Ensalada Murciana i paluchy. Ensalada Murciana sałatka z Murcii w Hiszpanii. Przede wszystkim musimy cofnąć się do końca XVIII wieku i czasu sądów pomidorowych w
RafalCookKlasyczne drożdżówki z makiem, zwykle kupowane w drodze do pracy w pobliskiej cukierni, możesz z łatwością upiec w domowym piekarniku. Z dużą ilością maku i orzechów
Życie zaczyna się w kuchniBułeczki z czosnkiem i pietruszką to lekko czosnkowe pszenne bułeczki z dużą ilością pietruchy. Można je zajadać solo lub z dodatkami. Czas wykonania: 1 h 45
KuchniaWeDwoje.plBagietka czosnkowa jest chyba dostępna w każdym większym sklepie, więc można spytać po co w ogóle wykonywać ją w domu? Odpowiedź jest prosta – dla oszczędności
KuchniaWeDwoje.plBułeczki otrębowe to chrupiące, pszenne bułeczki z dużą ilością otrębów. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 7 – 8 sztuk Składniki: 300 g mąki
KuchniaWeDwoje.plPlacki cebulowe z serem i makiem – są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plPita, czyli okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją
KuchniaWeDwoje.plPochodzę z okolic Krakowa, a jak wiadomo Kraków słynie z pysznych obwarzanków, więc i na moim blogu musi się pojawić przepis na nie. A raczej na
KuchniaWeDwoje.plEnglish muffins to płaskie, drożdżowe bułeczki pszenne, niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, ale i nie tylko. To klasyka śniadaniowa w najlepszym wydaniu, a na dodatek niewymagająca
Wędrówki po kuchniBułeczki drożdżowe to słodycze, które robią wrażenie na małych i dużych miłośnikach słodkości. To jedne z najprostszych i najmniej wyszukanych wypieków, ale są one jednym z
365 dni dookoła kuchniNiezwykle urocze mufiny angielskie – czyli drożdżowe bułeczki śniadaniowe, które stanowią bazę do jajek po bendektyńsku albo udownie komponują się z masłem i ulubioną konfiturą. Świetnie
FlymetothespoonOd rana ptaki ćwierkały, że oto Wiosna już na serio, że dziś oficjalnie Pierwszy Dzień! A potem zaczął padać śnieg i gwar cichł wraz z rosnącą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaHot Cross Buns to bułeczki wypiekane w Wielkiej Brytanii w okresie świąt Wielkanocnych, ale i nie tylko. Brytyjczycy na tyle je pokochali, że obecnie dostępne są
Wędrówki po kuchniChleb pszenny na zaczynie poolish smakuje podobnie do pieczonego na zakwasie. Ma chrupiącą skórkę z zewnątrz i miękki środek. Mimo tego, że jego przygotowanie zajmuje trochę
Zrób to smacznieZaczyn poolish co to takiego? Jest to zaczyn, który przygotowuje się z minimalnej ilości drożdży oraz mąki i wody w tej samej ilości. Wyrasta on bardzo
Zrób to smacznie