buraki - 9365 przepisów (strona:30/625)

Spaghetti z pesto z buraków 166

buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze i lekko słodkawym smaku. Słodki smak buraków przełamany jest wyrazistym smakiem sera cheddar oraz ostrym smakiem czosnku. Całość dopełniają ziarna słonecznika. Takie pesto jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i zdrowe! Składniki: Pesto(...)ziaren słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: 500 g makaronu spaghetti 1 pęczek szczypiorku ziarna słonecznika twardy ser żółty, np. cheddar Wykonanie: Pesto: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Pokrojone buraki (nieobrane) zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone kotleciki ziołowe z burakiem i jabłkami 129

danie dla leniwych! Pieczone kotleciki ziołowe z burakiem i jabłkami Składniki: 500g wieprzowego mięsa mielonego 1 mała cebula czerwona 3 duże ząbki czosnku łyżka suszonego oregano łyżka suszonej bazylii 2 łyżki suszonego estragonu łyżka pikantnej oliwy z papryczką chilli 2 łyżki koncentratu z pomidorów szczypta świeżo zmielonego pieprzu szczypta soli 4 małe buraki 2 jabłka 1 cytryna jogurt typu(...)jabłka dokładnie umyj, odkrój niejadalne części i przekrój w poprzek na pół (ja nie obieram). Mięso formuj w kotleciki, które będą miały wielkość przekroju buraka. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową poukładaj kotleciki, buraki i jabłka. Połowę cytryny pokrój w plasterki i poukładaj na burakach i jabłkach. Sok z drugiej połowy wyciśnij na wierzch omijając kotlety.  Wstaw wszystko

Gary Bez dna
Świąteczny czerwony barszcz z ziołami 236

buraczkach z dodatkiem świeżych ziół. Pamiętajcie, że barszcz najlepiej smakuje następnego dnia Składniki: 1 opakowanie suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki lub mieszanka) (40 g) 2 szklanki wody 4 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka listków majeranku Baziółka (nie więcej niż 2 łyżki) kilka listków oregano Baziółka (nie więcej niż 1,5 łyżki) świeżo mielony czarny pieprz(...)robię) kroimy na małe kawałki. Z podanych składników przygotowujemy (gotujemy) wywar warzywny. Do wrzącego wywaru z warzyw dodajemy liście laurowe, 2 obrane ząbki czosnku, majeranek i oregano. Dodajemy starte buraki, doprawiamy i zagotowujemy. Od tego momentu gotujemy jeszcze 3-4 minuty na małym ogniu, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny.  Tak powstały wywar należy przecedzić

Słodkie okruszki
Zakwas z czerwonych buraków 166

babcie, wykorzystując go do gotowania czerwonego barszczu, a także do picia, doskonale wiedząc, że jest zdrowy. Dlaczego zatem i my nie mielibyśmy korzystać z dobra, jakie kryje się w burakach. Buraki z przyprawami powinny kisić się przynajmniej 5 dni. Kiedy spróbujecie wcześniej jak smakuje to, co się kisi, przekonacie się, że płyn jest słony i niesmaczny. Nie zrażajcie(...)gotowy. Zakwas przelewamy przez gęste sitko, część możecie wykorzystać do ugotowania pysznego  barszczu , a resztę wlać do słoików lub butelek. Zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Buraki z zakwasu są bardzo dobre i zdrowe do jedzenia podobnie jak kiszone ogórki, chociaż smaki są zupełnie różne. Ukiszone buraki są chrupiące, możecie je zajadać same lub dodawać

Bułka z Chlebem
Plastry wołowiny z marynowanym burakiem, truskawką z bazyliowym majonezem 169

oczyszczonego rostbefu, marynata do mięsa : kilka gałązek rozmarynu, 1,5 główki młodego czosnku, pieprz młotkowany (może być grubo mielony) sól wędzona, 3 łyżki miodu, sałatka z buraków : 5 – 6 ugotowanych młodych buraków, 3 okrągłe szalotki, 6 truskawek, 500 ml soku jabłkowego, 150 ml octu jabłkowego, 2 liście laurowe, kawałek cynamonowej kory, bazyliowy majonez : 1 jajko, 350 ml oleju(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 stopni na około 15 -20 minut, aż będą rumiane. Sałatka z buraków : Buraki i szalotki pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski. Sok jabłkowy, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, włożyć do garnuszka i redukować na dużym ogniu na możliwie gęsty

królestwo garów
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 205

odżywczych, które pomogą przetrwać zimowe miesiące. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Najbardziej lubimy jednak barszcz, surówkę z buraków, czy buraczki tarte, czyli popularnie zwana ćwikła. Potrawy z buraków spożywane w zimie dostarczą niezbędnych witamin A i C oraz B12. Są też źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego organizmowi do właściwego wytwarzania czerwonych krwinek. Powinny o tym pamiętać szczególnie(...)osoby z skłonnościami do anemii. Sok z buraków będzie również znakomitym uzupełnieniem diety w zimowych miesiącach. Na polskich stołach dużą popularnością cieszy się barszcz, surówka z buraków podawana z kotletem i ziemniaczkami, czy chociażby indywidualne wynalazki np. tarte buraki z jogurtem, a nawet pasztet z buraków. Witaminy B6 i C w ziemniakach W polskiej kuchni ziemniak

Tradycyjna Kuchnia
Klasyczne buraczki zasmażane 161

http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/11\/buraczki5.jpg","recipeIngredient":["6 \u015brednich burak\u00f3w\r","3 \u0142y\u017cki smalcu\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki pszennej\r","s\u00f3l, pieprz, szczypta cukru, szczypta kwasku cytrynowego"],"name":"Klasyczne buraczki zasma\u017cane","recipeInstructions":["Buraki gotujemy do mi\u0119kko\u015bci w sk\u00f3rkach.\r","Buraki studzimy, obieramy(...)zasmażane Składniki 6 średnich buraków 3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, szczypta cukru, szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Buraki gotujemy do miękkości w skórkach. Buraki studzimy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce. Na patelni rozpuszczamy smalec, wsypujemy mąkę, mieszamy u podsmażamy. Zasmażkę dodajemy do startych buraków i doprawiamy do smaku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl

Mieszam w Garnku
Kwaszonka z buraków 215

leczeniu niedokrwistości, obniżaniu cholesterolu, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, poprawia odporność. To tylko kilka zdrowotnych właściwości tego świetnego napoju, dlatego warto kisić buraki. Pamiętajmy jednak, aby to były buraki z własnego ogródka lub od zaprzyjaźnionego gospodarza. Muszą być wolne od oprysków chemicznych. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)przemian z przyprawami. Ważne jest, aby przyprawy nie pływały na powierzchni. Zalewamy wodą wymieszaną z solą, przykrywamy gazą lub wieczkiem nie dokręcając go do końca. Solanka musi przykrywać całe buraki. Można dodać łyżkę kwasu z kiszonych ogórków lub kapusty. Przyspieszy to proces fermentacji. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku dniach ( u mnie pięciu ) jest gotowy do spożycia. Zakwas

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z burakami i kozim serem 281

było szybciej Sałatkę możecie polać także sosem balsamico, w takiej wersji jest równie smaczna. Zobacz też: Zupa krem z buraków Buraczki z octem balsamicznym i miodem Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Przepis na sałatkę z buraków i sera koziego Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut(...)Składniki duży, ugotowany burak 2 garście mixu sałat ser kozi - roladka około 100-150 g 2 łyżki sezamu Sos winegret: 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego łyżeczka musztardy szczypta soli dwie szczypty pieprzu Przepis 1 Buraczki kroimy w kostkę. Ser kozi kroimy w plasterki. 2 Na talerze wykładamy po garści sałaty. Wykładamy na nie buraki oraz

Kuchnia Bazylii
Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem 228

drobnym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Gotowy sok proponuję podać dodatkowo z kostkami lodu. Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem - prawdziwa szklanka pełna zdrowia, po którą powinniśmy sięgać jak najczęściej. Buraki to często niedoceniane warzywa, które kryją w sobie niesamowite pokłady pozytywnych dla zdrowia właściwości. W Polsce są one niezwykle tanie, a korzyści jakie(...)regularnego spożywania potrafią bardzo zaskoczyć! Są one doskonałym źródłem żelaza, ale także magnezu, potasu czy fosforu. Zawierają w sobie także spore ilości witamin z grupy C, A czy K. Buraki wręcz bezsprzecznie są zalecane wszystkim, którzy posiadają problemy z morfologią. Wszystko za sprawą faktu, że posiadają one spore ilości substancji krwiotwórczych. Są one także, dzięki zawartości dużej ilości betaniny

Pogotujmy.pl
Chłodnik z buraków (dieta dr Dąbrowskiej) 255

inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: ryż z kalafiora z marchewką wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidoroym frytki z dyni piżmowej wegański bigos(...)wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Chłodnik z buraków (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 1000 g buraków

Kulinarne przygody Gatity
kremowy barszcz warzywny na szybko... 196

Składniki: buraki ugotowane 3/4 kg, wywar z buraków ok. 2 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 6 sztuk, smalec 1/4 kostki, woda 1,5 litra, kostka rosołowa 1 sztuka, groszek konserwowy 1 puszka, papryka chili(...)łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, jajka na twardo ugotowane - ile potrzeba, śmietana 12% - ile potrzeba buraki obrane ugotować w szybkowarze 40 minut: buraki czerwone 1,5kg, woda 2 litry, po ugotowaniu buraki wyjąć , wystudzić i połowę ilości pokroić w kawałki, pozostałe buraki utarłam do ćwikły i resztki nie starte

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 478

również przyjemnie ożywia smak całej sałatki. Do tej pory warstwową sałatkę śledziową robiłam z dodatkiem marchewki i kiszonego ogórka, ale teraz bardzo przypadła mi do gustu wersja z burakiem i jabłkiem. Buraki i ziemniaki do sałatki upiekłam w piekarniku, co zatrzymało dużo więcej w warzywach smaku i aromatu. Jabłko skropiłam octem jabłkowym, który zatrzymał i wzmocnił jego smak(...)duże winne jabłko 250 - 300 ml dobrego majonezu 5 jajek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz i sól Jak przygotować warstwową sałatkę śledziową z burakiem i jabłkiem? Buraki i ziemniaki umyć i bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Ziemniaki po 45 minutach

Kuchcik gotuje
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1293

barszcz wigilijny Buraki myjemy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około godzinę. Jeśli mamy naprawdę duże buraki możemy ten czas wydłużyć nawet do 1,5 godziny. W trakcie pieczenia można raz je obrócić. Upieczone buraki odwijamy ostrożnie z folii i studzimy. Po wystudzeniu obieramy ze skórki(...)jeśli buraki są dobrze upieczone to skórka powinna sama z nich odchodzić podczas mycia). Obrane buraki kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Do gotującej się wody wrzucamy obraną włoszczyznę i cebulę, dodajemy pół łyżki soli i gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut). Wyławiamy warzywa

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania