ostro można dodać chilli czerwoną, gotować jeszcze 15 minut. Dokładnie zmiksować zupę na krem. Smacznego. Kluseczki serowe Można je zrobić i podawać razem z zupą, ale nie jest to konieczne. To już zależy

Kuchnia Pokoleń
GULASZ WOŁOWY - BAZA 198

Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego  2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy, czosnku, kopru oraz 1 łyżeczka wegety  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Mięso myję, tnę w kostkę

Gotowanie Patki
Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem 157

podsmażone na oliwie młode ziemniaki (po ich zrumienieniu dorzuciłem odrobinę masła i pęczek szczypiorku, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz) oraz groszek podsmażony przez 2 minuty ze sproszkowaną papryczką chilli. Na koniec puszek okruszek czyli pierzynka z parmezanu, kilka kropel oliwy

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 206

które w szczególności występują na tamtych ziemiach. Najczęściej znajdziemy w tych miksach takie składniki jak: kurkuma, kmin rzymski, znajdziemy goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, pieprz czarny, wiele odmian chilli et cetera, et cetera. Różnorodność smaków czyni kuchnię indyjska rozpoznawalną i lubianą na całym świecie. Podobno w Londynie jest więcej restauracji indyjskich niż w Bombaju i Delhi. Między innymi przez

Right Behind The Kitchen
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 151

Siekamy na drobne pałeczki marchewkę i czerwoną cebulę oraz 2-3 plastry ugotowanej kalarepy. Surówka skończona. Robimy ciasto. W misce ubijamy jajko ze szczyptą soli, odrobiną suszonych, posiekanych płatków chilli lub po prostu z pieprzem, dosypujemy mąki aby uzyskać dość zwartą konsystencję. Wrzucamy ostudzone żołądki do miski, dokładnie je obtaczając w cieście. W rondelku podgrzewamy olej słonecznikowy do temperatury

Right Behind The Kitchen
Królik w sosie chrzanowym z koperkiem, kaszą gryczaną i słodką marchewką 145

Można także (po uduszeniu) oddzielić mięso od kości i dodać bezpośrednio do sosu, który następnie zmieszamy z makaronem typu fettuccine albo pappardelle w towarzystwie zielonych oliwek i ostrej papryczki chilli. PS Mimo iż na talerzu pojawiło się tylko udko, to uwierzcie - zjadłem i comber, i przednią łapkę

Right Behind The Kitchen
Nachos - domowe znaczy zdrowe 192

osób 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 120 - 140  ml gorącej wody 30 ml oleju lub oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie ulubione przyprawy: chilli, słodka papryka, oregano Sprzęt patelnia o jak największej średnicy  - korzystałam z 28 cm patelni Ballarini Positano stolnica silikonowa nóż silikonowy lub radełko do ciasta wałek do ciasta Przygotowanie Wszystkie sypkie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta z wędzonego tofu 166

wędzonego tofu 1 średniej wielkości cebulę 2 łyżki łagodnej musztardy 1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie) sól lub łyżka sosu sojowego - aby stworzyć bardziej słoną pastę (opcjonalnie) pieprz, łyżeczka chilli lub czosnku granulowanego  - aby stworzyć bardziej ostrą pastę Wykonanie: 1. Kroimy lub rwiemy tofu na mniejsze części i wrzucamy do słoika blendera. 2. Następnie kroimy cebulę w kosteczkę i wrzucamy

Bananowe Pole