burak czerwony - 1234 przepisów (strona:21/83)

Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 183

Na początku roku wypiekałam chleb z burakiem . Wtedy buraka tarłam przed dodaniem do ciasta, co dało marmurkowy efekt po upieczeniu. Postanowiłam zobaczyć, jaki będzie chleb upieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami 186

ostrym nożem wykrawam miąższ spomiędzy błonek; można to zobaczyć na zdjęciu podczas przygotowań wytrawnej sałatki owocowej z mango ; wycinam tam cząstki czerwonego grejpfruta). Przełożyć cząstki pomarańczy do salaterki i wycisnąć do niej sok z resztek owocu. Upieczone buraki pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć do pomarańczy i dodać miód (jeśli jest skrystalizowany, jak to bywa o tej porze roku, to właśnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 247

ochota na barszcz, a nie mamy zakwasu? Oto przepis na szybki aromatyczny barszcz czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta

MarcinChef
Indyjska zupa z czerwonych buraków i pomidorów 187

pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych  :) Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby 2 średniej wielkości buraki  3 średniej wielkości pomidory (lub pomidory z puszki) 1-2 nieduże marchewki 1 duża czerwona cebula (w Indiach czerwona cebula jest znacznie tańsza niż biała) 700 - 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2-3 ząbki czosnku, posiekane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zakwas z buraków 168

Zakwas z buraków to najcudowniejsza rzecz pod słońcem. Nie wyobrażam sobie bez niego zwykłego, czerwonego barszczu, ani barszczu ukraińskiego. Przyrządza się go bardzo prosto - poza burakami i czosnkiem potrzebny jest w zasadzie tylko czas. Jeśli robicie barszcz gotując po prostu buraki,choć raz spróbujcie zrobić go na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Gwarantuję, że już zawsze będziecie przyrządzać go w ten sposób

W SMAK
Buraczki z papryką na zimę według mojej mamy 182

mamy. Tym razem w słoikach zamkniemy paprykę z buraczkami oraz cebulą. W zimie będzie jak znalazł. Takie dodatki do obiadu to ja lubię.     Składniki : * 5kg buraków * 10 czerwonych papryk * kilogram cebuli * szklanka oleju * pół szklanki octu * sól Przygotowanie : Buraki obgotować do 45 minut i zostawić do całkowitego wystygnięcia w wodzie w której się gotowały pod przykryciem. Chociaż się

Magiczne Życie Marty
Zupa z czerwonej cebuli. 200

zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja do wymyślenia zupy cebulowej(...)jednak głosuję na grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle

zadanie-gotowanie
BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW 257

  Barszcz z pieczonych buraków ma nieziemski kolor i smak. Pieczenie nadaje burakom głębi i wyrazistości. Wspaniały smak jesieni kojarzący się z ostatnimi ogniskami i snującym

Mam To Na Widelcu
Barszcz czerwony- najlepszy 212

Dzisiaj zapraszam na barszcz czerwony. Zachwalać go zbytnio nie trzeba bo każdy z nas chociaż raz w  swoim życiu zapewne go jadł. Barszcz jest bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niezwykle zdrowy. Polecam bardzo;) Składniki: 3 litry bulionu warzywno- mięsno-grzybowego    4 ząbki czosnku 1 kg buraków 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru

Krakowskie smaki Ani
Gulasz buraczany 230

Uwielbiam mięsko i gulasz jest jednym z moich ulubionych dań. Dziś zachciało mi się go w czerwonej wersji z pomidorami malinowymi i burakiem. I love it! Gulasz buraczany Drukuj przepis Składniki 0,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 3-4 nieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy(...)gyros rozmaryn listonic_name = "Gulasz buraczany (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 3-4 nieduże marchewki 3 nieduże buraki 3 pomidorki malinowe parę łyżek czerwonej soczewicy sól pieprz 2 liście laurowe ziele angielskie troszkę przyprawy gyros rozmaryn " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Posypać solą, pieprzem i mąką

CoolinarniePL
Buraczki z chrzanem (ćwikła) do obiadu 220

Tym razem w przepisie nie podaję ilości składników. Gotujemy tyle buraków, na ile mamy ochotę, a potem doprawiamy do smaku wedle własnego gustu. W klasycznym przepisie

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z buraków i papryki 155

Składniki: 4 buraki 2 czerwone papryki 1 cebula około 3 łyżek octu jabłkowego łyżeczka cukru sól, pieprz olej roślinny Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w małą kostkę a paprykę kroimy w małe paski. Następnie przesmażamy je na patelni dodając odrobinę oleju. Warzywa powinny się zeszklić. Buraki po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach

Qchnia po prostu
Carpaccio z buraków 184

Smaczna, zdrowa i prosta sałatka z buraków. Post Carpaccio z buraków pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .

Pancook
Tatar z łososia na pieczonych buraczkach, podawany z sosem jogurtowo-malinowym 196

pojawia się na stole. Propozycja tatara to przede wszystkim pomysł na imprezową przekąskę, która jest bardzo podzielna, smaczna i jednocześnie sycąca. Spróbujcie :) Składniki: 150 g wędzonego łososia duży burak duża czerwona cebula oliwa pieprz 200ml jogurtu naturalnego łyżka mrożonych malin cukier do smaku  Do podania: rukola + cytryna Przygotowanie:   Buraka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plastry

ChilliJemy
Buraczki z papryką 164

Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków  3 czerwone papryki  3 cebule szklanka wody  3 łyżki octu  2 łyżki cukru 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach

prawdziwe jedzenie