jabłek 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny cynamon masło i bułka tarta do tortownicy cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto. Jabłka kroimy w plasterki. Tortownicę smarujemy masłem(...)posypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 ciasta. Układamy dwie warstwy jabłek, posypując je cynamonem. Zalewamy resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 55 minut z termoobiegiem. Posypujemy cukrem pudrem
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI 1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie) 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 25 dag pieczarek 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 duża cebula pęczek natki pietruszki masło sól, pieprz, wegeta, słodka papryka FARSZ Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pieczarki kroimy w drobne plasterki. Dodajemy(...)cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku. Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. PRZYGOTOWANIE Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien. Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm i rozkładamy jak książkę. Rozbijamy mięso do grubości
Moje Kuchenne Rewelacjedość dużych ziemniaków 40 dag sera żółtego 30 dag boczku kanapkowego lub wędzonego 2 żółtka tymianek, oregano, bazylia- najlepiej świeże sól, pieprz, papryka czerwona masło, bułka tarta PRZYGOTOWANIE Boczek kroimy w kostkę, ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy razem i dodajemy 2 żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz dużą ilością świeżych (najlepiej) ziół. Ziemniaki obieramy(...)gotującej się osolonej wody na 8 minut i odcedzamy. Napełniamy ziemniaczki farszem. Jeśli wykorzystujemy nietłusty boczek kanapkowy na każdego ziemniaczka kładziemy odrobinę masła. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy ziemniaczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni + termoobieg) na 20 -25 minut
Moje Kuchenne RewelacjePyszne, aromatyczne ziołowe kuleczki jako alternatywa dla "zwykłych" ziemniaków SKŁADNIKI 600 g ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) 1 łyżeczka rozmarynu (jak wyżej) bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę oraz tymianek i posiekane listki rozmarynu. Doprawiamy pieprzem i mieszamy(...)Robimy małe kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto w głębokim oleju, po czym odsączamy na papierowym ręczniku
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 1 łyżka ciemnego kakao cukier puder do posypania masło i bułka tarta do wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy roztopione - jeszcze ciepłe, choć nie gorące masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę(...)babki -z kominkiem- 26 cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepikantną nutą chili :) SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 cukinia 1 papryczka chili 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku bułka tarta sól, pieprz papryka słodka, czosnek majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Papryczkę siekamy na małe kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Mieszamy warzywa z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, kajzerkę(...)mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i 2 łyżeczkami majeranku. Z mięsa formujemy małe lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju . Podajemy np. z frytkami i sałatą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjecebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki, 250 ml mleka, 500 gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz, kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża(...)gdyby gulasz robił się zbyt gęsty można dodać do niego wody. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyłem na blat i raz jeszcze zarobiłem je z grzankami otrzymanymi z podsmażonych na maśle bułek. Następnie uformowałem z ciasta 3 takiej samej wielkości knedliki w kształcie walca. Ciasto pozostawiłem jeszcze w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do dużego garnka wlałem wodę do połowy jego objętości, którą
Wyprawy kulinarnePYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem . Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Cukinię ścieramy(...)Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno . Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Następnie
Czerwona PorzeczkaDomowe bułki i drożdżówki wręcz uwielbiam, nie ma nic lepsze niż zapach świeżego pieczywa w domu. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać przepis na makowe specjały. Bardzo je lubię na drugie śniadania, z reszta chyba jak wszystkie łasuchy w domu. Domowe nie są tak słodkie jak sklepowe i chyba to najbardziej za nimi przemawia. Strasznie mnie denerwuje jak widzę na półkach z pieczywem(...)takie "ulepki cukrowe", zwłaszcza w Polsce. Zrobią bułkę, która sama w dobie jest już tak słodka, dodadzą słodkie nadzienie np. budyń i jeszcze poleją lukrem, no ludzie trzymajcie, co to ma być? nijak się to ma do prawdziwej drożdżówki. Jesteśmy zasypywani produktami z tak dużą ilością cukru, że jest to naprawdę przerażające. Często nie zdajemy sobie sprawy
