buraczki - 4888 przepisów (strona:188/326)

Cielęcina w sosie kurkowym 179

praktycznie do wszystkiego. Ostatnią porcję postanowiłam przeznaczyć na gulasz. Wyszło wybornie. W międzyczasie udało się zrobić śląskie kluseczki, które już Wam pokazywałam – razem smakują idealnie. Brakowało mi tylko buraczków. Cielęcina bardzo rzadko gości na stołach, dlatego jak już ją podajemy, warto przygotować z niej coś wyjątkowego. Cielęcina w sosie kurkowym: ok. 800-1000 g udźca lub łopatki cielęcej

Poezja smaku
PLACUSZKI WARZYWNE 147

mięsa.Co prawda nie było ono do tej pory głównym składnikiem moich posiłków ale nie oszukujmy się było prostsze w przygotowaniu.Człowiek kupił pół kg mielonego do tego buraczki,ziemniaki i obiad gotowy.Teraz jest trochę trudniej,jak zbilansować dietę żeby w niej niczego nie zabrakło. Ciągle się doszkalam, czasami idę na skróty i smażę po prostu placki, które dzisiaj

pieprzny smaczek
Domowy hummus z ciecierzycy – jak przygotować i jeść hummus 121

pasta! Czasami wystarczy hummus i świeże warzywa korzeniowe do nabierania. Taka przekąska na telewizyjny wieczór jest przesmaczna i lekka. Oczywiście hummus można wzbogacić o dodatkowe warzywa. Przyrządzam hummus z buraczkami . Bardzo lubię humus z dodatkiem awokado . Zazwyczaj miksuję hummus z gotowym tahini . Czasami jednak prażę nasiona sezamu i miksuję do uzyskania oleistej masy. To właśnie jest tahini. Wydaje

codojedzenia
Wieprzowina po myśliwsku 162

szynki. Musicie tylko pamiętać, aby całość dusić na tyle długo, aby każdy rodzaj mięsa był miękki. Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków. [embed]https://youtu.be/OBT6nzYk-hU[/embed] Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku: 250 g karkówki 250 g schabu bez kości 2 cebule 2 niezbyt duże ogórki kiszone

e-PrzepisyKulinarne
Kiszone buraki czerwone 132

potem pozostaje cieszyć się zarówno zdrowym sokiem buraczanym, jak i samymi burakami świetnie pasującymi do obiadu czy na imprezową zakąskę. Polecam dla zdrowia i pysznego smaku! Składniki: 1 kg buraczków czerwonych 1/4 jabłka 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 3 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ulubione świeże zioła po kilka gałązek

Lamarida.pl
Chłodnik litewski bez nabiału 200

rzodkiewek puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku łyżeczka octu winnego 2,5 łyżki soku z cytryny Botwinę dokładnie myjemy i kroimy. Buraczki i łodygi wrzucamy do wywaru warzywnego i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy posiekane liście botwiny oraz ocet winny i gotujemy razem jeszcze przez 5 minut. Wywar odstawiamy do ostudzenia

Dieta bez mleka
Restauracja Cyrano de Bergerac 145

danie jest niezwykle interesujące w smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda na małe to tylko pozory, ponieważ talerze są bardzo duże. Porcje są naprawdę sycące

Karola gotuje
Gulasz cielęcy w białym sosie koperkowym 182

koperek śmietanę wymieszaj z mąką na gładką masę, zahartuj sosem z garnka i dodaj do mięsa, wymieszaj i gotowe! podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie w kaszą pęczak i buraczkami z chrzanem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
CHŁODNIK LITEWSKI 127

łyżeczka octu jabłkowego jaja ugotowane na twardo  Buraki i marchewkę umyć, obrać posiekać w drobne paseczki, łodyżki i liście także drobno posiekać. Wywar zagotować, dodać paseczki z buraczków, łodyżki, korzeń pietruszki oraz marchewkę, gotować 15 minut. Dodać liście oraz posiekaną natkę pietruszki, gotować 5 minut. Całość ostudzić. Do wywaru dodać kefir oraz śmietankę, dokładnie wymieszać do powstania jednolitej

Słodki Zakątek
Kotlety mielone z boczniakami 208

koniec dodać śmietanę i całość doprawić solą oraz pieprzem. Na talerze wyłożyć sos boczniakowy i na nim ułożyć usmażone kotlety mielone. Takie mięso najlepiej smakuje podane z ziemniakami i buraczkami.  Od lewej strony: boczniaki przed i po usmażeniu (jako farsz do mięsa mielonego lub jako baza do sosu grzybowego) Od lewej strony: mięso mielone przed i po wymieszaniu

Ugotować
Mus z jabłek do słoiczków 123

Kiedy dostałam kolejny kosz z jabłkami do przerobienia, szybko zabrałam się do pracy. No bo przecież inne przetwory czekają w kolejce do zrobienia. Ogórki, pomidory, buraczki, sałatki... Przyszła pora na zrobienie musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa...  Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6   łyżek

Kuchnia u Krysi
Sałatka z cukinii i buraków do słoików 100

Wielbiciele buraków i cukinii będą zachwyceni. Składniki 1 kg buraczków 1 kg cukinii 200 g cebuli 3/4 szklanki octu pół szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki soli czarny pieprz do smaku Przygotowanie Buraki dokładnie umyłem, każdy owinąłem folią aluminiową. Upiekłem w piekarniku w temperaturze 130 stopni C przez półtorej godziny. Upieczone i przestudzone buraki obrałem, starłem na tarce

R'n'G Kitchen
Zdrowe chipsy - z batata, marchewki, buraka, miks warzywny :) 206

Zatem można podejrzewać, że jednak większa ilość oleju robi swoje. W końcu mamy tutaj też dodatek soli, co bardzo mi odpowiada i smak jest zdecydowanie na plus, bo słodkie buraczki dobrze komponują się ze stonowaną słonością, która jest tu obecna. Podsumowuję jest bardzo dobrze, bardzo mi smakowały.  Wartość odżywcza  (na 100 g produktu): energia: 512 kcal białko

Zdrowie na języku :P
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 118

Moja mama nigdy nie robiła domowych przetworów i konfitur. Ze względu na pracę nigdy nie miała na to czasu i wszystkie dżemy, ogórki, buraczki i inne domowe przysmaki zwykle dostawaliśmy od cioci albo wcześniej babci. W tym roku to się zmieniło! Moja mama robi dżemy, kisi ogórki, robi sałatki z warzyw na zimę, a nawet soki! Spiżarnia już jest

Ostra na Słodko
Jajka w sosie chrzanowym 162

Jajka kroimy na pół i przekładamy do sosu. Na koniec dodajemy gęstą śmietankę, możemy dodać posiekany koperek i już nie gotujemy. Podajemy np. z podsmażonymi ziemniakami, możemy podać z buraczkami, surówką, marchewką czy też innym dodatkiem. Smacznego! The post Jajka w sosie chrzanowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię