gram koktajlowych żółtych i 4 pomidory malinowe dość duże) litr bulionu (od bidy może być z kostki) lub wody nać pietruszki 300 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki bułki tartej jedno jajko sól pieprz 100 gram ryżu dwie łyżki oliwy opcjonalnie łyżka cukru Umytą i obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część(...)wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko porządnie i robimy niewielkie klopsiki, smażymy je na dwóch łyżkach oliwy po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Wracamy
Mango PapajaJestem pewna- że smak tego obiadu pozostanie z Wami na długo, I często będzie gościł na Waszych stołach :) Polecam :Zaczynamy: Składniki:600-800 gr mielonego1 cebula1 jajko2 łyżki bułki tartej2 łyżki natki pietruszkipo około 1/3 łyżeczki papryki, pieprzu, papryki chili, sól, czosnekolej do smażenia Wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy małe kulki. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu smażymy
Smaki Edytygorący, letni dzień. Placuszki z quinoa składniki na 10 placuszków 80 g quinoa 50 g tartego parmezanu 60 g serka naturalnego typu Philadelphia 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz szczypior z 1 dymki wykonanie: Komosę przed ugotowaniem należy dokładnie spłukać ciepłą wodą, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Wkładamy ją do zimnej wody, której powinno być(...)czasu aż stanie się szklista. Wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze przez 10 minut we wodzie by napęczniała. Odcedzamy. Do ugotowanej komosy dodajemy jajko, starty parmezan, serek Philadelphia oraz bułkę tartą i posiekany szczypior. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie smażymy małe placuszki na oleju, ja nakładałam je łyżką prosto na patelnię. Smażymy
Przysmaki Karolkiwarty przygotowania i nakładu czasu. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych sól morska pieprz majeranek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zielonego pieprzu Cebulę(...)drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oleju, studzimy. Mielimy mięso , dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, płatki kukurydziane, podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 14 sztuk. Klopsiki obtaczamy dokładnie w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony, Dodajemy do podsmażonych klopsików sos lutenica, ajwar, rozkruszone ziele angielskie, rozgniecione ziele
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdże, cukier, sól i olej. Całość przelewamy do mąki i dokładnie mieszamy (nie przejmujemy się konsystencją). Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30 x 11 wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Wierzch posypać ziarnami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180°C stopni. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast z keksówek (żeby chlebek się
Delicious Titbitsciepło lub na zimno. Nam bardzo smakowały i na pewno jeszcze u nas zagoszczą. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków żółtego sera 10 plasterków szynki 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: Z chleba odkroić skórki. Za pomocą wałka cienko rozwałkować ale uważać żeby chleb się nie rozwarstwił. Na każdej kromce położyć plasterek ser, szynki(...)zwinąć ruloniki. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z wszystkich stron na średnim ogniu. Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym na ciepło lub na zimno
Ala piecze i gotujełyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka klarowanego lub zwykłego masła sól, pieprz Dodatkowo: puddingi yorkshire listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na grube dwu-centymetrowe plastry. Każdy plaster(...)mieszamy ze śmietaną (hartujemy) i wlewamy całość do sosu. Dodajemy musztardę, pieprz z zalewy, wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gdy sos się zagotuje zagęszczamy go tartą bułką i wkładamy usmażone polędwiczki. Gotujemy przez około 10-15 minut na małym ogniu lub do czasu, aż polędwiczki będą miękkie. Post Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu pochodzi z bloga
Poezja smakugotowanym brokułem. Jest pyszna, chrupiąca i rozpływa się w ustach. Musicie spróbować koniecznie. Składniki : * ulubiona ryba - najlepiej ze skórą, u mnie miruna patagońska * 2 łyżki mąki pełnoziarnistej * łyżka bułki tartej * łyżka dowolnych otrębów * sól, pieprz do smaku * sok z cytryny * 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Rybę przyprawić, polać delikatnie sokiem z cytryny oraz oliwą. Każdy kawałek ryby panierować(...)mieszance mąki, bułki tartej oraz otrębów. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż ryba się zarumieni. Dobrą, włoską oliwę znajdziecie w delikatesach mantini24.pl
Magiczne Życie Martyrazem jedną zrobiłem z mozzarellą i suszonymi pomidorami, a drugą ze śliwkami. Składniki (na dwie rolady): pierś z kurczaka – 2 kotlety mięso mielone – 500 gram koperek – ½ pęczka sucha bułka – 1 szt. bułka tarta – 5 łyżek jajko – 1 szt mozzarella w zalewie – 50 gram suszone pomidory – 5 kawałków kilka listków świeżej bazylii śliwki suszone – 10 szt. przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa
Gotuj z Misiemdrobniej tym lepiej. (u mnie wyszło około 1,5 szklanki już rozdrobnionych) pieprz ziołowy papryka słodka przyprawa do kurczaka po węgiersku ( lub zwykła) czosnek granulowany 2 płaskie łyżki bułki tartej jajko roztrzepane i przyprawione pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi Wykonanie: Płatki mieszamy z bułką, doprawiamy. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku potem w panierce i smażymy na złoty kolor
Czerwona PorzeczkaDzisiaj kolejna porcja świeżych bułeczek. Tym razem pełnoziarniste precle posypane sezamem i słonecznikiem. Serdecznie polecam, równie pyszne jak poprzednie i jeszcze zdrowsze :) Inspirowałam się przepisem
Ze smakiem i z pasjącebula 1/3 łyżeczki suszonej mięty 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman 1 opakowanie przyprawy do kebabu (lub inna ulubiona mieszanka przypraw) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa. Następnie wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz, miętę, sos sojowy i połowę opakowania przyprawy do kebabu. Wszystko
Ze smakiem i z pasjąPrzepis mojej mamy, który mama zamieściła na swoim profilu w Polska Gotuje. Jak zwykle dostałam zgodę na publikację u siebie. Gdyby nie moja mama, nie mielibyście
Przepisy AleksandryNie lubię jadać samotnie. Jedzenie w pojedynkę jest wyjątkowo smutne. Po jednej stronie stołu ja, po drugiej mój laptop z wyświetlonymi blogami. Czytam, zachwycam się, czasami
Przepisy Aleksandryjaja 250g cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki majonezu 1 aromat - najlepiej śmietankowy szczypta soli masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel(...)końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji
Grunt to przepis!