ciastkarnia na kruchym spodziezależy ilość przygotowanych krewetek :) Podam jedynie proporcje, które trzeba zachować. No to zaczynamy :) Składniki: olej do głębokiego smażenia krewetki (średnie), mogą być mrożone mąka jajko bułka tarta ulubione przyprawy 1. Krewetki oczyszczamy i płuczemy pod letnią wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli są mrożone, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na bok do odmrożenia - trwa to jakieś 20 minut. Następnie(...)postępujemy jak wyżej :) 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (musi pokrywać krewetki w całości). W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a w drugiej mieszamy mąkę z bułką tartą w ilości 50/50 i dodajemy ulubione przyprawy (u mnie to była papryka ostra, pieprz cayenne i oregano). Krewetki maczamy w jajku a następnie obtaczamy w naszej panierce. Żeby ułatwić sobie życie, krewetki
My Culinary ArtIlość porcji :4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Masło ziołowe ( zastąpiłyśmy pietruszkę koperkiem, jednakże można użyć dowolnych ulubionych ziół:)) 4 pojedyńcze piersi z kurczaka Jajko Talerzyk mąki Talerzyk bułki tartej Olej Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie przez folię rozbijamy tłuczkiem. Z masła formujemy wałeczki. Piersi z kurczaka zawijamy dookoła masła, w razie konieczności spinamy wykałaczką(...)patelni rozgrzewamy olej. Uformowane kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy złączeniem do dołu na mocno rozgrzanej patelni, delikatnie obracając. Usmażone kotlety wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Podajemy od razu po przygotowaniu
Kolizje SmakówSkładniki: Na naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 4 łyżki oleju Szczypta soli Na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 100g żółtego sera ½ pęczki natki pietruszki Bułka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek W misce wymieszać mąkę sól, jajka oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie mieszamy, można przy użyciu miksera. Smażymy cienkie naleśniki na patelni. W między czasie przygotowujemy(...)farsz: mięso mieszamy wraz z bułką namoczoną w wodzie. Dodajemy starty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku. Na usmażonych naleśnikach układamy farsz, zawijamy krokiety. Tak przygotowane naleśniki umieszczamy w parowarze na jakiś 25 minut. Podajemy na ciepło od razu z parowaru z sosem pomidorowym
Kolizje Smakówfileta, a smakuje wyjątkowo. Koniecznie polecamy wypróbować! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 plastry ananasa 100g żółtego sera 50g mąki 50g bułki tartej Jajko Sól ziołowa Łyżka margaryny Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Następnie nieco rozbijamy je tłuczkiem. Obsypujemy z obu stron solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś z kurczaka(...)obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Umieszczamy na patelni. Smażymy z jednej strony na złoty kolor. Przekładamy na drugą stronę, układając na kurczaku po stronie usmażonej ananasa oraz posypując żółtym serem. Patelnie przykrywamy pokrywką. Trzymamy na małym ogniu, aż pierś z kurczaka się usmaży. Podajemy od razu po przygotowaniu na przykład z frytkami i sałatką. Smacznego
Kolizje SmakówSzczypta proszku do pieczenia · Szczypta soli · Garść bułki tartej · 2-3 łyżki margaryny · 1 łyżka masła Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę(...)plasterek żółtego sera. Na to nakładamy usmażone pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w mleku i bułce tartej. Ponownie podsmażamy na złoty kolor. Powstałe krokiety najlepiej smakują na ciepło z sosem pieczarkowym lub czosnkowym. Smacznego
Kolizje Smakówjednak dla chcącego nic trudnego: ) a wygląd i smak dania jest tego warty. Składniki: 5 jajek przepiórczych ½ łyżki masła ½ łyżki gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią Świeżo mielony pieprz Bułka tarta Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w zimnej wodzie i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. Po ugotowaniu jajka w skorupkach kroimy ostrym nożem(...)Białko z żółtkiem ugniatamy widelcem wraz z serem i połową masła. Doprawiamy pieprzem. Farszu nie solimy, gdyż ser jest wystarczająco słony. Patelnie nagrzewamy z pozostałym masłem. Jajka maczamy w bułce tartej i układamy na patelni skorupkami do dołu. Chwilkę smażymy do zarumienienia. Gotowe! Smacznego
Kolizje Smaków