jedna z moich ulubionych zup. Buraki są fantastyczne, pieczone w folii zachowały piękną barwę, cały smak, właściwości zdrowotne. Zupa krem z buraków jak ta lala Składniki: 8 buraków 1 duża cebula 2 marchwie 2 pietruszki 3 łyżki siekanej mrożonej włoszczyzny 1 jabłko ok. 1,5 l bulionu oliwa sól i pieprz do smaku opcjonalnie: lubczyk(...)minucie dodaję obraną i pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę, duszę kilka minut, po czym dodaję posiekaną gotową mrożoną włoszczyznę i jabłko. Po kilku chwilach dodaję buraki, wlewam bulion, miksuję, gotuję do połączenia się smaków, przyprawiam do smaku. Podaję z natką i/lub kozim serem lub pokruszoną fetą. Pestki dyni też będą
Zasmakuj KuchniPiotr 28 maja 2018 Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) , czyli mega zdrowy pomysł na przemycenie sporej ilości witamin, które kryją się w warzywach korzeniowych. Proponuję podanie ich z dwoma sosami: czosnkowym i ketchupowo-ziołowym. Naprawdę rewelacyjne towarzystwo. Musicie ich spróbować! :) Składniki: bataty - 2-3 sztuki buraki - 1-2 średniej wielkości marchew - 1-2 średniej wielkości seler(...)dodatek do obiadu, który będzie niebanalnym zamiennikiem klasycznych ziemniaków lub ryżu. Zaskocz siebie i rodzinę nowym, niecodziennym przepisem. Przepis na Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera): Składniki: bataty - 2-3 sztuki buraki - 1-2 średniej wielkości marchew - 1-2 średniej wielkości seler - 1 niewielki oliwa - 2 łyżki sok z cytryny - 2 łyżki czosnek - 4-5 ząbków czosnek
Pogotujmy.pljednym była właśnie botwinka, a drugim tłuczone ziemniaki do zupy. Wymyśliłam sobie, żeby ziemniaki zalewać zupą bezpośrednio w talerzu. Tak smakowała najlepiej. Uwaga: ponieważ do przygotowania botwinki używamy buraków razem z liśćmi i łodygami, najlepiej wykorzystać takie, co do których mamy pewność, że były hodowane ekologicznie. Składniki (na 4 porcje): 1 litr bulionu warzywnego 2 pęczki młodych(...)buraków z botwinką 4 jajka ocet winny sól pieprz 2 łyżki oleju koperek 2 łyżki śmietany ok 0,5kg ziemniaków 1 łyżka masła Botwinę odciąć od buraków. Buraki cienko obrać, przekroić na pół, pokroić w plasterki, a następnie w słomkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić buraki, obsmażyć mieszając, a następnie podlać bulionem, gotować na małym
Obiad gotowyzrobiłem pierwszy w tym roku chłodnik. Chłodnik jest świetnym rozwiązaniem, gdy w lodówce mamy pozostałości z nabiału np. maślanki, kefiry, mleko, jogurty... Na 6-7 porcji potrzebujemy: 3 duże buraki* pół zielonego długiego ogórka lub kilka gruntowych 7-8 rzodkiewek pęczek szczypiorku pęczek koperku litr produktów mlecznych (w moim przypadku jogurt, maślanka i mleko) 1,5 szklanki wody sól(...)pieprz * Buraki możemy kupić surowe i ugotować. W tym wypadku buraki dokładnie myjemy, zalewamy wodą w garnku tak, aby były przykryte i gotujemy do momentu, aż przy wbijaniu widelca będzie on wchodził gładko. Później buraki studzimy i obieramy. Ja wypróbowałem ugotowane już i zapakowane próżniowo buraki z Lidla i wg mnie są świetne! Ugotowane
Taste of imaginationskorupiaki o jędrnym mięsie są wręcz stworzone do kompozycji z miękkim batatem i nieco bardziej al dente burakiem. Ale jeśli nie przepadacie za krewetkami lub chcecie obniżyć koszt lunchu – kozi ser też się sprawdzi w tej sałatce. Upieczone w niedzielę bataty, buraki i brukselki czekały już na nas w lodówce (po wystygnięciu i pokrojeniu włożyliśmy je do szczelnie zamkniętego(...)możesz też zastąpić krewetki tygrysie koktajlowymi) 1 duży batat lub dwa średnie 1 duży burak lub dwa małe 500 g brukselki Cieciorka (pół puszki) Ząbek czosnku Łyżka oliwy Dresing 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj bataty, buraki i brukselkę i zostaw do obeschnięcia. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
Niedzielny kucharzszklanki wody 2 łyżki octu jabłkowego ,lub soku z kiszonej kapusty tutaj Opcjonalne dodatki smakowe: nasiona gorczycy, nasiona kolendry, nasiona kopru, laska cynamonu, goździki Wykonanie Umyć i osuszyć buraki. Nakłuć buraki w kilku miejscach, umieścić na blasze i piec w temperaturze 200 °C do miękkości. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w plastry typu julienne(...)paseczki talarki. Wodę zagotować ,dodać przyprawy wedle uznania i sól . Mieszać do rozpuszczenia soli. Wlać solankę na buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego
w mojej kuchniBuraki, to pospolite warzywa, które nie kojarzą się z wykwintnymi daniami. Jednak carpaccio z młodych buraków, to przystawka, którą śmiało można podać na eleganckim przyjęciu. Carpaccio przygotowałam z młodych buraczków, które są bardzo słodkie i nie mają jeszcze ziemistego smaku. Buraki lepiej upiec niż ugotować, ponieważ zdecydowanie zyskują na smaku. Słodkie buraki, orzechowa rukola, słony(...)pinii lub pestek słonecznika 50 g sera szopskiego lub fety Dressing cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć folią aluminiową, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Upieczone buraki wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić buraki
