buraki - 8865 przepisów (strona:29/591)

Buraczki tarte na zimę 502

zimę? Często piekę buraki na bieżąco i robię z nich surówkę obiadową z cebulą albo z jabłkiem . Buraczki tarte do słoików na zimę , składniki: 2,5 kg buraków 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 6% lub soku z cytryny 1 łyżka soli ½ łyżki pieprzu Buraczki tarte do słoików , jak przygotować? Buraki pieczemy w piekarniku. Jak upiec(...)buraki. Buraki studzimy, obieramy, skóra sama z nich schodzi, ścieramy na tarce o grubych oczkach, grubość tarcia buraków zależy od preferencji kucharza, jedni wolą drobno inni grubo starte buraki. Przy dużej ilości ścieram buraki na tarce elektrycznej, jak robię mniejszą ilość to ścieram je ręcznie na zwykłej tarce do jarzyn. Dodajemy przyprawy: ocet jabłkowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasza bulgur z burakami i fetą 212

Kasza bulgur z burakami i fetą Kasza bulgur z gotowanymi burakami i słonym serem feta to świetny pomysł na szybką i lekką kolację lub jako obiad, które można zabrać ze sobą do pracy w pudełku. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze smakuje zarówno po podgrzaniu – na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki. Składniki(...)kaszy bulgur 1/2 opakowania sera feta (około 100 g) 200 g ugotowanych buraków (2 średnie buraki) 1 łyżeczka oliwy z oliwek kilka listków tajskiej bazylii lub łyżka posiekanej pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Torebkę kaszy bulgur gotujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie, zgodnie z informacją na opakowaniu. Ugotowane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Fetę

Taste and Cook
Sałatka z pieczonych buraków z serem feta, prażonym słonecznikiem i czerwonymi porzeczkami. 171

zdrowe są buraki nie będę dziś pisała - wszyscy wiemy. Jednak buraki mają równie dużo entuzjastów co przeciwników. Warto się jednak do nich przekonać.  Przykład mam z własnego podwórka - na samo hasło burki były dreszcze, ale po spróbowaniu okazywało się, że nawet do zjedzenia, a po kilku latach mieszkania ze mną, buraki stały się ulubionym dodatkiem(...)obiadu i sałatką.  Spróbujcie koniecznie. Buraki można ugotować i zdjąć później skórkę, albo upiec i tu smak zaczyna już pracować na naszą korzyść . Buraki upiec nie jest trudno wystarczy  je umyć, osuszyć a następnie upiec. Osobiście nacieram je oliwą lub olejem zawijam w folię aluminiową (każdy z osobna) i piekę   w piekarniku około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Barszcz czerwony  na wędzonym boczku 202

bardzo esencjonalny, rozgrzewający, pyszny.... Składniki: 330 g wędzonego boczku 1 kg buraków 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki średnia cebula 2 -3 ząbki czosnku 250 ml zakwasu z buraków (najlepszy domowy) 2 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 5   ziarenek ziela angielskiego sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: W dużym rondlu wstawiłam do gotowania w mundurkach   umyte buraki(...)ogień i gotowałam   do czasu kiedy warzywa były już miękkie. Boczek wyjęłam z wywaru, wywar przecedziłam a boczek odłożyłam. Jest wspaniałą wędliną do chleba. Mój M taki lubi :) Buraki obrałam, połowę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach, a resztę pokroiłam w duże kawałki. Wszystko przełożyłam do czystego wywaru. Wstawiłam ponownie do gotowania (na około 15 minut

Kuchnia u Krysi
Zakwas buraczany 1048

Zakwas z buraków lub kiszonka z buraków ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Podobnie jak kapusta kiszona niepasteryzowana i ogórki kiszone, dostarcza witaminę C, kwas mlekowy, kwas foliowy, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez i potas. Taki zakwas buraczany ma wpływ na przemianę materii i kluczowe znaczenie przy wzmacnianiu odporności organizmu(...)naturalny probiotyk. Zaleca się codzienne picie takiego zakwasu w ilości jednej szklanki. Można również z niego zrobić pyszny domowy barszczyk lub barszczyk wigilijny, a buraki zjeść lub wykorzystać do zupy lub surówki. Składniki: – 1,5 kg buraków – 2 główki czosnku – 2 cebule – liście laurowe, ok. 10 sztuk – ziele angielskie

To co kocham
Zakwas z buraków na barszcz 157

niezbędny składnik barszczu, także barszczu wigilijnego. Nie uznajemy barszczu z proszku czy nawet „kupnego” zakwasu na barszcz. Z całego serca zachęcamy Was do przygotowania własnego zakwasu z buraków na barszcz – to naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne – przygotowujecie zakwas w parę minut i zostawiacie w spokoju na jakiś czas – i to wszystko! Naturalny zakwas(...)buraków na barszcz to nie tylko niezbędny składnik prawdziwego barszczu, ale także witaminowa bomba! – można po prostu pić szklaneczkę dziennie – jest naprawdę pyszny. My nasz zakwas z buraków na barszcz przygotowujemy na świeżych burakach, jak najbardziej jędrnych, przegotowanej wodzie, lekko osolonej, dodajemy czosnek, laur, ziele angielskie i trochę skórki chleba na zakwasie. Ale uwaga

Pociąg Do Kuchni
Jak upiec buraki 156

już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i cenne wartości odżywcze. Można ich użyć do kremu z buraków, sałatek, pasty do chleba, do ciast, do koktajli, itd. Jak widać lista jest długa, dlatego gorąco polecam ten sposób przygotowania buraków. Pieczenie buraków: Buraki umyć bardzo dokładnie. Bez obierania każdy osobno zawinąć w folię aluminiową. ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i w zależności od wielkości buraków piec 40-90 minut

kuchnia doski
Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry 151

bogate w pierwiastki buraki, sprzyjające urodzie morele oraz symbol mądrości - orzechy. To składniki sałatki, której rewelacyjny smak podkreśla delikatny sos curry.  Składniki 1 główka sałaty lodowej 4 buraki 1 jabłko 100 g suszonych moreli 2 garście orzechów (włoskie, piniowe, pistacje) 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego  1 łyżka curry(...)łyżka miodu sól pieprz Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Morele kroimy na małe kawałki. Buraki i jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z curry, miodem, doprawiamy solą i pieprzem

My Chcemy Jeść
Pesto z buraków pieczonych 122

cóż, myślałam, że będę oryginalna. Okazało się, że takich pomysłów jest w internecie „na kopy”. Oto moja wersja pesto z buraków pieczonych.   Składniki: - 3 upieczone małe buraki - 1 ząbek czosnku - ok. 80g płatków migdałowych - trochę soku z cytryny (dla zachowania koloru i do smaku) - ok. 3 łyżek oliwy - różowa sól himalajska     Ostudzone upieczone buraki(...)kawałki. Przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy pokrojony czosnek, migdały oraz trochę soku z cytryny. Miksujemy na gładką masę, wlewamy porcjami oliwę dalej miksując. Doprawiamy solą himalajską. Pesto z buraków pieczonych podajemy… według potrzeb i gustu. Uwaga: Uprzedzając ewentualne pytanie - czy do pesto można użyć buraków gotowanych – z góry odpowiadam. Buraki pieczone mają intensywną barwę

mojewypiekiinietylko
Czerwony barszczyk 113

rosołowe - śmietana To jest "najulubieńsza" zupa mojego młodszego syna. Ja jednak bardziej wolę barszcz z botwinki ale w zimie niestety bardzo ciężko o takie rzeczy więc musimy się zadowolić burakami. Ja gotuję barszcz z buraków nie z koncentratu ponieważ według mnie jest o wiele lepszy i naturalny. Zakupy:   2,5 kg ziemniaków koszt(...)potrzeba kilka ponieważ będzie to dodatek do barszczu, 10 jajek to koszt 4,29 zł, 5 buraków to koszt ok. 1,50 zł (zależy od wielkości i wagi buraków), marchewka koszt ok. 0,20 zł, skrzydełko z kurczaka koszt ok. 0,40 zł, kostki rosołowe koszt ok. 2,50 zł za opakowanie 6 szt. Knorr, śmietana koszt

Tanio smacznie i prosto
Pesto z buraków 136

Dzisiaj przepis na czerwone pesto z buraka. Szybkie i łatwe doskonale sprawdza się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :)  Pesto z buraków Przepis na słoiczek - 250 g Potrzebujemy: 2-3 średniej wielkości buraki 1 ząbek czosnku garść orzechów(...)nerkowców 1 łyżka oliwy pieprz i sól Przygotowanie: 1. Buraki dokładnie myjemy. Następnie możemy je ugotować lub upiec. Obydwie czynności są czasochłonne, więc musimy się liczyć, że zajmie to 3-4 godziny. Ugotowane buraki będą miały w sobie więcej wody i mogą być bardziej słodsze, a upieczone będą miały intensywny buraczany smak. 2. Ugotowane lub upieczone buraki

Bananowe Pole
Sok burak+jabłko+imbir+limonka 175

niej naprawdę zdrowe napoje. Ten na bazie buraków jest najlepszym buraczanym sokiem jaki piłam, ponieważ burak w nim nie dominuje. Po ostatnich dniach przyda się taki sokowy detoks. Myślę, że w tym miesiącu jeszcze się jakieś pojawią :) Dlaczego warto jeść buraki ? - Mają sporo witaminy C (wzmacnia odporność),A,B1 i beta karoten (dobre na wzrok, skórę,włosy,paznokcie(...)wapń (budulec kości i zębów) i potas (utrzymuje ciśnienie tętnicze krwi w normie) - Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :) Moje propozycje na wykorzystanie buraków: Carpaccio z marynowanych buraków Sałatka z pieczonych warzyw i fety Sałatka śledziowa z burakami Składniki (2 porcje): - 4 buraki - 1 jabłko - 1/2 limonki - 1 łyżka startego

Corner With Recipes
Carpaccio z buraków 170

Już dawno miałam w planach carpaccio z buraków, tyle o nim słyszałam, proste, kliku składnikowe i jakie dobre, a i do tego zdrowe! BURAKI rulez! ;) Od wieków mam problem z poziomem żelaza we krwi, ostatnio trochę podreperowałam się tabletkami i zdecydowałam oddać honorowo krew ;) to był mój drugi raz, a próba 4 (dwa razy moja krew nie spełniała(...)wymogów, z uwagi na anemię;/) Pani doktor powtarzała PROSZĘ PIĆ SOK Z BURAKÓW I JEŚĆ WĄTRÓBKĘ! hmmm buraczki uwielbiam, ale nie wiedzieć czemu buraczanego soku czy barszczu nie jestem w stanie skonsumować;p Wątróbkę drobiową chętnie zjem, ale gorzej z obróbką, mam pewne obiekcje co do oporządzenia surowej wątróbki, może to przekroczyć moje możliwości ;p Tak więc pozostałam przy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z czerwonych buraczków 373

Burak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Uwielbiam buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również botwinkę. BURAK jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ? Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele maro- i mikroelementów : wapnia, magnezu, sodu, potasu(...)oraz dwa rzadkie metale : rubid i cez (działanie przeciwnowotworowe). Ponadto sok z surowego buraka oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza przemianę materii (duża zawartość błonnika), wspomaga działanie wątroby i nerek. Jest pomocny przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Buraki są silnie zasadotwórcze, dlatego łagodzą objawy zgagi, przywracając równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dlatego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 157

warzyw dostępne cały rok smaczne, zdrowe i na wszelkie sposoby można je przygotowywać na wszelkie sposoby mowa tu o buraku. Burak niepozorne warzywo a jakie możliwości przedstawie na blogu kilka propozycji. Dziś pokarzę jak tartę z burakami, fetą i szpinakiem. Słodki burak połączony z czerwoną cebulą, słona feta okraszona szpinakiem z nutą tymianku . Myślę, że złamię największego przeciwnika buraka(...)papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez.  - w tym czasie przygotujemy sobie nasze buraki  - buraki obieramy trzemy na tarce na dużych oczkach - cebulę kroimy w cienkie plastry  - na rozgrzanym oleju  szklę cebulę do tego dodaję potarte buraki, szklankę

Basia w kuchni