bułki - 33926 przepisów (strona:1769/2262)

Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 229

godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry .    Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą - zapobiega przypalaniu się.   Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej

Grunt to przepis!
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 307

placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa : jabłka obrać poszatkować delikatnie podsmażyć(...)zmiękną dodać cukier wymieszać. . Tak . przygotowane . jabłka . zdjąć . z . ognia . dodać . bułkę . tartą, . cynamon . wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie  przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować

RAROSSA
KROKIETY ZIEMNIACZANE 276

keczupem. Szybki prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki sól , pieprz do smaku bułka tarta olej Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobno i podsmażyć, do ziemniaków dodać cebule, jajka, sól oraz pieprz. Ciasto dokładnie wyrobić, następnie z wyrobionego ciasta formujemy krokiety, obtaczamy(...)bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 249

łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia(...)tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Biszkopt podzielić na trzy części, każdą przełożyć masą jabłkową, wierzch posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Spaghetti z pulpecikami 242

Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny) 1 cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oregano suszonego 1 jajko  bułka tarta pieprz i sól do smaku Składniki sos: 2 puszki po 400 gramów krojonych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku zmiażdzone mały przecier pomidorowy 250 ml bulionu(...)misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę i formujemy pulpeciki, każdego oprószając bułka tartą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, kulki smażymy na brązowy kolor często obracając. Pulpeciki należy starannie osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni na średnim ogniu smażymy

Niezły Młynek
Coxinha - brazylijskie udka kurczaka 798

piersi) pęczek pietruszki 2 serki topione  2 ząbki czosnku duża cebula papryczka chili 3 łyżki papryki słodkiej pół łyżeczki curry pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta Ciasto: 750 g mąki  2 żółtka 2 szklanki bulionu  Przygotowanie ciasto: Do mniejszego garnuszka wlewam 2 szklanki bulionu i zagotowuję, po zagotowaniu ściągam garnek z ognia(...)jeszcze pół łyżeczki papryki ostrej.  Na wyciśnięte kółka wkładamy, małą łyżkę farszu i zlepiamy je na kształt udka kurczaka, następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy je we frytkownicy nagrzanej na 180C przez 14 minut ( czas smażenia zależy od wielkości Coxinha moje są dosyć duże jak na zdjęciu)  Smacznego

Niezły Młynek
Mini kebaby z nadziewanymi pomidorami - Grecka uczta 251

Składniki: 4 pomidory 1 woreczek kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny) 1 łyżka bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól, pieprz 3 ząbki czosnku 3 ogórki gruntowe 1 mały jogurt grecki 1 łyżeczka cebuli olej do skropienia pomidorów  Przygotowanie: Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku(...)łyżeczkę cebuli bardzo drobno posiekaną i 1 łyżeczką posiekanej pietruszki, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy, następnie oblepiamy patyki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej (może być zwykła ale musimy dodać odrobinę oleju) Faszerowane pomidory: Kaszę gotujemy i ostudzamy. Odetnij górną część pomidorów i wyjmij miąższ. Posiekaj go i wrzuć do miski w której połączysz

Niezły Młynek
Pasztet drobiowy 205

kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 jajka 2 namoczone w wodzie bułki pełnoziarniste garść namoczonych suszonych grzybów gałka muszkatołowa natka pietruszki (najlepsza jest świeża, ale akurat takiej nie miałam, więc dodałam 2 łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki(...)Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam. 4. Kurczaka, wątróbkę z cebulką, marchewkę, pietruszkę i odciśnięte bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa. 5. Do masy dodałam jajka, czosnek, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszałam. 6. Masę przełożyłam do silikonowej keksówki i wstawiłam

