buraczki - 4888 przepisów (strona:189/326)

Zupa botwinka z kurczakiem 159

marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj bulion, posiekany ząbek czosnku i gotuj na wolnym ogniu. Botwinkę dokładnie umyj, obierz, pokrój w mniejsze kawałki. Młode buraczki przełóż do garnka, zaś liście na razie pozostaw. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i przełóż do garnka (ok. 10 minut po wstawieniu zupy na gaz). Gdy ziemniaki

365 dni dookoła kuchni
Letnia zupa z fasolką szparagową i czerwonym buraczkiem 139

ojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek(...)Umytą fasolkę pokroić w małe kawałki, cebulę w kostkę Do wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem Już na talerzu posypać zupę natką, koperkiem, można dołożyć

Proste Potrawy
Oczyszczający koktajl z buraka i gruszki 220

swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych i powinny być stosowane w profilaktyce nowotworów. Są bardzo pomocne w wyregulowaniu przemiany materii. Osoby spożywające dużo produktów zakwaszających organizm powinny równoważyć dietę zasadotwórczymi buraczkami. Ponadto burak jest niskokaloryczny zatem można go spożywać bez obaw o wagę. Gruszka – owoc wspomagający pracę tarczycy i mózgu Gruszki, to jedne z nielicznych owoców, które zawierają

Book of spells
Sałatka warzywna na ciepło z botwinką ,pomidorem i koperkiem 117

umyj i poszarp na kawałki, wyłóż na półmisek. Na sałatę wyłóż pieczone warzywa. Są aromatyczne i pięknie pachną. Dodaj liści z botwinki i pokrojone w cieniutkie plasterki surowe, młode buraczki. Posyp koperkiem, bazylią i skrop oliwą z oliwek. Dodaj pomidory. Dosmacz solą jak trzeba, posyp sezamem. I gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z wędzonym łososiem 194

groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie

nietylkopasta.pl
poke bowl – hawajskie przysmaki ( z kurczakiem) 417

sosu sojowego lub coocnut aminos ⅓ szklanki miodu 2 łyżki oleju sezamowego 3 ząbki czosnku (wyciśnięte) 2 łyżki tapioki 1 cm drobno pokrojonego imbiru sezam do posypania Dodatki: sałata awokado buraczki kiszone pomidorki szczypiorek botwinka cebula sezam Przygotowanie: Gotujemy ryż. Mieszamy kurczaka z jajkiem i tapioką. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kurczaka wraz z sosem sojowym i smażymy około

PaleoLife
Łopatka w sosie musztardowym 151

mąkę z wodą i zagęścić sos. Chwilę pogotować i ewentualnie doprawić sola i pieprzem. Podawać na ciepło. U nas z orkiszem, makaronem vermicelli i suszonymi pomidorami oraz surówką z buraczków

Simply Food
Dorsz pieczony w folii 115

skropić delikatnie olejem rzepakowym, obficie posypać posiekanym koperkiem. Zawinąć szczelnie folią i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 20-25 minut. Podawać z ziemniakami z wody i buraczkami lub dowolną surówką

Kulinarne przemyslenia
Surówka z buraków z papryką i porem 162

Wczoraj jako dodatek do obiadu zagościły u mnie gotowane burki z papryką i porem - ciekawa i prosta alternatywa dla buraczków z chrzanem. Składniki: 4 średniej wielkości buraki papryka konserwowa por cebula sól, pieprz odrobina oleju Buraki myjemy, gotujemy, obieramy, ścieramy na grubych oczkach.  Pora kroimy w plasterki, mieszamy z solą i odstawiamy

Nie do chrzanu!
Sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem 183

buraka w cienkie plasterki, około 6-8 mm.Połóż plasterki buraka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Altermnatywa: upiecz wcześniej całe buraczki do miękkości przez ok 1h, wystudź, obierz i pokrój w plasterki. W tym czasie ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek drobno posiekaj, cebulkę pokrój w małą kostkę

nietylkopasta.pl
Zupa Botwinka 97

małej mocy palnika do gotowania. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do gotujących się warzyw. Gotować do średniej miękkości. Botwinkę oczyścić, opłukać, osuszyć. Buraczki pokroić w małą kosteczkę, liście i łodyżki posiekać. Tak przygotowaną botwinkę włożyć do garnka z warzywami. Całość gotować do miękkości dodając bulion według potrzeby. Doprawić do smaku solą. Pod koniec

WSZYSTKO SMACZNE
Gazpacho czyli hiszpański chłodnik 122

upały najlepsze są zimne zupy czyli chłodniki, które uwielbiam. Tym razem zamiast chłodnika na buraczkach czy botwince zrobiłam chłodnik hiszpański, chyba ich najsłynniejszą zupę czyli gazpacho. Z połączenia pomidorów, ogórka, wody i przypraw powstaje pyszna, orzeźwiająca zupa. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Skrzydełka z kurczaka w miodzie 114

pomysłów  na obiad z chrupiącymi skrzydełkami kurczaka: skrzydełka kurczaka w miodzie, frytki i sałatka z pomidorkami i fetą skrzydełka z kurczaka w miodzie, młode ziemniaczki z koperkiem i buraczki zasmażane skrzydełka z kurczaka w miodzie, puree ziemniaczane i pomidory deserowe skrzydełka kurczaka w miodzie i sałatka z ogórków Smacznego :) Skrzydełka z kurczaka w miodzie fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
ZUPA BOTWINKA 127

myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodajemy do garnka z mięsem i całość gotujemy około 15 min. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Botwinkę razem z czosnkiem wrzucamy do garnka

Kuchnia MagdaLeny
Jedzonko do pracy #61 147

Jogurt jagodowy i truskawki Lunch: Miska rozmaitosci: Pierś z kurczaka pieczona w przyprawie jerk, podana na ryżu z różnymi dodatkami, to co miałam pod ręką (pomidorki, rzodkiewki, ogórek kiszony, buraczki, papryka). Jednym słowem danie idealne na czyszczenie  lodówki ;)  Smacznego

Codzienne Gotowanie