Codziennik Kuchennysię tak bardzo, że postanowiłam odtworzyć je w swojej kuchni. Pamiętajcie, aby nie przesadzić z przyprawami. W tej przystawce minimalizm jest naprawdę ważny. Smak buraka musi dominować i nie powinien być zakłócony innymi. Jeśli lubicie buraki, to coś w sam raz dla Was. Polecam. Składniki (dla 4 osób): • 4 średnie buraki • ¼ sałaty lodowej • garść świeżych kiełków (u mnie(...)cieniutkie plasterki. Ja użyłam tarki do szatkowania. Plasterki nie mogą być porwane, dobrze, jeśli idealnie widać fakturę buraka. 3. Na średnim talerzyku ułożyć plastry buraka, tworząc koło. W ten sposób przygotować 4 oddzielne porcje. 4. Buraki lekko posolić, oprószyć pieprzem. Można doprawić odrobiną soku z cytryny. Ja go pominęłam. Skropić oliwą z oliwek. 5. Sałatę lodową poszatkować w paseczki
W mojej kuchniogórek, seler naciowy, pestki dyni. Sałatkę zabieramy do pracy lub szkoły na lunch albo będzie pyszną kolacją. Składniki: 3 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1 szkl. pokrojonych młodych buraków 2 laski selera naciowego ½ ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe ¼ szkl. pestek słonecznika 1 cienka cebula dymka ze szczypiorkiem Kilka gałązek natki pietruszki 1-2 łyżki oleju(...)oliwy z oliwek dobrej jakości ewentualnie kiełki buraków do dekoracji sałatki Sól i pieprz czarny – do smaku Do przyprawienia buraków: ½ -1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny, ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki upiec lub ugotować w skórkach. Gdy wystygną, obrać, pokroić w kostkę i przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić buraki na godzinę przed
Codziennik KuchennyPieczone buraki to dodatek idealny do sałatek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo prostej i smacznej sałatki z mieszanką sałat, burakami, czerwoną cebulą, prażonym słonecznikiem oraz jajkami na twardo. Całość polałam domowym sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej. Pycha! Składniki na 3-4 porcje: 3-4 garście mieszanki sałat 3 średniej wielkości buraki 1/2 czerwonej cebuli(...)jajka 2 łyżki ziaren słonecznika sos sok z 1/2 małej cytryny 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz (do smaku) Buraki umyć, odciąć końcówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC (aż do miękkości buraków). Ostudzić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Buraki obrać ze skórki, przekroić
Ugotowaćwarzyw z serii zimowej". Przepis na sałatkę z burakami dostałam od koleżanki z pracy. Już po przeczytaniu składników wiedziałam, że sałatka ta skradnie moje podniebienie. Kocham buraki, suszone śliwki i fetę. I na to jeszcze słonecznik, który bardzo smakował mi w sałatce brokułowej . Sałatka z burakami wyszła bardzo pyszna i sycąca. Na pewno zrobię ją jeszcze(...)jeden raz. Polecam! Składniki: rukola- 125 g 2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku) suszone śliwki- 20 dag ser feta (półtłusty)- 1 kostka słonecznik łuskany- 5 łyżek 1/2 cytryny oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Rukolę myjemy pod bieżącą wodą. Odcedzamy z nadmiaru wody na sitku. Buraki kroimy w cienkie paseczki. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Można też
Pobite gary Barbarystołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę w tej sałatce odgrywa pieczony burak, który jest bombą witaminową i ma właściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej. Składniki: 1 op. rukoli (100-125 g) 2-3 małe buraki 4 małe oscypki (ja dałam niewędzone) garść nasion słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku(...)cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu szczypta papryki ostrej sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Umyte buraki osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45-60 min. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, a następnie każdy plaster
Kuchnia MagdaLenyOcet winny - 1 łyżka Oliwa Świeża natka pietruszki/tymianek/majeranek - wg uznania Sos gorgonzola gorgonzola - 150 gram śmietana 18% - 2 łyżki masło - 1 łyżka folia aluminiowa blender piekarnik Etap I - Pieczenie buraków Piekarnik ustaw na 180 stopni. Dokładnie umyj(...)buraki. Każdego buraka owiń szczelnie w folie aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1 godzinę. Etap II - Podsmażanie warzyw Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż w wysokim garnku na oliwie w kolejności cebula, seler, jabłko, czosnek. Etap III - Buraki Upieczone buraki
Wylizany Rondeldeser. Pośród tych wszystkich nowości zapomniałam wspomnieć na blogu o jednym z moich ulubionych dań obiadowych z udziałem burka, czyli pesto buraczanym. Danie to łączy moje dwie wielkie pasje: buraki i makaron (czy może być jeszcze lepiej?:) Ano może, wygląd dania.Rzadko kiedy można podać danie o pięknym, różowym kolorze, a właśnie taki piękny intensywny kolor pesto nadaje makaronowi. Kiedy(...)widzimy je na talerzu nie możemy się doczekać momentu, aż zaczniemy jeść. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut + czas gotowania buraków Składniki: 2 średniej wielkości buraki 2 małe ząbki czosnku 50ml oleju 50g żółtego sera Garść nasion słonecznika lub orzechów włoskich Garść liści bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron dla 4 osób Buraki
Kolizje Smaków