burak czerwony - 1234 przepisów (strona:11/83)

Pieczone buraki - dodatek do koktajli, obiadu, sałatek jak i ciast 196

problemów można wbić widelec, to buraki są idealnie upieczone. Gotowe buraki ostudzić i obrać ze skórki. Do tych przepisów możecie wykorzystać pieczone buraki: 1. Sałatka z mieszanką sałat, pieczony burakami, czerwoną cebulką i gotowanymi jajkami. Całość posypana ziarnami słonecznika i polana sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej   (przepis  TUTAJ ) 2. Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową

Ugotować
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 237

minut.  Terrina z dodatkiem buraka z sera bryndza z sosem balsamicznym - poczęstunek od szefa kuchni. Polędwica z sandacza serwowana z ragout z krewetek oraz sałatką z biało-czerwonego buraka i tabule pietruszkowo-miętową ( Wiosenne Menu - 32 zł) Rolada z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem (Wiosenne Menu

Plate of Joy
Zakwas buraczany 184

Zakwas buraczany, który zrobimy sami, będzie doskonałą alternatywą dla gotowych konserwowanych barszczyków. Jeszcze zdążymy, chociaż już ostatni dzwonek. SKŁADNIKI 1 kg buraków czerwonych 1 litr wody przegotowanej gorącej 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego płaska łyżka cukru kromka chleba razowego WYKONANIE Buraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka śledziowa z czerwonym buraczkiem 339

Pyszna śledziowa sałatka z dodatkiem czerwonego buraka. Buraczek fajnie komponuje się z innymi składnikami i nadaje sałatce fajny kolor. Sałatka idealna świąteczny stół. składniki: 4 nieduże ugotowane lub upieczone buraczki czerwone 7 płatów śledziowych 5 dużych kiszonych ogórków 4 duże kwaskowe jabłka 1 cebula majonez ok 8-10 łyżek, użyłam Kieleckiego omega-3 Filety śledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć

Monia miesza i gotuje
Kaszotto z burakiem, gruszką i wędzoną makrelą 229

ugotowana z gruszkami i burakami, podana z kawałkami wędzonej makreli i wędzonym twarogiem. To jest to! Do przygotowania dania użyłem: 400 gram kaszy pęczak, 1 dużej gruszki, 2 średnich czerwonych buraków, 1 cebuli, 1 wędzonej makreli, 1 puszki pomidorów, 1 litra bulionu drobiowego, 50 gram masła, 50 gram wędzonego twarogu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Wyprawy kulinarne
Buraczki z papryką 174

buraczki z 10 kg.                                          Buraczki z papryką Składnki : buraki czerwone -5 kg papryka -1,5 kg cebula -750 g ocet -0,5 szkl cukier -0,5 szkl olej -0,5 szkl sól Sposób przygotowania  Buraki opłukać, włożyć

Kuchnia Danusi
Barszcz na zakwasie 235

zakwasu z buraków 2 litry bulionu warzywnego kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki łyżka majeranku   Składniki na zakwas litr przegotowanej i wystudzonej wody łyżka soli pół kilo czerwonych buraków obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 4 ząbki czosnku obranych i pokrojonych na pół 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego   Jak zrobić zakwas z buraków? Rozpuszczamy sól

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z pieczonych buraków 196

przytulny i elegancki. Jednak to w niczym nie przeszkadza. Uważam, że były to niezwykle mile spędzone dwie godziny. Na pewno jeszcze tam zagościmy.  Składniki: - około 1kg średniej wielkości buraków - czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka tymianku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - 1 litr wywaru jarzynowego  Sposób przygotowania: Buraki myjemy

Pan i Pani Smith w kuchni
PRZETWORY: Buraczki marynowane w zalewie z octu winnego 173

rozwój raka. Burak oczyszcza krew i pomaga leczyć anemię oraz jest cudownym lekiem na wątrobę. Wyczytałam na stronie piecsmakow.com.pl, że stan wątroby i dróg żółciowych ma wpływ na psychikę. Czerwone buraki chłodzą wątrobę (która ma tendencję do przegrzewania się) i usprawniają przepływ żółci, a tym samym uspokajają i leczą nerwowość. Osoby z "przegrzaną" wątrobą wpadają w złość z siłą nieadekwatną

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony 198

możemy również zastosowac do barszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki  przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera 1 łyżka soli niejodowanej 1 łyżka cukru 1 cebula  6-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 2 litry

W kuchennym oknie Ewy
Zakwas na barszcz 160

smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej a smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE: Surowe buraki

Pyry na Gaz
Barszczyk czerwony 213

Składniki: 1,5 l zakwasu 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 pora 1 cebula 5-6 suszonych, namoczonych  grzybów 5-6 namoczonych śliwek suszonych 3-4 średnie buraki czerwone 2-3 ząbki czosnku 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 kulek pieprzu 2-3 liście laurowe sok z 1 cytryny cukier sól pieprz Wykonanie: W garnuszku nastawiam(...)litra wody dodając do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję do wody. W razie konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru. Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek Około

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków 165

Bardzo prosta, dwuskładnikowa sałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę

To co kocham
zupa z pieczonych buraków i jabłka 157

taką zupą z pewnością lepiej zniesiemy jej chłody i słoty.  składniki dla czterech osób 1,5 litra bulionu drobiowego, lub  warzywnego 5  czerwonych buraków średniej  wielkości 1 jabłko ( najlepiej odmiany szara reneta) niewielki korzeń chrzanu 1/2 cytryny                     4 łyżki śmietany 30 % sól, pieprz koperek sposób

Miód i pieprz
Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola 188

orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę. Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach). Składniki: niewielka ilość mieszanki różnych sałat 1 średni burak czerwony (ugotowany lub upieczony) ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy (lub 3 łyżki kukurydzy z puszki) 75 g wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki 50 g sera gorgonzola – pokrojonego(...)kostkę 2 łyżki orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi orzechami) Dressing – vinegrette z orzechami włoskimi*: 8 połówek orzechów włoskich (lub garść :)) 2 łyżki octu z białego lub czerwonego wina 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno oleju z orzechów włoskich (lub innego o neutralnym smaku) sól i świeżo mielony czarny pieprz Orzechy utrzeć w moździerzu na gładką

Trzeci talerz