bułki - 33926 przepisów (strona:1788/2262)

Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 510

należy dać 5  3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny 1-2 jabłka świeże 1/2 szkl. rodzynek 1 płaska łyżka cynamonu    Mąkę(...)mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc jest dość płaska.   Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek.   No to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy.  Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia

Grunt to przepis!
C - Wątróbka drobiowa z jabłkami 211

się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy w bułce i dusimy porcjami na rozgrzanym oleju. Gotową przekładamy do jabłek i cebulki. Całość mieszamy, można potrzymać 1-2 minuty razem na małym ogniu.Taką wątróbkę najczęściej podaję z kopytkami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem 200

sesją) ale ich walory smakowe zdecydowanie zrekompensowały tą małą wpadkę - a wszystko dzięki porowi, duszonemu z czosnkiem na masełku - mniam! Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem Składniki: 3 duże bułki - bagietki 1 kg pieczarek 1 średni por 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku suszone oregano sól, pieprz ew. ketchup, sos czosnkowy lub inny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Risotto z buraczkami 232

sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem z bananem, nieśmiertelnymi pierogami z biurka na przeciwko, dietetyczną bułką z nutellą czy chlebkiem waza z majonezem;) Co ciekawe Asia (znaczy się autorka zawartości wspomnianego pojemnika) twierdzi, iż zasadniczo to gotować nie lubi. Zaskakujące to stwierdzenie u kogoś, kto jest

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto jogurtowe 221

dodać cukier oraz szczyptę soli.Wymieszać mikserem (nie trzeba długo ubijać).Potem dodawać porcjami resztę składników,dokładnie wymieszać aby uzyskać gładką konsystencję.Masę przelać do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy.Na wierzchu ułożyć truskawki.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok 40 minut.Po wystudzeniu  posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto z bitą śmietaną i borówką 200

folię aluminiową i włożyć na ok pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę wcześniej natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Ciastem wylepić spód formy i boki na wysokość ok 3 cm. Na dnie nakłuć widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w 220 C aż ciasto dobrze

Monia miesza i gotuje
Pleśniak z wiśniami 235

proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę o wymiarach 25x28 zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną jasną część ciasta, rozłożyć wiśnie i zetrzeć część z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Wyłożyć

Monia miesza i gotuje
Migdałowo-cytrynowe ciasto ze śliwkami 217

pieczenia, cukrem waniliowym i tartymi migdałami. Do wymieszanych składników dodawać porcjami pozostałe mokre składniki czyli jajka, olej, mleko i sok z połówki cytryny. Tortownicę natłuścić i posypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek wgłebieniem po pestce do góry. Całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekanika nagrzanego do 180 C i piec ok 40 minut

Monia miesza i gotuje
Drożdżowy placek z owocami 219

odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąke wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x28 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce  i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C i piec ok 40 minut

Monia miesza i gotuje
Ciasto podwójnie malinowe 164

żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach 24x30, wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto ze śliwką 183

proszku do pieczenia12 dużych  śliwek1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3-4 łyżki tartych migdałów Back MitZ żółtek, mąki, margaryny, połowy cukru i proszku zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 25x28. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego na 180 C pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone

Monia miesza i gotuje
Klopsiki drobiowe z marchewką 311

pieprzem Kamisdo zagęszczenia sosu mąka ryżowaryż basmati RISANAWodę wlać do rondelka i zagotować. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku solą z pieprzem. Uformować małe kulki, ręce zwilżać wodą aby mięso nie kleiło się do rąk. Mięsne kulki dodać do rondelka z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić

Monia miesza i gotuje
Kopiec kreta 196

pianę. Do miski przelać wystudzoną zawartość rondelka, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na końcu dodać pianę z białek. Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć

Monia miesza i gotuje
Szarlotka z żurawiną 194

śmietanę a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką .Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą ok 3/4 ciasta a drugą 1/4. Mniejszą część włożyć do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość

Monia miesza i gotuje
Sernikobrownie z brzoskwiniami 186

czekoladowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami jajka, mąkę i roztopioną czekoladę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jajkami. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. W masę serową powciskać brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania