buraczki - 4888 przepisów (strona:186/326)

Wigilia Świętego Mikołaja 131

brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem i rodzynkami oraz wątróbkową, a czasami inne lokalne. Również nieodzownym daniem jest sałatka " rossoli " przypominająca polską sałatkę jarzynową, ale z dodatkiem gotowanych buraczków oraz śmietany, zamiast majonezu. Wszystkie warzywa pokrojone w grubą kostkę układane są wówczas na półmisku w rządkach, a śmietana towarzyszy im obok w osobnym naczyniu. W zależności od regionu

Cztery Fajery
KOTLETY Z BOTWINKI I KURCZAKA 154

trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Cebulę i ząbki czosnku obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie

Kuchnia MagdaLeny
Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym 119

wyśmienite danie na rodzinny obiad. Mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pieczarkowym zapiekane z serem żółtym zasmakują nawet największym niejadkom. Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką, ja zaserwowałam buraczki z cebulką. [embed]https://youtu.be/Bx9ga-8zUKE[/embed]   Składniki na klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym (4 porcje): Klopsy: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego czerstwa kajzerka pół szklanki mleka 2 ząbki

e-PrzepisyKulinarne
Przepis na zdrowy sok z ciemnych winogron. 180

dodawać do tradycyjnej czarnej herbaty, herbat owocowych oraz ziołowych. Możemy go także pić rozcieńczony przegotowaną letnią wodą. Można go też dodawać zamiast cukru do surówek z kiszonej kapusty i buraczków zasmażanych. Doskonale nadaję się także do barwienia domowych kisieli, możemy nim polać przygotowany na talerzykach budyń ( gdy budyń trochę wystygnie ).      S ok z ciemnych winogron zawiera

Przepisy i porady kulinarne
Cielęcina w sosie kurkowym 194

praktycznie do wszystkiego. Ostatnią porcję postanowiłam przeznaczyć na gulasz. Wyszło wybornie. W międzyczasie udało się zrobić śląskie kluseczki, które już Wam pokazywałam – razem smakują idealnie. Brakowało mi tylko buraczków. Cielęcina bardzo rzadko gości na stołach, dlatego jak już ją podajemy, warto przygotować z niej coś wyjątkowego. Cielęcina w sosie kurkowym: ok. 800-1000 g udźca lub łopatki cielęcej

Poezja smaku
PLACUSZKI WARZYWNE 162

mięsa.Co prawda nie było ono do tej pory głównym składnikiem moich posiłków ale nie oszukujmy się było prostsze w przygotowaniu.Człowiek kupił pół kg mielonego do tego buraczki,ziemniaki i obiad gotowy.Teraz jest trochę trudniej,jak zbilansować dietę żeby w niej niczego nie zabrakło. Ciągle się doszkalam, czasami idę na skróty i smażę po prostu placki, które dzisiaj

pieprzny smaczek
Domowy hummus z ciecierzycy – jak przygotować i jeść hummus 141

pasta! Czasami wystarczy hummus i świeże warzywa korzeniowe do nabierania. Taka przekąska na telewizyjny wieczór jest przesmaczna i lekka. Oczywiście hummus można wzbogacić o dodatkowe warzywa. Przyrządzam hummus z buraczkami . Bardzo lubię humus z dodatkiem awokado . Zazwyczaj miksuję hummus z gotowym tahini . Czasami jednak prażę nasiona sezamu i miksuję do uzyskania oleistej masy. To właśnie jest tahini. Wydaje

codojedzenia
Wieprzowina po myśliwsku 178

szynki. Musicie tylko pamiętać, aby całość dusić na tyle długo, aby każdy rodzaj mięsa był miękki. Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków. [embed]https://youtu.be/OBT6nzYk-hU[/embed] Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku: 250 g karkówki 250 g schabu bez kości 2 cebule 2 niezbyt duże ogórki kiszone

e-PrzepisyKulinarne
Kiszone buraki czerwone 146

potem pozostaje cieszyć się zarówno zdrowym sokiem buraczanym, jak i samymi burakami świetnie pasującymi do obiadu czy na imprezową zakąskę. Polecam dla zdrowia i pysznego smaku! Składniki: 1 kg buraczków czerwonych 1/4 jabłka 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 3 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ulubione świeże zioła po kilka gałązek

Lamarida.pl
Chłodnik litewski bez nabiału 237

rzodkiewek puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku łyżeczka octu winnego 2,5 łyżki soku z cytryny Botwinę dokładnie myjemy i kroimy. Buraczki i łodygi wrzucamy do wywaru warzywnego i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy posiekane liście botwiny oraz ocet winny i gotujemy razem jeszcze przez 5 minut. Wywar odstawiamy do ostudzenia

Dieta bez mleka
Restauracja Cyrano de Bergerac 158

danie jest niezwykle interesujące w smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda na małe to tylko pozory, ponieważ talerze są bardzo duże. Porcje są naprawdę sycące

Karola gotuje
Gulasz cielęcy w białym sosie koperkowym 209

koperek śmietanę wymieszaj z mąką na gładką masę, zahartuj sosem z garnka i dodaj do mięsa, wymieszaj i gotowe! podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie w kaszą pęczak i buraczkami z chrzanem Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
CHŁODNIK LITEWSKI 141

łyżeczka octu jabłkowego jaja ugotowane na twardo  Buraki i marchewkę umyć, obrać posiekać w drobne paseczki, łodyżki i liście także drobno posiekać. Wywar zagotować, dodać paseczki z buraczków, łodyżki, korzeń pietruszki oraz marchewkę, gotować 15 minut. Dodać liście oraz posiekaną natkę pietruszki, gotować 5 minut. Całość ostudzić. Do wywaru dodać kefir oraz śmietankę, dokładnie wymieszać do powstania jednolitej

Słodki Zakątek
Kotlety mielone z boczniakami 226

koniec dodać śmietanę i całość doprawić solą oraz pieprzem. Na talerze wyłożyć sos boczniakowy i na nim ułożyć usmażone kotlety mielone. Takie mięso najlepiej smakuje podane z ziemniakami i buraczkami.  Od lewej strony: boczniaki przed i po usmażeniu (jako farsz do mięsa mielonego lub jako baza do sosu grzybowego) Od lewej strony: mięso mielone przed i po wymieszaniu

Ugotować
Mus z jabłek do słoiczków 136

Kiedy dostałam kolejny kosz z jabłkami do przerobienia, szybko zabrałam się do pracy. No bo przecież inne przetwory czekają w kolejce do zrobienia. Ogórki, pomidory, buraczki, sałatki... Przyszła pora na zrobienie musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa...  Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6   łyżek

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania