buraki - 8865 przepisów (strona:20/591)

Syrop z czerwonego buraka 201

Burak to strasznie niedoceniane warzywo, a przecież dostęp do niego mamy cały rok, w cenie jak najbardziej przystępnej- około 1 zł za kilogram. O syropie najpierw usłyszałam od babci, potem od mamy, że dobry na kaszel, na odporność i jak ktoś ma problemy z niedokrwistością. Pierwsza moja myśl- bzdura. Ale okazuje się, że część lekarzy zaleca pacjentom, którzy mają problemy(...)anemią sok lub syrop z buraka. Sprawdziłam więc u wujka google no i rzeczywiście, tak jak wyżej napisałam, same plusy :) Aktualnie jestem w fazie wypróbowywania tego cuda, więc o wiarygodności ciężko mi powiedzieć. Smak ma całkiem dobry, bo próbowałam pić sok z buraka i nie dałam rady. Syrop jest do wypicia :) Czego potrzebujesz? dużego buraka łyżeczki miodu lub cukru

Czerwona Porzeczka
Carpaccio z buraka z kozim serem i orzechami włoskimi 334

natka pietruszki- kilka listków łyżka syropu klonowego łyżka octu balsamicznego łyżka oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron Buraka kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu w takiej formie jakiej lubimy. Ser kozi, pokrojony w kostkę (bądź starty), układamy na burakach, całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. W miseczce mieszamy syrop klonowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym

Mango Papaja
Sałatka z buraków i pomarańczy 82

Sałatka z buraków i pomarańczy to lekka, prosta i niezwykle pyszna sałatka z Maroka. Ta marokańska sałatka z buraków i pomarańczy łączy w sobie słodki smak buraków, ostrość surowej czerwonej cebuli oraz pomarańcze i miętę, które można znaleźć w wielu tradycyjnych potrawach marokańskich. Kuchnia Marokańska to mieszanka Kuchni Amazigh, Andaluzyjskiej i Śródziemnomorskiej, ale z racji wielokulturowości Maroka(...)zimno lub ciepło, by później zjeść na przykład Tadżin , na który przepis znajdziesz tutaj . Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z Sałatką z buraków i pomarańczy. Ps. Jeśli interesują Cię mój drogi czytelniku, inne dania kuchni Marokańskiej, znajdziesz ich kilka tutaj , zapraszam 😉 Przede wszystkim musimy przygotować składniki Buraki gotowane 0/5 kg Cebula czerwona

RafalCook
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 211

Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to bez wątpienia pyszna i idealna przystawka na świąteczny stół. Sałatka śledziowa, albo jak kto woli sałatka ze śledzi to przepis, który się sprawdzi  przy wielu okazjach. Wielkanoc to czas kiedy królują potrawy z buraczkami, jajkiem, chrzanem oraz nowalijki. Sałatka śledziowa z burakiem to klasyk wśród wielkanocnych sałatek. Taki burak ze śledziem(...)tylko smakuje, ale także pięknie wygląda. Śledź z burakiem to bez wątpienia znakomity zestaw. Zamieniając w sałatce  majonez i śmietanę na jogurt otrzymamy fit sałatkę śledziową z burakiem.  Sałatka śledziowa Każda sałatka śledziowa to nie tylko pyszna przystawka. Dzięki śledziowi to także pożywna przekąska. Dlatego wszystkie składniki sałatki jak i śledzie powinny być jak najlepszej jakości. Jakie śledzie

Dieta moja pasja
Pieczony Burak z Pomarańczami 228

raczej pieczony burak potem duszony w pomarańczach, pysznie. Ja podałam go ze smażonym camembertem, na który miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 2 buraki 2 pomarańcze(...)pomarańczy i położyłam na talerzyk. Do sosu wrzuciłam ósemki buraka i dusiłam w sosie przez kilka minut. Na talerzu, na którym chciałam podać pieczonego buraka z pomarańczami ułożyłam trzy liście sałaty, na których poukładałam buraki, pomarańcze i całość polałam sosem i posypałam świeżą bazylią. To był dzień z cyklu "Każdy ma ochotę na coś innego", więc podałam buraka

Blondynka Gotuje
Dorsz pod tymiankowym beszamelem zapiekany z burakiem liściowym 209

Bardzo smaczny dorsz,tym razem zapiekany pod tymiankowym sosem beszamelowym na kolderce z buraka lisciowego,czyli dorsz w klimatach srodziemnomorskich.W ten sposob przygotowalam dorsza po raz pierwszy i mile zaskoczenie.Zapieczony dorsz caly otulony sosem jest bardzo soczysty,a dzieki dodatkowi ziol i parmezanu aromatyczny sos wzbogacil tez smak ryby.Tak przygotowany dorsz to ciekawa konkurencja i urozmaicenie dla panierowanego w bulce(...)przygotowana rybe zje ze smakiem kazdy,nawet ten nie przepadajacy specjalnie za rybami. Skladniki na 4 porcje: 4 odfiletowane kawalki dorsza a ca.150 g 500 -700 g buraka lisciowego (lub szpinaku)-2 peczki 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee 1/2 peczka tymianku 1 lyzka maki 200 ml mleka 100 ml bialego wina lub bulionu 5 lyzek startego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DOMOWY ZAKWAS Z BURAKÓW 699

już ostatnie momenty na przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Idealny będzie do wigilijnego barszczu, ale też można pić go samodzielnie. Szklaneczka zakwasu dziennie wzmacnia odporność i krew. Domowy zakwas z buraków przygotowuję co roku na około 10-11 dni przed Wigilią. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a potem wystarczy odstawić go w ciepłe, zaciemnione miejsce. Pamiętajcie też(...)zakwas z buraków nie jest gotowym barszczem, a dodatkiem do niego.  Domowy zakwas z buraków - składniki na 2 litrowe słoiki: * około 1000-1200 g świeżych buraków * 8 ząbków czosnku * 4 liście laurowe * 8 ziaren ziela angielskiego (użyłam przypraw  Skworcu ) * 12 ziaren czarnego pieprzu * 2 płaskie łyżeczki soli * 800-900 ml wody Wykonanie: Buraki