Kulinarny Pamiętnik
Rolada z żółtego sera z papryką 244

Składniki - 20 dag mielonego mięsa - 10 dag czerwonej papryki - 7 jajek - 20 dag majonezu - 30 dag żółtego sera - sól, pieprz - vegeta, bułka tarta - olej Wykonanie Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5 jajek rozmącić, wymieszać z serem i majonezem. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć pergaminem, też natłuszczonym. Wylać masę serową i piec 15 minut w temperaturze(...)Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Mięso wymieszać z pozostałymi jajkami, papryką i odrobiną bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Wyłożyć na wypieczony ser i zwinąć w roladę. Piec 30 minut w temperaturze 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada 1)        zamiast papryki do mięsa

Świat Smaku
Krokiety z kurczakiem, pieczarkami i serem 231

jajka - 1 łyżka oleju - szczypta soli Farsz - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 10 dag pieczarek - 5 plasterków szynki - 1 cebula -  10 dag sera żółtego - Vegeta, sól, pieprz Panierka - bułka tarta  - 1 jajko - olej do smażenia Wykonanie Składniki na naleśniki wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić i usmażyć(...)tarce o dużych oczkach. Po podsmażeniu cebulę, pieczarki i szynkę wymieszać razem z startym serem. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać w krokiety. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój

Świat Smaku
Kotlety z piersi kurczaka w panierce... 212

tylko one... :) Piersi z kurczaka... :) Kotlety z piersi kurczaka w panierce... SKŁADNIKI: - 2 podwójne piersi z kurczaka - 2 jajka - sól, pieprz - 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego - bułka tarta do panierowania PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy piersi z kurczaka, kroimy na plastry, następnie rozbijamy je tłuczkiem.  W misce mieszamy jajka z sola, pieprzem i reszta przypraw, wkładamy(...)nasze kotlety i odstawiamy na 10-15 min. Na duży talerz sypiemy bułkę tartą i panierujemy. Teraz przyszedł czas na smażenie kotletów. Rozgrzewamy na dużym palniku patelnię z olejem, następnie kładziemy kotlety. Cała sztuka tkwi w tym, że potem trzeba przykręcić płomień,  na mały ale nie minimalny, dzięki temu mięso dojdzie, a panierka się nie spali. Jeśli

Zainspiruj się kuchnią
Najlepsze kruche ciasto z owocami 296

drobnego cukru lub cukru pudru 200  g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru 60 g roztopionego masła 1/3 szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki zmielonych(...)wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto lekko rozwałkowujemy i dokładnie wylepiamy nim dno blaszki. Podpiekamy w piekarniku, przez około 15 minut aż będzie lekko złociste. Podpieczony spód posypujemy odrobiną bułki tartej. Na cieście układamy wcześniej przygotowane owoce. Ja użyłam rabarbaru oraz truskawek. Aby zabezpieczyć ciasto przez wypływającym z owoców sokiem możecie posypać je odrobiną mąki ziemniaczanej. Pomaga również wcześniejsze podsmażenie

Mania Gotowania
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 583

jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie(...)czosnku wyciskamy, a cebule drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Siekamy pół pęczka natki i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy także obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd nasiennych

Poezja smaku
W ciasnym, ale własnym 404

przykryciem ze sobą wszystkich składników, w tym samym naczyniu ( casserole - zapiekanka). A wygląda to mniej więcej tak... Casserole z klopsikami w warzywach 400 g mięsa mielonego (kyllingkjott) 1 jajko bułka tarta sól, pieprz (plus reszta wedle smaku) natka pietruszki starta cebula 1 łyżeczka śmietany 2 ziemniaki w plastrach groszek zielony marchewka oliwa do smażenia 1 szklanka bulionu (smak wedle uznania(...)Przygotowałam klopsiki: mięso mielone połączyłam z jajkiem, śmietaną, startą cebulą, dodałam przyprawy (według uznania) oraz bułkę tartą i wszystko wyrobiłam na zwartą masę. Podzieliłam na mniejsze kawałki i utoczyłam z nich klopsiki.  W naczyniu żaroodpornym rozgrzałam łyżkę oliwy, wrzuciłam plastry ziemniaków i marchewkę i smażyłam przez 5-7 min. Następnie dodałam klopsiki i smażyłam kolejne 5 min. (dobrze

bastalena