buraki - 9521 przepisów (strona:13/635)

Zakwas z buraków na wigilijny barszcz 181

Poznaj mój sprawdzony przepis na zakwas z czerwonych buraków. Możesz go wykorzystać przede wszystkim na wigilijny barszcz oraz pić na co dzień. Oprócz tego, że zakwas z buraków znacznie wzbogaca smak wigilijnego barszczu, ma dużo innych właściwości głównie zdrowotnych. Warto go robić ponieważ jego picie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Składniki na buraczany zakwas 1 kg buraków(...)jest szczególnie zalecane po kuracji antybiotykami, gdyż dostarcza nam dobrej flory bakteryjnej zniszczonej wskutek działania leków. Oczywiście myślę, że te argumenty przekonają nas, że naprawdę warto spożywać zakwas z buraków. Najlepiej z pewnością zrobiony przez nas samych, tym bardziej, ze jego wykonanie jest banalnie proste, o czym przekonacie się poniżej. Zobacz jak zrobić barszcz czerwony krok po kroku. Zakwas

Ania gotuje
Prosta surówka z buraków kiszonych 209

Prosta surówka z buraków kiszonych to moja propozycja na zdrowy dodatek do obiadu czy kolacji. Często dostaję pytania o zakwas z buraków kiszonych jak go zrobić by wyszedł. Jeszcze częściej o to co zrobić z buraków , które zostaną po zakwasie. Dla mnie to sprawa oczywista – zjeść je – ja uwielbiam kiszonki. Kiszone buraki są bardzo(...)smaczne. Lubię je jeść tak po prostu – chrupać jako przekąskę, kroić w kawałki i podawać do obiadu. Kiedy robię zakwas nie odlewam go od buraków kiedy się zakisi, ale całe słoiki wstawiam do lodówki, dzięki czemu takie buraczki mogą sobie spokojnie stać w soku. Sałatki to równie pyszny sposób na kiszone buraki. Ta, którą zaprezentuje poniżej jest

Dorota Smakuje
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 155

emulsji. Sos vinegrette - wskazówki: ! Najlepiej użyć musztardy ostrej w smaku - np. rosyjskiej. ! Gotowy sos możesz przechowywać w lodówce do kilku dni. Pieczone buraki w zalewie z rozmarynem Pieczone buraki w zalewie z rozmarynem - przepis: Składniki: buraki - 1 kg woda - 1/2 szklanki olej rzepakowy - 1/4 szklanki miód - 2 łyżki sok z 1 cytryny sól morska - szczypta świeżo mielony(...)pieprz suszony rozmaryn 1-2 łyżeczki Pieczone buraki - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż folią aluminiową. Buraki obierz i pokrój w paski o grubości ok 1,5 cm. Rozłóż buraki równomiernie na płasko. Przygotuj zalewę do pieczenia. Wymieszaj wodę, olej, sok cytrynowy i miód na jednolitą emulsję. Polej buraki. Posyp je równomiernie

Gary Bez dna
Barszcz ukraiński 224

wymieszamy z cukrem i będziemy go gotować na małej mocy palnika. Podgrzewając barszcz na drugi dzień, należy się starać, aby powtórnie się już nie zagotował, gdyż może zmienić kolor. Buraki są bardzo zdrowym warzywem, gdyż wzmacniają nasz układ krwionośny, a szczególnie zalecane są chorym na anemię i białaczkę. Uwielbiam buraki pod każdą postacią, a taki barszcz szczególnie, chociaż(...)robię. Jak jest u Was z burakami, lubicie, gotujecie, czy raczej unikacie? Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 5 - 6 średnich buraków 500 g żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki  pietruszka korzeń selera 4 średnie ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 200 g drobnej

Kuchcik gotuje
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 196

pomidorami. Filety z łososia kupuję zamrożone i bez rozmrażania piekę je w piekarniku. Składniki / na 4 porcje: 400 g kaszy orkiszowej - gotujemy całość, ale połowę zachowujemy do kaszotto z burakami na piątek 4 mrożone filety z łososia sól, pieprz oliwa 1 cebula 3 ząbki czosnku opakowanie 150 g szpinaku baby 350 g pomidorków koktajlowych opcjonalnie świeża bazylia do dekoracji(...)Przygotowanie: Kaszę orkiszową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Połowę schowaj do szczelnego pojemnika i zachowaj na piątek do kaszotto z burakami. Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, grzanie góra i dół. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż filety z łososia (bez rozmrażania), posyp solą i pieprzem i skrop po wierzchu oliwą. Wstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Pesto z pieczonych buraków 234

słoiczka i przechowywać w lodówce, aby sięgnąć po nie gdy zabraknie czasu albo pomysłu na obiad. Świetny dodatek również do wszelkich imprezowych przekąsek. Zróbcie też przy okazji chipsy z buraka – zdrową alternatywę na długie, zimowe wieczory przed telewizorem oraz boską ozdobę wielu dań. Składniki na pesto: 4-5 średnich buraków 1-2 czerwone papryki 1 limonka(...)pesto, obierz i posiekaj drobno czosnek, obierz paprykę. Paprykę ułóż na blaszce i papierze do pieczenia i włóż ją do piekarnika na około 0,5 godziny (dołóż ją do buraków). Po upieczeniu paprykę zawiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw razem z burakami do przestudzenia. Dwa buraki przeznaczone na chipsy obierz ze skóry i pokrój na cienkie

Garniec Magalie
BURACZKI MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ 879

możecie przygotować proporcjonalnie mniej lub więcej. Moje buraki były bardzo słodkie (bez żadnych dodatków), podane ilości ksylitolu były więc wystarczające, przed rozłożeniem do słoików warto spróbować (same buraki), czy mają dość słodyczy i ewentualnie dosmaczyć zalewę... U mnie wyszło na 5kg buraków - 1,5 porcji zalewy octowej.  Otrzymałam 8 słokiów 0,6l i 6 słoków mniejszych(...)zostawiam jeszcze na ok.20-30 minut. Następnie odlewam wodę, buraki przekładam do miski, a po kilku minutach obieram ze skóry. Ja zakładam rękawice jednorazowe, odcinam końcówki buraka i przyciskam dłońmi (buraki wyskakują same, muszą tylko być ciepłe i nie wysuszone, zimne obierają się zdecydowanie gorzej). Obrane buraki ścieram na tarce w plastry. W garnku zagotowuję wodę z liśćmi

Smaczne Zdrowe
Sałatka z pieczonych buraków z rukolą, pomarańczą i kozim serkiem 281

Ta sałatka to połączenie dwóch przepisów, które znalazłam w magazynach kulinarnych Kuchnia i Moje Gotowanie. Połączyłam je i wyszła mi naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam

Kulinarne Inspiracje
Wędzony łosoś na carpaccio z buraków 361

Sałatka idealna na lekka kolację Czytaj więcej »

Pasja tworzenia
Krem z buraków z chipsem szwarcwaldzkim 219

 Cały dzień kręcę się po kuchni i wymyślam, w co by tu ręce wsadzić. Mój mężczyzna wyjechał, a ja postanowiłam podczas jego nieobecności spędzić czas

W poszukiwaniu inspiracji
Mam kacze cycki... czyli Sałatka z kaczki, buraków i pomarańczy 230

W czwartkowe popołudnie napisałam do Małżona "mam kacze cycki!!!". Był to okrzyk radości ponieważ Małżon dwa dni szukał w sklepach i nie znalazł a ja chciałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa jarzynowa z burakiem 279

ognia. Ugotowaną zupę przyprawić solą, pieprzem, octem i wymieszać.  Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy. Buraka można zatrzeć na tarce o grubych oczkach zamiast kroić w kostkę. Do duszenia jarzyn (punkt 2 ) można dodać łyżeczkę masła, dla wydobycia głębszego smaku zupy. Zupę można zagęścić łyżką mąki. Należy(...)tłuszczu 30 lub 36 % lub śmietanką UHT (taką do kawy, tak nie powinna się zważyć). Z dodatku octu można zrezygonować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska