Dzisiaj wpis co prawda dokonany przeze mnie, ale zakupy sponsorował narzeczony. Choroba niestety dalej trzyma, kończę brać leki. Piekarnie odwiedził więc Sławek i kupił trzy słodkie bułki na cieście francuskim. Jedna z samym serem, druga z budyniem a trzecia z serem i dżemem. Każda polana lukrem. Koszt takiej bułki słodkiej to 1,70. I była to ta sama piekarnia
Magiczne Życie Martyzakwas do barszczu czerwonego. Składniki : Naleśniki : * pół kilograma mąki pszennej * 2 jajka * szklanka mleka * 2 szklanki mineralnej wody gazowanej * łyżka oleju rzepakowego * szczypta soli plus jajko, bułka tarta i olej rzepakowy do smażenia krokietów Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu. Farsz do krokietów : * pół kilograma pieczarek(...)oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Podać pieczarki i przesmażyć. Połączyć z serem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i zwijać jak krokiety. Obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na złoty kolor
Magiczne Życie Martywarzywami i domową fetą. Polecam zrobić te nadziane koperty. Składniki : * naleśniki * mieszanka dowolnych warzyw mrożonych - brokuł, marchewka, fasolka szparagowa * łyżka oleju kokosowego * domowy ser feta * ulubione przyprawy * bułka tarta * jajko * olej rzepakowy Przygotowanie : Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wrzucamy warzywa i dusimy około 10 minut tak by zostały chrupkie, ale ugotowane. Można troszkę podlać wodą. Dodajemy ulubione zioła oraz(...)fetę, wszystko razem mieszamy. Nadziewamy naleśniki, składamy je w kopertę. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Są idealne na ciepło, ale i na zimno smakują wybornie
Magiczne Życie Martymamy pyszny obiad. Składniki : * pół kilograma mięsa mielonego z łopatki * 1/4 główki kapusty * 2 torebki ugotowanego ryżu * cebula * ząbek czosnku * sól , pieprz * jajko * 3 łyżki kaszy manny bądź bułki tartej * olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy : * mały słoiczek przecieru pomidorowego * pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu * łyżka kwaśnej śmietany * sól , pieprz , cukier do smaku Przygotowanie : Kapustę poszatkować , posolić(...)minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w bułce tartej bądź kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku. Przygotować sos. Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany i całość wlać do garnka z gołąbkami. Gotować
Magiczne Życie Martymusicie mi wybaczyć. Składniki : * 6 filetów dowolnej ryby - u mnie tilapia * sok z połowy cytryny * 2 jajka * pół szklanki wody * szklanka mąki pełnoziarnistej * pół szklanki bułki tartej * sól , pieprz czarny świeżo mielony * frytki - u mnie gotowe, karbowane z Lidla Przygotowanie : Z mąki, wody i jajek przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Rybę przyprawić solą(...)pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w cieście oraz bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik papierowy. Usmażyć frytki, posolić. Całość podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyJeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :) Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 2 żółtka 5 łyżek cukru szczypta(...)więcej, wykrawać z niego dość duże kółka (ja wykrawałam pokalem do piwa, ponieważ ta wielkość idealnie pasuje do mojej formy na muffiny) - foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki - ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość
Smakołyki Berenikiudanych próbach pieczenia domowych bułek, przyszła pora na mój pierwszy chleb. Zaopatrzyłam się już w różnego typu mąki, ciągle jednak nie mogę się zabrać za mój pierwszy zakwas chlebowy. Wobec tego kontynuuję przygotowania domowego pieczywa na drożdżach i jestem pełna entuzjazmu dla tej czynności, bo zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana(...)kromka z masłem, to bezcenne chwile. Moje pierwsze pieczywo w większej formie to chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których użyłam też do wypieku bułek , zamieniając płatki owsiane na słonecznik. Chleb piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach Składniki: 250g mąki żytniej typ 720 300g mąki
Smakołyki Berenikiskładniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 -300 g małych truskawek Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka i ubić mikserem. Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę
Monia miesza i gotujeWszystkim, ale to wszystkim bez wyjątku - WESOŁEGO ALLELUJA! ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. (musiała, po prostu musiała coś w niej zmienic) 500g mięsa mielonego 6 jajek na twardo 2 jajka surowe bułka tatra (zależy od konsystencji masy) garśc majeranku garśc mięty garść oregano natka pietruszki koperek sól, pieprz, Mięso wymieszałam z przyprawami, siekanymi natką i koperkiem, jajkami surowymi, bułką tartą. Doprawiłam
W kuchni Karmel-itkiryby ma także działanie antydepresyjne. (źródło: kampania społeczna "Ryba wpływa na wszystko") DORSZ W OTRĘBACH. (autorki;) filety z dorsza szklanka otrąb pszennych 1/2 szklanki bułki tartej jajko łyżka mleka sól, pieprz Jajko rozbełtałam wraz z mlekiem. Otręby wymieszałam z bułką. Rozmrożone filety panierowałam w jajku i sypkiej mieszance. Na patelni rozgrzałam olej. Ryby smażyłam na złoto
W kuchni Karmel-itkipapryką i czosnkiem. (autorski; ) 500g mięsa mielonego 3 małe cukinie (lub 2 większe) 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) 100g żółtego sera w plastrach bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam do mięsa mielonego wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem i przyprawami. Wymieszałam (powstała masa mięsna
W kuchni Karmel-itkipanującą w około. Ach! Ale dziś, zamiast wyprawy, serwuję kotleciki z tuńczyka. Ahoj, marynarzu! PIECZONE KOTLECIKI Z TUŃCZYKA. (autorskie;) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek szczypiorku 1 jajko bułka tarta pieprz, sól, 2 ząbki czosnku odrobina soku z cytryny olej do posmarowania Tuńczyka dokładnie osączyłam z zalewy. Posiekałam szczypiorek. Czosnek przepuściłam przez praskę. Wbiłam do tego jajko(...)cytryny dosypałam bułki tyle, aby ciasto było zwarte, tak jak na mielone. Doprawiłam do smaku. Uformowałam kotleciki, a każdy z nich posmarowałam olejem. Ułożyłam na natłuszczonej blaszce. Piekłam ok. pół godziny w 170 stopniach. Podałam z gęstym jogurtem i ziemniaczkami z wody. Smacznego
W kuchni Karmel-itkisieci. W żadnym wypadku, nie jest to moim celem (nie kłamię, naprawdę, tym razem nie xd ). GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. (przepis bardzo popularny ;) 500g mielonego mięsa 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy, zmiażdżony i posiekany czosnek, wbiłam jajko, dosypałam bułki i zagniotłam zwykł mielone. Następnie usmażyłam
W kuchni Karmel-itkirybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam cytryną, odstawiłam na kwadrans do lodówki. Następnie panierowałam go w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą (panierka jest wtedy lżejsza
W kuchni Karmel-itkisama chciałaś, Karmel-itko, co nie? FASZEROWANE KALAREPKI. (autorski;) 7 średnich kalarepek 500g mięsa mielonego 100g pieczaerk majeranek sól, pieprz, oregano suszone średnia cebula jajko 3-4 łyżki bułki tartej Kalarepki ładnie obrać, ściąć główki i wydłubać środek, najlepiej za pomocą mocnej, twardej łyżeczki do kawy. To, co zostało, starłam na tarce i dodałam do mięsa. Pieczarki również starłam(...)cebulę drobno posiekałam, dorzuciłam do mięsa. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy, bułkę tartą i dokładnie wyrobiłam jak masę na mielone. Napełniłam dołki kalarepek. Połowę przykryłam serem, połowę zostawiłam bez niczego. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Kalarepki umieściłam w naczyniu żaroodpornym, wlałam na dno trochę wody.* Wstawiłam do pieca i piekłam około godziny. Jeśli zacznie coś za bardzo się przypiekać, mięso
W kuchni Karmel-itki