bułki - 33926 przepisów (strona:1779/2262)

Babka marmurkowa z wiśniówką 197

Składniki: 4 jajka szklanka cukru 250 g masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 4 łyżki kakao DecoMorreno 4 łyżki wiśniówki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na białą masę. W robocie utrzeć masło, następnie powoli dodawać masę jajeczną i wciąż ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)miski i wymieszać z cukrem wanilinowym. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką.  Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Ciemną masę wlać do formy na warstwę białego ciasta. Lekko wymieszać widelcem ciasta, tak by później powstał marmurkowy wzór.  Ciasto wstawić do nagrzanego

Pasja Smaku
Kuźnia - opinia 247

Roman","serif";} Po kilkunastu minutach otrzymaliśmy nasze dania i zabraliśmy się do konsumpcji. Burger BBQ był odpowiednio wysmażony, a składniki świeże, całość dopełniał sos barbeque , którego była spora ilość. Bułka nie rozpadała się na szczęście podczas jedzenia, co czasami niestety się zdarza. Do burgera można sobie przegryzać także frytki, które są w zestawie. Stek wybrany przez Męża prezentował się smakowicie(...)mięsa. Stek był dobrze doprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Pasja Smaku
Pokusa Janssona /Janssons frestelse - zapiekanka ze Szwecji 351

Boże Narodzenie. Ja szukając czegoś z kuchni szwedzkiej trafiłam właśnie na nią i postanowiłam, że ją przygotuję. Inspiracja: Waniliowo . Składniki: 10 ziemniaków puszka anchois  3 łyżki bułki tartej 1 szklanka śmietany 18% pieprz ziołowy 2 łyżki masła 1 duża cebula  Wykonanie: Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.  Ziemniaki obrać i pokroić jak na frytki. Cebulę pokroić w piórka(...)ziemniaków rozłożyć na dnie naczynia, na nich rozłożyć cebulę i fileciki anchois. I przykryć resztą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z pieprzem i zalewą z anchois. Zalać nią zapiekankę i posypać bułką tartą.  Piec przez ok. 50-60 min. w temperaturze 200 st.C

Pasja Smaku
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą 399

krupczatki 160 g masła 150 g cukru pudru 5 żółtek skórka z cytryny lub wanilia Owoce: 1 kg truskawek Beza: 5 białek 180 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki mieszamy z cukrem pudrem i siekamy nożem z masłem. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodowki na 1 h( ja włożyłam(...)stopni i pieczemy 20 minut Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym ręczniku. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę.  Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp 175 stopni, a następnie przy lekko uchylonych dzwiczkach od piekarnika,  suszymy bezę 20/30 minut

Mia Cucina Sofieta
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWO-PSZENNE, Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW 175

ciekawości i apetycznego wyglądu upiekłam je pierwszy raz i od tej pory pojawiają się u nas co jakiś czas. Z ciekawości dlatego, ze nigdy nie piekłam i nie jadłam bułek, do których pieczenia użyto by ziemniaków. Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki  (ja dałam orkiszową 700, orkiszową pełnoziarnistą i pszenną-pełnoziarnistą mniej więcej po równo(...)zmoczonymi w oliwie bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Wychodzi około 9-14 bułeczek w zależności jaką chcemy wielkość. Delikatnie przesmarować oliwą i odstawić na 40 minut do wyrastania- bułki powinny zdecydowanie urosnąć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ulubionymi dodatkami ( np. siemię lniane, sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, zioła prowansalskie, gruba sól morska

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 231

Chwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj. Składniki: -200g

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI KAJZERKI - PSZENNE 203

Kolejny udany wypiek, którym mogę się z wami podzielić. Bułeczki wychodzą mięciutkie, a zapach jaki pozostaje w domu jest nie do opisania! Polecam bardzo mocno

Smaczne Zdrowe
BUŁKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE PSZENNEJ 239

Pyszne, mleczne bułeczki. Z dodatkiem maku, idealnie smakują przy porannej kawie czy herbacie;) Jestem wielką fanką pieczenia bułeczek, dlatego niedługo możecie spodziewać się czegoś "ode mnie

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 186

ciepłe ale i tak bardzo świeże. Ja znalazłam je tutaj , choć autorem jest jeszcze ktoś inny . Przepis Praktycznie bez modyfikacji, jedyna różnica jest taka, że ja nie dodaję do bułek cukru, stąd jego brak w składnikach, dzięki temu bułki wyrastają jeszcze szybciej, bo wbrew temu co się zawsze mówiło drożdże do wyrastania nie potrzebują cukru tylko skrobi czyli mąki. Polecam

Smaczne Zdrowe
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 279

garneczku a później dodaję do niego farsz wyjęty z indyczki. Składniki nadzienia: - 1 duży lub 2 mniejsze selery - 1 duża pietruszka - por- biała część - 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie) - 3-4 wątróbki drobiowe - 2 jajka - sól , pieprz, + cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsi Dodatkowo:  -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania(...)pieprzem. Seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Wątróbki umyć, poodcinać wszystkie żyłki, drobno pokroić. Rozdusić dodatkowo nożem. Do miski z warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze całość doprawiać). Całość dokładnie wyrobić rękoma. Nasoloną tuszkę ( w moim przypadku indyczki) dokładnie napełnić przygotowanym nadzieniem, dociskając by weszło

Smaczne Zdrowe
CIABATTA PSZENNO-ORKISZOWA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , BEZ WYRABIANIA CIASTA 219

 Jestem wręcz zauroczona ciastem na chleb orkiszowy z grubą i chrupiącą skórką, który piekłam już kilka razy. Chlebek ma cudowny już zarówno sam zapach jak

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 247

gorące) - 80g masła - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - mak, sezam lub inne ziarna do posypania - białko lub jajko do posmarowania bułek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać troszkę ciepłego (nie gorącego) mleka oraz łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzić. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło, schłodzić, dodać do niego(...)czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie mak i sezam. Ja dodatkowo skrapiam jeszcze bułki lekko wodą, by ziarna lepiej się trzymały.   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 470

ok.1200-1300g mięs różnych rodzajów* - 100-200g usmażonej wątroby drobiowej (u mnie indyczej) - 200g boczku wędzonego - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku - 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku) - 2 średnie cebule - 2-3 ząbki czosnku (duże) - 600-700g pieczarek - ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej(...)myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie mielimy, ja mielę pieczarki tylko raz (lubimy gdy są w pasztecie zauważalne ale można oczywiście także zmielić dwukrotnie). Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy, rozdrabniamy i dodajemy do zmielonej masy. Dododajemy także żółtka, rozdrobnione ziele angielskie, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz świeżo mielony kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 1057

cukru) - skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Do posmarowania formy: łyżka masła, bułka tarta lub mielone migdały do wysypania formy. Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej(...)miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec ok.45 minut (program góra-dół, bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, odstawić

Smaczne Zdrowe
Pita 196

slodka Myjemy mieso, osuszamy i doprawiamy przyprawami ( mozna utuc jak na kotlety ) Szmarzymy mieso wczesniej obtaczajac tylko w mace   Myjemy warzywa i wszystkie kroimy w plasterki  Rozkrajamy bulki i ukladamy warstwowo  pomidora, cebule, ogorka mieso i znow ogorka, cebule i pomidora  Wkladamy do mikrofali na pol minuty  Podgrzana pite polewamy sosem czosnkowym i ketchupem

Klaudynkowa kuchnia