Tartaletki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 2-3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Nadzienie 1-2 buraki czerwone 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 op. sera feta 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Tartaletki(...)pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Nadzienie: Buraki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie aż będą miękkie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy
Kuchnia MagdaLenylokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa z oliwek(...)wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę przepłukać przez sitko pod bieżącą wodą i dodać do zupy razem z burakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulką przysmażoną z szczyptą cukru.Jeszcze chwilę gotujemy by zupa nabrała pięknej buraczanej czerwieni. Zupę można zabielić śmietanką i doprawić majerankiem lub posypać natką pietruszki. Smacznego
MarciochaKucharzywięc zdrowsza. Poza tym uważam, że są takie okazje, kiedy na stole powinno być jak najwięcej potraw przygotowanych w domu. Tak jest zawsze u mnie :) Składniki: 1 kg niewielkich czerwonych buraków , 3 średnie korzenie chrzanu , 3 kwaskowate jabłka , sok z cytryny , sól . Buraki dobrze wyszorować, ugotować w skórce do miękkości. Ugotowane zalać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać ze skóry
Codzienna kuchnia niecodziennaużyć warzywnych i będzie idealny na wigilię. odkąd gotuję ten barszcz to cała moja rodzina przerzuciła się na ten sposób musicie koniecznie spróbować SKŁADNIKI: 2,5-3 kg buraków czerwonych 100ml octu 10% 2 łyżki cukru 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula kilka rosołków w kostce vegeta sól pieprz majeranek czosnek kilka(...)dodajemy buraczki razem z sokiem który puściły ,wyciskamy czosnek,dodajemy majeranek i doprawiamy po swojemu do smaku i gotujemy jeszcze ok 1 godz, nie przykrywamy garnka jak już dodamy buraki,żeby nie stracił nasz barszcz koloru na końcu możemy dodać trochę koncentratu buraczanego jak ktoś lubi zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej do wieczora żeby buraczki porządnie puściły smak,potem ponownie zagotowujemy
Swojskie jedzonkoSkładniki: 1 kaczka dziwaczka bez podrobów 1 jabłko 1 pomarańcza tymianek,majeranek papryka słodka sos balsamiczny 2 gałązki rozmarynu ocet jabłkowy 50 g margaryny/oleju sól, pieprz 3-4 buraki czerwone 3-4 łyżki miodu Co z tą kaczką? Należy ją umyć i oczyścić. Podzielić na mniejsze kawałki. Osolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zasypać ziołami i oblać sosem balsamicznym(...)stopni lub wyższej. Pod koniec pieczenia odkrywamy i włączamy termoobieg lub jak ja to uczyniłam - wyjęłam kawałki mięsa na pokrywkę naczynia i tak dopiekłam z 20 minut. Karmelizowany burak: Buraki obrałam i pokroiłam w cienkie kawałki. Następnie ugotowałam do miękkości. Odcedzone i wrzuca się na patelnię, na której uprzednio podgrzewamy masło z miodem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu
Karczma Honoriettytaką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek, suszonego majeranku, suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, mielonej gałki muszkatołowej, całych ziaren kminku, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie
Wyprawy kulinarneinnego, ważne, że do świąt coraz bliżej! Powoli myślami zahaczam o wigilię, prezenty i już zastanawiam się, co mogłabym upichcić i co sprezentować najbliższym. :) Nie doceniamy naszych wspaniałych, polskich, czerwonych buraków, tak bardzo jak powinniśmy. Mają one niesamowite właściwości prozdrowotne, z których powinniśmy czerpać w jak największym stopniu. Dzięki obecności antocyjanów mają silne działanie antyrakowe, zapobiegając mutacji zdrowych komórek
Be Fit Be StrongRamsey i gdy tylko wrócę z poligonu, wracam też tutaj, by gościć o wiele częściej. ;) (dwie spore porcje) makaron spaghetti (w ilości nam odpowiadającej) 4 niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz
Kuchenna Kontrrewolucyakaloryczne - o ile nie są tłuste - więc i tutaj, porcja (bez jajka i jogurtu ok. 519g) to tylko 52kcal! Składniki na 4 porcje: - 2 pęczki botwiny - mały czerwony burak (ale również wystarczą te z botwinki) - łyżeczka oleju kokosowego - 1,5 litra wywaru lub bulionu - sól, cukier - sok z połowy cytryny *opcjonalnie: jogurt do zabielenia, jajko na dno każdego talerza
Be Fit Be Strongbardzo szybki sposób na warzywny dodatek do obiadu. Idealny szczególnie do mięsa z sosem, o słodko-kwaśnym smaku. Składniki na 2 osoby: 2 średniej wielkości czerwone buraki sól, cukier, ocet jabłkowy, olej/ oliwa Buraki kupuję ugotowane - można je dostać w większości marketów a na pewno można je kupić na targu. Idealne rozwiązanie na zabiegane dni. Kupione w markecie
Ze smakiem bez glutenumożna ją dodawać do sałatek warzywnych (np. do arabskiej tabbouleh) i owocowych oraz pikantnych lub słodkich verrine (wkrótce przepis) jest bardzo smacznym dodatkiem do zup w tym zupy z czerwonych buraków z imbirem ( tutaj przepis ), zupy ogórkowej i wielu innych może być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub suszonymi owocami mąka z quinoa może być
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajaja 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 100 g orzechów (pistacje, nerkowce, ziemne, etc.) 4 łyżki uprażonej cebuli 1 ostra papryczka 3 łyżki bułki tartej 4 marynowane czerwone buraki 150 g wielkopolskiego sera smażonego Składniki na sos ze świeżego ogórka: 1 świeży ogórek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 1 limonka 1 pęczek świeżej bazylii Składniki
WojnaNaSmaki.plWspomnień czar. Często korzystamy z przepisów z tego zeszytu. I często wykorzystujemy do zdjęć. Być może dla niektórych zbyt często, ale tyle sentymentu mamy... Składniki 1 kg czerwonych buraków 2 cebule 3 łyżki oleju cukier sól pieprz kwasek cytrynowy ( sok z cytryny ) Przygotowanie Buraki ugotowałem, obrałem , starłem na tarce. Cebule po obraniu pokroiłem w kostkę. Dodałem do startych
R'n'G Kitchenjarmużem i siemieniem lnianym 8. Koktajl mango pomarańcza jarmuż 9. Koktajl jogurtowy banan śliwka awokado siemię lniane 10. Koktajl grejpfrut banan kiwi szpinak 11. Koktajl gruszka pomarańcza czerwony burak chia 12. Koktajl pina colada 13. Koktajl ananas mango pomarańcza szpinak 14. Koktajl jogurtowy truskawka banan siemię lniane 15. Koktajl gerjpfrut pomarańcza marchew banan 16. Koktajl kiwi gruszka banan
Kolorowa kuchnia ElkiW pochmurne i ciemne dni trzeb nam dodatkowej dawki zarówno koloru jak i witamin. Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych idealnie się sprawdzi na poprawę zdrowia
sierotka maRysia w kuchni