Zrób to smacznie
Jak łatwo obrać buraki – poradnik 77

łatwo obrać buraki będzie tematem mojego dzisiejszego poradnika. Jeśli tematyka związana z tym warzywem was interesuje, polecam koniecznie zajrzeć do wpisów: Jak upiec buraki Jak ugotować buraki – 2 sposoby Jak oczyścić warzywa z pestycydów JAK ŁATWO OBRAĆ BURAKI Ten trik możemy zastosować do buraków, które nam się gotują czy pieką. Gorące buraki wrzucamy(...)jedną minutę do wcześniej przygotowanej bardzo zimnej wody i odcedzamy na durszlaku. Możemy też gorące buraki umieścić na durszlaku i polewać je lodowatą wodą. Ten zabieg sprawi, że skórka z buraków pieczonych czy gotowanych będzie łatwo i szybko odchodzić. Artykuł Jak łatwo obrać buraki – poradnik pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 87

masła lub smalcu lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych na cieniutkie plastry buraków 400 g surowego lub rozmrożonego jarmużu Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól(...)patelni/woku/rondlu, zblanszować na niewielkiej ilości oliwy, ma być lekko twardy, ale nie surowy. Jarmuż przełożyć na deskę do krojenia, drobno posiekać, odsączyć na sitku lub wycisnąć w rękach. Odłożyć. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną od wewnątrz, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st C, piec od 30 min do godziny, w zależności od wielkości buraków

moj przepis na
Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 72

masła lub smalcu lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych na cieniutkie plastry buraków 400 g surowego lub rozmrożonego jarmużu Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól(...)patelni/woku/rondlu, zblanszować na niewielkiej ilości oliwy, ma być lekko twardy, ale nie surowy. Jarmuż przełożyć na deskę do krojenia, drobno posiekać, odsączyć na sitku lub wycisnąć w rękach. Odłożyć. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną od wewnątrz, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st C, piec od 30 min do godziny, w zależności od wielkości buraków

moj przepis na
Kiszone buraki 95

Kiszone buraki W ostatnim czasie kiszenie powróciło do łask. Ludzie przypomnieli sobie o wspaniałym smaku kiszonek, oraz o ich właściwościach zdrowotnych. Dla mnie kiszone buraki są najlepsze, dlatego właśnie przepisem na nie, chce się z Wami podzielić. Najbardziej lubię wodę powstałą z kiszenia buraków i to właśnie dla niej, tak chętnie je robię. Często na śniadanie kręcę(...)sobie hummus, świeże, domowe podpłomyki, a do tego nalewam dużą szklankę soku z kiszonych buraków. Te smaki pasują do siebie niesamowicie dobrze. Kiszonych buraków nie pasteryzuję, bo nie trzeba. Po odcedzeniu i wsadzeniu do lodówki, proces fermentacji się zatrzymuje. Nie przechowuję zakwasu zbyt długo, pomimo, że się da, ponieważ wolę robić go na bieżąco. Tak według mnie smakuje

Blendman
Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 129

godziny, w zależności od wielkości buraków, małe pieczemy krótko, duże pieczemy dłużej. Po upieczeniu pozostawić buraki w folii, aby ostygły, następnie obrać ze skórki. Buraki pokroić w cienkie, 2 mm plastry. Przygotować sos beszamelowy. W rondlu z nieprzywieralnym dnem, rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawić z gazu, powoli wlewać mleko, cały(...)zagotowania, następnie gotować do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia dodać śmietanę, ostudzić dodać rozbełtane jajko, przyprawy, wymieszać. Na upieczonym spodzie ułożyć jarmuż, następnie wylać sos, ułożyć buraki. Posypać serem żółtym. Piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Pierwsze 20 min piec pod przykryciem, aby buraki się nie spiekły. Tartę wyjąć, podawać gorącą. Smacznego

moj przepis na
Buraczki na ciepło – do obiadu 342

Buraczki na ciepło – do obiadu Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraki możemy upiec w piekarniku lub ugotować jeśli wolimy, choć uważam, że pieczone są smaczniejsze.     Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych 1 łyżka masła 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 3 -4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz mielony, cukier     *** Buraki myjemy, osuszamy(...)piekarnika nagrzanego do 180’C *** *** Czas pieczenia zależy od wielkości buraków i wynosi od 45 – 60 minut. Najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać wykałaczką lub widelcem miękkość buraków. Następnie buraki wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia. Po tym czasie buraki obieramy *** *** Buraki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach lub blendujemy *** *** W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy

Blog z Apetytem
Sałatka z buraków, fasoli i sera feta 168

składniki z dodatkiem różnych warzyw i przypraw tworzą ciekawe kompozycje smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś przedstawiam przepis na sałatkę z fasoli Jaś, fety z dodatkiem pieczonych buraków.   Sałatka z buraków, fasoli i sera(...)feta: składniki 2 małe lub 1 duży burak upieczony w piekarniku szklanka świeżej fasoli Jaś lub pół szklanki suchej fasoli 2 małe ogórki kiszone pół jabłka ser feta lub twaróg kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej tłoczony na zimno np. lniany sól i pieprz do smaku Buraki dokładnie myjemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową

Korniszonki

Proponowane wyszukiwania