bułki - 33426 przepisów (strona:1425/2229)

Krem Romanesco 159

polskiej kuchni już od dawna. Każdy chyba miał z nim styczność, zwłaszcza kiedy pojawiał się latem taki świeżutki i Mama podawała go na obiad tylko w towarzystwie masełka z bułką tartą. Macie takie wspomnienia...? Dziś możemy spotkać to warzywo w kilku kolorach i kształtach, a przygotowane z nich potrawy w niczym nie przypominają tych z przed jeszcze kilku

Kuchnia w czekoladzie
Maakouda, marokańskie placki ziemniaczane 202

Całkiem inne niż nasze placki ziemniaczane, te marokańskie są pyszne, mięciutkie, robione z gotowanych ziemniaków. Mają chrupiącą skórkę a tylko wnętrze mięciutkie. Marokańczycy upychają te placki w bułki razem z jakąś sałatką i zajadają bez obaw że przytyją. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Maakouda czytaj makuda . Maakuda, marokańskie placki ziemniaczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sernik. 207

wsypać budyń i wlać roztopione masło. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki, odrywać po kawałku i wykleić blaszkę. Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 50-60 minut

Agusiowe smakołyki
Kotlety mielone pieczone z warzywami – Angie gotuje odc. 12 229

grubej panierce i podawane najczęściej z ziemniaczanym puree i buraczkami. Jednak nie u mnie. Zobaczcie jak wyglądają moje kotlety mielone. Do kotletów mielonych wybieram drobiowe, indycze mięso. Nie używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem feta. Całość piekę w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Upieczone bez tłuszczu kotlety

Dietolog
Murzynek z powidłami i orzechami 302

wymieszane suche składniki, oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać powidła i orzechy i jeszcze chwilę ucierać do połączenia składników. Formę  (ok. 36x24) wysmarować masłem i obsypać bułką lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wylać do formy i piec ok 50-60 minut (do suchego patyczka)  w temperaturze 180*C. Polewa: 4 łyżki masła 4 łyżki cuktu

The Sweet Damsel
Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 274

porcji, spłaszczyć dłońmi i lekko rozwałkować brzegi pozostawiając środek placka grubszy. Nałożyć porcję nadzienia i zawinąć bułeczkę, składając krawędź w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż bułka zostanie zamknięta. Nałożyć bułeczki na kawałki papieru do pieczenia i ułożyć na bambusowym parowcu. Odstawić na kilka minut, aż powiększą swoją objętość. Parować przez 20-25 minut w zależności od wielkości bułeczek

Pieguskowa Kuchnia
Ziti penne z salsiccia, pieczarkami i szpinakiem 434

ricotta 30 g parmezanu 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g świeżego szpinaku sól i czarny pieprz do smaku Dodatkowo wióry parmezanu grzanki z bułki Obierz cebulę i czosnek, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez 4 minuty. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją w plasterki. Dodaj

codojedzenia
Oszukany piernik toruński przełożony masą z orzechów włoskich i laskowych 184

masy dodaj sodę. Mąkę przesiej z przyprawami, dodaj masę miodową oraz żółtka. Wymieszaj masę dokładnie a następnie wmieszaj w nią białka. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce.  Orzechy podgotuj z masłem, miodem i Amaretto. Zmiksuj za pomocą malaksera na niezbyt

Mango Papaja
Babka mocno cytrynowa 158

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć sok. (Sok z 1,5 cytryny, będzie potrzebny do babki, sok z pozostałej połówki zostanie wykorzystany do lukru). Nagrzać

My sweet a life
Zebra 141

łyżki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Przygotowanie Ciasto: Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 st.  Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Cienką strużką wlewać najpierw oranżadę, a później olej, cały czas mieszając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem

My sweet a life
Ciasto na maślance 169

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jabłka Dodatkowo: galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całość wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 st. Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Margarynę ucierać z cukrami do uzyskania puszystej masy. Dodawać do masy po jednym żółtku

My sweet a life
Murzynek 157

będzie wmieszać białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dwóch partiach przelać do kakaowej masy i delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.  Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 40 - 60 min do tzw. suchego patyczka", w zależności od wielkości formy. (Przy formach o małych wymiarach czas pieczenia

My sweet a life
Oreo cake 165

ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dwóch partiach przelać do kakaowej masy i delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.  Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 45 min do tzw. suchego patyczka". Wystudzić, ściąć ewentualną górkę i przekroić na dwa placki. Krem biały: Mocno schłodzoną

My sweet a life
Jabłecznik z lukrem 177

proszkiem do pieczenia, przesiekać ze smalcem. Dodać jajka, żółtko, cukier puder, cukier wanilinowy i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24x26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Dno wylepić jedną połową ciasta. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać łyżkę cukru, trochę soku z cytryny i 2 łyżeczki cynamonu

My sweet a life
Leniwce, pierogi leniwe 180

kroić w romby.  Kłaść je na gotująca się wodę. Gotować około 3-5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z cukrem, masłem, owocami lub np. masłem z bułką tartą. Smacznego

My sweet a life