Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 403mały ząbek czosnku, sól Fasolka szparagowa króluje teraz na straganach. Nie znam nikogo, kto nie lubi jej jeść. Jest doskonałym dodatkiem do niemal każdego dania. Zamiast podawać ją z bułką – możemy zrobić do niej pistacjowe pesto. Poznałam tę kombinację u Nigelli i jest świetna. Wystarczy obciąć fasolce końcówki i ugotować ją tak, jak lubicie – na miękko
Poezja smaku
Super mielone zapiekane w piekarniku z warzywami 281składniki 1 opakowanie mięsa mielonego 1 por 1 pęczek rzodkiewki 1 duże jajko przygotowanie mielone włożyć do miseczki dodać bułkę tartą i jajko – wymieszać. Dodać pokrojony por, startą rzodkiewkę oraz przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę formując kotleciki kładziemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika aby się zapiekły ,podajemy z frytkami i surówką
Moje Wyroby
Środa: Steki z kalafiora 203każdego steka przyprawami. Odstaw. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż steki na blaszkę, skrop olejem, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Podawaj z ryżem, kaszą lub w bułce jak klasyczny stek. Artykuł Środa: Steki z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Domowy dżem z czarnej porzeczki. 200domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam. Zróbcie koniecznie :) Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Wykonanie: 1. Owoce oczyszczamy, myjemy
Izabelawkuchni
Kotlety drobiowe po parysku 234Kotlety drobiowe po parysku Dziś przedstawiam Wam alternatywę dla tradycyjnych kotlecików z kurczaka. Kotlet po parysku to mięso panierowany w samym jajku, bez bułki tartej. Taka ciekawa odmiana obiadowa. Mięso upieczone w ten sposób jest, mięciutkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 jajka papryka mielona słodka bazylia suszona sól około pół szklanki mąki
Blog z Apetytem
KISIELOWA BABKA CYTRYNOWA 183margarynę- lekko wymieszać. Następnie dodać jogurt, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlać 3/4 ciasta, zaś do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na środek jasnego ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkości
Przepisy na cukinię 261SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I CUKINII PRZEPIS TUTAJ Świetny przepis na kruche i soczyste kotleciki z piersi kurczaka i cukinii. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów. PIECZEŃ RZYMSKA Z CUKINIĄ W CIEŚCIE FRANCUSKIM PRZEPIS TUTAJ Jest to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, które można spożywać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno
Blog z Apetytem
Proste ciasto ucierane z masą budyniową i owocami 214potrzebne składniki . Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Od środka smarujemy obręcz zimnym masłem i wysypujemy nie mąką, nie bułką tartą a drobnym białym cukrem – po upieczeniu ciasto będzie miało z zewnątrz delikatną, kruchą karmelową skorupkę. CIASTO UCIERANE Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. 2 całe
Karo in the Kitchen
Kruche Ciasto Z Jagodami I Śmietanowo-Budyniową Warstwą 461zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Nadzienie 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie
Gotowanie...to proste !
Najlepsze domowe tortille 250Następnie dzielimy na 8 części i każdą rozwałkowujemy maksymalnie cienko, a następnie przy pomocy talerza, lub pokrywki wykrawamy koło. Wkładamy na gorącą patelnię i czekamy aż się pojawią takie bulki, przekręcamy na drugą stronę i po chwili zdejmujemy. Odkładamy na talerz i przykrywamy wilgotną ściereczką. Nie można smażyć zbyt długo bo wtedy będą się kruszyć
Cynamonowe szczęście
Pierogi z wiśniami 215włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 15 minut, żeby odpoczęło. Wiśnie umyłam, wydrylowałam. I to już cały farsz do pierogów. Nie potrzeba dodawać ani mąki, ani bułki tartej ani cukru. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam na około 2 mm, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich po dwie wiśnie. Zlepiłam brzegi. Gotowe odkładałam
Kuchnia u Krysi
Krucho – drożdżowe rogaliki z malinami (wegańskie) 382trójkątów (jak pizzę). Na każdy trójkąt daj 2 – 3 maliny (zależnie od wielkości). Jeśli maliny są bardzo dojrzałe wymieszaj je wcześniej z łyżką mąki lub bułki tartej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Rogaliki wyłóż na blachę do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika. Teraz
Via Gusto
Jagodzianki z kruszonką 20022x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać obok siebie w niewielkich odstępach w formie (3x4 sztuki). Przykryć ściereczka i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Składniki kruszonki rozetrzeć. Bułki posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić na kratce przykryte ściereczką. Smacznego
Obiad gotowy
Czwartek: Kurczak piccata 266jest głodny. Im szybciej zje tym dla wszystkich lepiej. Mamy dla Was przepis na szybkiego kurczaka w lekkiej panierce, któego można zrobić w 10 miniut. Kurczak panierowany w tartej bułce jest pyszny, ale kurczak piccata jest jeszcze bardziej smakowity, lżejszy, mniej kaloryczny, bardziej wystawny i wymaga o połowę mniej pracy. Za panierkę służy tu prosta mieszanka mąki i parmezanu. Charakteru
Niedzielny kucharz