buraki - 8865 przepisów (strona:37/591)

Krem z pieczonych buraków 120

się upiekły. Zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 min., do momentu, aż w buraki będzie można wbić widelec. Następnie studzimy i obieramy ze skóry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju(...)wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone buraki. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy około 10-15 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta to dodajemy jeszcze trochę bulionu, w zależności od preferencji. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści

Kuchnia MagdaLeny
Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru 134

morele, śliwki. U mnie wystarczyło 75 g, ale oczywiście możecie dodać więcej. Zamiast mąki z ciecierzycy możecie użyć jaglanej lub gryczanej. Składniki na 8 dużych babeczek: 300 g upieczonych buraków, zmielonych na pure 250 ml mleka roślinnego 100 g mąki z ciecierzycy 100 g płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę 70 g mąki ziemniaczanej 30 g naturalnego kakao(...)składniki: Pure z buraka wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii. Do mokrych składników stopniowo dodać suche cały czas mieszając drewnianą łyżką. W małej miseczce wymieszać ocet i sodę. Dodać do surowego ciasta, delikatnie wymieszać. W przypadku gdy macie blender wysokoobrotowy wówczas wszystkie składniki, oprócz sody, octu i rodzynek, umieścić w blenderze, najpierw mokre później suche: mleko, buraki, ekstrakt, ziarno

moj przepis na
Sałatka z buraków i marynowanej burraty 117

produkowany z krowiego lub bawolego mleka.  Warstwa zewnętrzna przypomina mozzarellę, w środku znajdziemy śmietankę z kawałkami sera. Tym razem wykorzystałam burratę do zrobienia sałatki. Przed dodaniem jej do buraków, zamarynowałam ją w aromatycznej oliwie. Delikatny serek i oliwna marynata to.znakomite połączenie.  Kupiłam już ugotowane buraczki, oczywiście możemy buraczki upiec lub ugotować sami. Burratę można zastąpić mozzarellą. Polecam(...)Inspiracją był przepis ze strony  Food and wine Sałatka z buraków i rukoli z marynowaną burratą - przepis Składniki 2 porcje na marynatę: 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 2-3 gałązki rozmarynu składniki sałatki: 200 g - 1 szt. burraty 500 g buraków ugotowanych lub upieczonych

Stare Gary
Jęczmienne kulki z burakiem i fetą 168

Jęczmienne kulki z burakiem i fetą to moje odkrycie tej jesieni. Dlaczego jesieni, ponieważ w ich skład wchodzą moje ukochane buraki, a ich połączenie z fetą i koperkiem jest po prostu fantastyczne! Kulki z kaszy jęczmiennej są proste do przygotowania, zdrowe, smaczne i pożywne. Czego chcieć więcej? Kulki z kaszy i buraków świetnie sprawdzą się jako przystawka(...)posiekanego koperku 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 ząbki czosnku 2 małe jajka sól, pieprz Jak zrobić jęczmienne kulki z burakiem i fetą?  Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, przełożyć do większej miski i ostudzić. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ostudzonej kaszy. Dodać pokruszony lub starty na tarce ser feta. Wbić jajka

Codzienne Gotowanie
placki ziemniaczane z pasta z kiszonego buraka i ogórka 169

cytryny,lub ocet szampana,jabłkowy Wykonanie Ogórki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na talerzykach. Polać oliwą wymieszaną z przyprawami i posypać posiekanym szczypiorkiem.  zakwas z buraka Składniki 2 kilo buraków 2 główki czosnku,nie obrane przekrojone na pół 4 litry przegotowanej ostudzonej wody 8-10 ziele angielskie 4-6 liście laurowe 2,5 łyżki soli kromka(...)obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Do wyparzonego i suchego garnka z kamionki , na dno włożyć wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to poukładać pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą ,wymieszaną z solą , tak, aby woda zakryła całość .Docisnąć talerzykiem . Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 dni . Ukiszony zakwas przecedzić

mojej kuchni
placki ziemniaczane z pasta z kiszonego buraka i ogórka 185

cytryny,lub ocet szampana,jabłkowy Wykonanie Ogórki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na talerzykach. Polać oliwą wymieszaną z przyprawami i posypać posiekanym szczypiorkiem.  zakwas z buraka Składniki 2 kilo buraków 2 główki czosnku,nie obrane przekrojone na pół 4 litry przegotowanej ostudzonej wody 8-10 ziele angielskie 4-6 liście laurowe 2,5 łyżki soli kromka(...)obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Do wyparzonego i suchego garnka z kamionki , na dno włożyć wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to poukładać pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą ,wymieszaną z solą , tak, aby woda zakryła całość .Docisnąć talerzykiem . Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 dni . Ukiszony zakwas przecedzić

w mojej kuchni
Najlepszy przepis na buraczki na ciepło 152

każdym razem znikają w mgnieniu oka 😊 Dzisiaj tym przepisem dzielę się z Wami i jestem pewna, że i Wam zasmakują moje najlepsze zasmażane buraczki. Składniki: ok. 1 kg buraków 1 średnia cebula 4 większe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka cukru ocet spirytusowy 200 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka oleju 50 g masła 1 płaska łyżka(...)się rumienić. Dodać masło, a kiedy stopi się, wsypać mąkę. Cały czas mieszając podsmażać ją przez około 20-30 sekund. Nie powinna się zrumienić lecz jedynie zaparzyć. Dodać starte buraki i czosnek. Całość energicznie wymieszać i dusić na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Mąka powinna zagęścić całość. Przyprawić cukrem, solą, octem - według własnego smaku. Na końcu wlać śmietankę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami 174

jest to, że buraki możemy upiec np dzień wcześniej i przechowywać w skórce w lodówce i przygotowuje się ją dzięki temu w kilka minut. Spróbujcie :) Składniki: 2 średnie buraki 1/2 opakowania sera feta 1/3 szklanki obranych orzechów włoskich 100g rukoli 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego  Przygotowanie: Buraki dokładnie myję, nie obierając ich ze skórki. Osuszam(...)warzywa i wkładam do naczynia żaroodpornego pod przykrycie. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę w zależności od wielkości buraków ok 45-90 minut (ich miękkość najlepiej sprawdzić delikatnie wbijając widelec w skórkę). Buraki studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je w cienkie plastry. Rukole wykładamy na płaskim talerzu. Dookoła układamy plastry buraków. Posypujemy je pokrojonym

ChilliJemy
Sałatka z kiszonych buraków oczyszczająca 146

słój kiszonych buraków z których zrobiłam pyszną sałatkę. Bardzo dobrze się po niej czułam dlatego dzielę się z Wami przepisem. Zachęcam Was bardzo do picia soku z kiszonych buraków, a potem przyrządzania z samych warzyw sałatek. Miałam pewne kłopoty z jelitami. Kupowałam probiotyki. Jadłam i nie widziałam jakiegokolwiek pozytywnego efektu. Bardziej miałam nadzieję na poprawę. Ale od kiedy(...)mój brzuch inaczej trawi. Jest płaski. Nawet spożywanie jogurtów i obietnice w reklamach pewnego produktu z dobroczynnymi bakteriami nic nie dały. Ale po pierwszym dniu picia soku z kiszonych buraków był cudowny efekt płaskiego brzucha. Przy tym koszt... Buraki są takie tanie. A jak przygotować kiszone buraki to link podaję tu:  kiszenie kuraków kiszone buraki

AZgotuj!
Sałatka z pieczonymi burakami, kozim serem i orzechową posypką 176

musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od upieczenia buraków. Nastawiamy piekarnik na 200°. Buraki obieramy i dzielimy na ćwiartki. Pakujemy buraki w paczuszki z folii aluminiowej tak miały trochę przestrzeni wokół siebie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę. Po tym czasie sprawdzamy widelcem czy są miękkie. Jeśli nie, zawijamy(...)pieczemy jeszcze 15 minut. Upieczone buraki wystawiamy do częściowego ostudzenia.   W międzyczasie gdy buraki się pieką, robimy dressing i kruszonkę z orzechów. Do dressingu – wszystkie składniki przekładamy do słoiczka, zakręcamy i porządnie wstrząsamy do połączenia się składników (przed samym użyciem też musimy energicznie wstrząsnąć). Próbujemy do smaku i jeśli któregoś smaku nam brakuje, możemy go odrobinę

Smaczna Strona
Niemiecka sałatka śledziowa 173

składników. Przygotowanie wspomnianej przystawki wymaga od nas nieco więcej czasu poświęconego na zorganizowaniu sobie składników. Nie chodzi tu jednak o bieganie po sklepach. Szczególnie sporo czasu zajmie nam pieczenie buraków. Nie zniechęcajcie się jednak, bowiem poświęcone kilkadziesiąt minut zapewni wam ciekawe smaki w sałatce. Na moim blogu znajdziecie też również inne przepisy z tej wspaniałej rybki: śledzie po kaszubsku(...)łyżki śmietany ogórek korniszon jabłko kwaśne cebula czerwona sól i pieprz Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis – Niemiecka sałatka śledziowa Pieczenie buraka Piekarnik ustawiamy na 180 st Celsjusza. Buraki obieramy ze skórki, myjemy i wkładamy do folii aluminiowej. Następnie wkładamy warzywa do pieca na 60-80 minut. Po wyjęciu buraków czekamy aż ostygną. Przygotowanie

Kuchennyviral.pl
Carpaccio z buraka z greckim serem Graviera 158

lekko słonawy smak o bogatym aromacie mleka.  Carpaccio z buraka, to świetna propozycja na szybkie i smaczne danie. Czasem połączenie kilku prostych składników potrafi nas mile zaskoczyć.  Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI: 2 średnie ugotowane buraki 1 łyżka sera dojrzewającego Graviera 1 łyżeczka pestek słonecznika 1/2 łyżeczki miodu(...)łyżeczki octu balsamicznego sos balsamico oliwa z oliwek Eliama sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane buraki kroimy w cienkie plastry i przekładamy do miski. Dodajemy miód oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do marynowania na ok. 15 min. Na talerzu rozkładamy marynowane plastry buraka. Polewamy sosem balsamico. Całość posypujemy płatkami z sera Graviera i pestkami słonecznika

kulinarnyJa
Pasta z pieczonych buraków z serem feta 236

Pasta z pieczonych buraków z serem feta Ostatnio przejadły nam się wszystkie możliwe wędliny sklepowe, tak więc na blogu powstaje nowa kategoria. Pasta z pieczonych buraków z serem feta, w tej właśnie nowej kategorii jako pierwsza.     Pasty do chleba mogą być różne, w najbliższym czasie zarzucę Was kilkoma nowymi przepisami na nie. Pomysł na zmianę składników(...)gotowe. Tylko takie pasty sprawdzone przeze mnie, rodzinę będą tu trafiać. Zatem zaczynamy kolejny etap na blogu pasty do chleba. Na początek jak już wspomniałam pasta z pieczonych buraków, szybko w przygotowaniu jeśli mamy blender, jeśli nie, to możemy buraczki zetrzeć na tarce ( drobne oczka) i wymieszać i też będzie pysznie ! Pasta z pieczonych buraków z serem feta

Kuchnia na wzgórzu
OBIADOWA SURÓWKA Z PIECZONYCH BURAKÓW 206

znudzi mi się barszcz ... gotuję go w tysiącach odmian. Domowe zasmażane buraczki są też moim ukochanym dodatkiem do obiadu. A dziś wersja buraczków na zimno, w formie surówki. Buraki wcześniej upiekłam w piekarniku, aby nie wypłukiwać ich wartości i smaku. Zrobione w ten sposób są smaczniejsze i zdrowsze, więc zachęcam do pieczenia zamiast tradycyjnego gotowania w wodzie.  Składniki(...)kilka małych buraków 2-3 ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula natka pietruszki olej musztarda sól pieprz ziołowy szczypta cukru (jeśli gatunek buraków jest mało słodki) Wykonanie: Buraki zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych buraków, ja wybieram

Walijskie Pichcenie
Barszcz czerwony z ziemniakami 260

zawsze przygotowywałam barszcz według wytycznych Mamy- a raczej tego jak ona robiła. I tak jak Wam tam niżej napisałam- u nas wywar się odcedzało, zabielało i zagęszczało mąką. Buraki zawsze szły do odpadów. Barszcz był pyszny, bez dwóch zdań! Ale pomyślałam sobie kiedyś, że czemu miałabym je wywalać, skoro mogę wszystko razem zmiksować i uzyskać jeszcze więcej smaku, aromatu(...)całości i ponownie uruchamiamy program. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy barszcz podajemy z ugotowanymi i tłuczonymi ziemniakami, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem. Sposób przygotowania tradycyjny: Buraki oraz marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do większego garnka i dodajemy pozostałe składniki prócz soku z cytryny, który dodajemy w połowie czasu gotowania i śmietany. Gotujemy

Kuchnia w czekoladzie